Išduoti JAV Gynybos ginkluotės sąraše esančias priemonių eksportavimu kontrabandos būdu įtariamą D. Ustinovą dar liepos 22-ąją nusprendė Vilniaus apygardos teismas, tačiau Rusijos pilietis su tokia nutartimi nesutiko, aiškindamas, jog nėra pateikta pakankamai duomenų, jog jis JAV įvykdė jam inkriminuojamus nusikaltimus.

Su tokia pozicija nesutiko apeliacine tvarka jo skundą išnagrinėjęs teisėjas Linas Žukauskas. Atmesdamas skundą teisėjas pabrėžė, kad teismas nenustatė jokių aplinkybių, dėl kurių įtariamasis negalėtų būti išduotas iš Lietuvos – vienintelė priežastis, dėl ko Vilnius negalėtų D. Ustinovo, būtų ta, jeigu už nusikalstamas veikas jam JAV grėstų mirties bausmė.

Skelbdamas nutartį teisėjas nurodė, kad teisme buvo apklaustas Lietuvos krašto apsaugos ministerijos atstovas, kuris nurodė, jog įranga, kuria kontrabandos būdu įtariamas įsigijęs D. Ustinovas, ir Lietuvoje patenka į karinės įrangos sąrašą.

Pasak teismo, JAV pateikti duomenys patvirtina, kad įtariamasis galėjo padaryti jam inkriminuojamas nusikalstamas veikas, tačiau jo kaltės Vilniaus teismas nesprendžia – tai esą bus padaryta JAV.

Išklausyti galutinės ir neskundžiamos nutarties į Lietuvos apeliacinį teismą atvyko net kelių agentūrų ir televizijos kanalų žurnalistai iš Rusijos. Tuo metu D. Ustinovas į posėdžių salę nebuvo atvežtas – įkalintas užsienietis to nepageidavo.

Sulaikė Vilniaus oro uoste

D. Ustinovas buvo sulaikytas Vilniaus tarptautiniame oro uoste, kai iš Maskvos atvyko sudaryti sandorių dėl prekybos JAV kariškių naudojamais naktinio matymo prietaisais. Įtariamojo paiešką yra paskelbę Delavero valstijos pareigūnai.

Įtariama, kad artimus ryšius su asmenimis iš buvusių postsovietinių valstybių palaikęs vyras į Rusiją eksportavo JAV Gynybos ginkluotės sąraše esančias priemones, už jas sumokėdamas šimtus tūkstančių JAV dolerių. Šie prietaisai ypač domina organizuoto nusikalstamo pasaulio atstovus bei teroristus.

Šiuo metu Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime laikomas 46 metų Rusijos pilietis į JAV bus išsiųstas maždaug per 10 dienų.

Sulaikyti ir suimti V. Ustinovą Lietuvos pareigūnų paprašė JAV teisingumo departamentas – buvo gauta žinių, kad Rusijos pilietis per Lietuvą gali sprukti į savo tėvynę. Jeigu įtarimai pasitvirtins, jam JAV gresia įkalinimas ne mažiau kaip 20 metų.

Maskvoje gyvenantis D. Ustinovas buvo sulaikytas Vilniaus tarptautiniame oro uoste, kai atvyko aptarti JAV draudžiamų naktinių prietaisų įsigijimo – kol kas neaišku, ar jis į Lietuvą buvo pakviestas specialiųjų JAV agentų, ar ginklų amunicija užsiimančių prekeivių iniciatyva.

D. Ustinovui kaltinimai JAV buvo pareikšti dar kovo 25-ąją – įtariama, kad veikdamas bendrininkų grupėje, neturėdamas leidimo eksportavo ir pasikėsino eksportuoti JAV Gynybos ginkluotės sąraše esančias priemones, vykdė jų kontrabandą bei legalizavo nusikalstamu būdu gautus pinigus.

Pareigūnai teigia, kad nusikalstamas veikas D. Ustinovas galimai padarė nuo 2010-ųjų liepos iki 2013-ųjų kovo 25-osios. Kovo 26-ąją JAV teismas išdavė D. Ustinovo arešto orderį.

Su sunkiais nusikaltimais kovojančios specialiosios tarnybos JAV nustatė, kad D. Ustinovas maždaug 2010-ųjų birželio mėnesį elektroniniu laišku kreipėsi į vieną savo bendrininką, prašydamas nupirkti tam tikrus naktinio matymo prietaisus.

Pasak pareigūnų, nuo 2010-ųjų liepos iki 2012-ųjų spalio buvo nelegaliai nupirkta ir D. Ustinovui eksportuota ne mažiau 13 prietaisų. Tai – šiluminis monokuliarinis matymo prietaisas L3, šiluminiai vaizdoskopai, nakties optikos D-740, D-760 naktinio optinio matymo prietaisai bei PVS-14 vaizdo intensyvinimo 3-ios kartos prietaisas.

Be to, įtariama, D. Ustinovas mėgino nelegaliai eksportuoti keturias infraraudonųjų spindulių nuotolinio matymo šiluminio vaizdo kameras „Tau 640“ – šie prietaisai yra laikomi XII kategorijos gynybos prietaisais JAV Gynybos ginkluotės sąraše. Šios kategorijos prietaisai yra vaizdo intensyvinimo ir kitokie naktinio matymo prietaisai arba sistemos, sukurtos, modifikuotos arba pritaikytos kariniam naudojimui.

Ši amunicija naudojama kaip prie ginklo ar prie šalmo pritvirtinami naktinio matymo prietaisai. Dauguma jų yra aprūpinti šiluminiais naktinio matymo jutikliais, kurie registruoja šilumos šaltinius per atstumą.

Įtariama, kad turėjo bendrininkų

JAV pareigūnai kolegoms iš Lietuvos nurodė, kad D. Ustinovas bendrininkui už draudžiamus prietaisus pervedė beveik 160 tūkst. JAV dolerių. Draudžiamus prietaisus rusas gaudavo paštu.

Taip pat teigiama, kad Lietuvoje sulaikytas rusas instruktuodavo savo bendrininką, kaip išvengti JAV arba Rusijos muitinės darbuotojų įtarimo siunčiant jam siuntinius su prietaisais.

Tyrimą atliekantys JAV pareigūnai taip pat išsiaiškino, kad D. Ustinovas 2011-ųjų pradžioje lankėsi JAV, o sausio 21-ąją susitiko su bendrininku Richmonde (Virdžinijos valstija) esančiame viešbutyje. Iš čia maskvietis išvyko kitą dieną – su savimi išgabeno bendrininko pristatytus šiluminius vaizdoskopus.

Be to, pareigūnai teigia, kad prieš sulaikymą D. Ustinovas ketino įsigyti keturias infraraudonųjų spindulių nuotolinio matymo šiluminio vaizdo kameras, už jas bendrininkui pervedė daugiau kaip 31 tūkst. JAV dolerių.

JAV teisėsaugininkai kol kas nenustatė, kam rusas parduodavo nelegaliai įgytus prietaisus. Tiesa, jie jau yra užfiksavę ruso susirašinėjus su bendrininku, be to, byloje figūruoja ir daugiau asmenų, kurie gali būti susiję su nusikalstamu pasauliu.

Lukiškėse dienas leidžiantis D. Ustinovas neneigia, kad JAV įsigydavo kai kuriuos naktinius prietaisus ir virtualiai bendravo su vienu asmeniu, tačiau tikina, jog dalis jo įsigytų prietaisų nėra draudžiami Rusijoje.

Įtariamasis Maskvoje turi medžioklės reikmenų parduotuvę, todėl, kaip jis pats teigia, įsigytais prietaisais esą joje ir prekiaudavo.