Tokios šiurpą keliančios aplinkybės paaiškėjo teismui išnagrinėjus vieno Telšių gyventojo baudžiamąją bylą – kad nebūtų pakenkta naujagimei, teisėjai draudžia skelbti ne tik jos motinos, bet ir jos patėvio, kankinusio mergytę, vardą ir pavardę.

Iš mažylės tyčiojęsis ir prieš ją fizinį smurtą naudojęs kartą jau teistas žemaitis išvengė realios laisvės atėmimo bausmės – teismas jam skyrė pusantrų metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant dvejiems metams. Be to, nuteistasis įpareigotas dalyvauti smurtinį elgesį keičiančiose programose.

Bylos duomenimis, nuteistasis smurtavo prieš vos mėnesio mergytę – į pilvą jai metė žiebtuvėlį, į veidą – rašiklį, trenkė per galvą nuotolinio valdymo pulteliu, į burnytę kišdavo nešvarias kojines, mesdavo jai ant veido panaudotas sauskelnes bei paėmęs už kojų ją kratydavo žemyn galva.

Nustatyta, kad pas sugyventinę gyvenęs vyras labai pyko, jog į namus dažnai užsukdavo Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistai ir socialinių paslaugų centro darbuotojai, kurie tikrino, kaip jaunai motinai sekasi auginti pirmąjį kūdikį.

Pasak prokurorų, smurtaudamas prieš mažylę telšiškis siekė pakenkti ne tik kūdikiui, bet ir jos motinai.

Mažylės motina pareigūnams prisipažino, kad su vyru, kuris vėliau apsigyveno jos namuose, susipažino gulėdama ligoninėje.

„Susidraugavome, jis manimi rūpinosi iki gimstant vaikui ir du mėnesius po mergytės gimimo, tačiau po to labai pasikeitė – manau, tik dėl to, kad baigėsi už vaiką gauti pinigai, – sakė jauna motina. – Sugyventinis tapo agresyvus, nervingas. Kai mus pradėjo lankyti specialistės iš Vaiko teisių apsaugos skyriaus, jis reikalaudavo jų neįsileisti, šaukdavo ant manęs...“.

Moteris sakė, kad po gimdymo patirto streso buvo priversta vartoti įvairius vaistus, todėl kurį laiką jai padėjo sugyventinis. Tiesa, kai jo elgesys kardinaliai pasikeitė, jis naktimis nesikeldavo prie mergytės ir jos neprižiūrėdavo.

„Sugyventinis labai pyko ant manęs, nes sakydavau, kad jis nesėdėtų namuose, o eitų ieškotis darbo“, – kalbėjo nukentėjusioji.

Ji neslėpė, kad sugyventinis smurtavo prieš jos mergytę.

„Kai dukra pradėdavo verkti, jis bandydavo ją nutildyti – kartą metė žiebtuvėlį į pilvuką, televizoriaus pulteliu trenkė į galvą, metė tušinuką, neleisdavo vaiko imti ant rankų, keisdamas sauskelnes mesdavo vaikui jas ant veido, mačiau, kaip į burną kišo kojinę – norėjo, kad ši neverktų“, – apie sugyventinio patyčias policijoje kalbėjo nukentėjusioji.

Pasak jos, kartais sugyventinis užsidarydavo kambaryje ir vienas vonelėje maudydavo mergytę. „Jis sakydavo, jog vaiką prigirdys“, – tvirtino motina.

Telšių gyventoja taip pat nurodė, kad kartais sugyventinis paimdavo vaiką už rankos ar kojos ir kratydavo, o kartą metė į lovos kampą...

„Mergaitė buvo be žado kol pravirko, tačiau jis neleisdavo mergytės nuraminti“, – motinos teigimu, po tokio elgesio mažylė tapo labai jautri.

Neiškentusi patyčių moteris nusprendė pasiskųsti vaiko teisių atstovėms. „Labai pergyvenau dėl dukters sveikatos, bijojau, kad mergaitė gali likti neįgali“, – sakė ji.

Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistė teisme patvirtino, kad kelis kartus ji nebuvo įleista į butą apžiūrėti kūdikio, tačiau kai vėliau į jį pateko, nieko blogo nepastebėjo.

„Vaikas buvo prižiūrėtas, tačiau mergytės motina sakė, kad jos sugyventinis neleido įsileisti socialinių darbuotojų į namus, nes jie esą atims vaiką“, – teigė valstybės tarnautoja.

Motinystės įgūdžių telšiškę mokiusi socialinė darbuotoja teisme sakė, kad mergytės motina buvo taip įbauginta, jog net bijojo kreiptis į policiją. „Ji papasakojo, kad sugyventinis smurtauja prieš vaiką, tačiau į policiją kreiptis atsisakė“, – teigė ji.

Kad kaltinamajam rūpėjo tik sugyventinės už mergytę gaunami pinigai, įsitikinusi ir buvusi jo draugė – moteris prisipažino, kad kartais lankydavosi pas buvusį savo draugą.

„Esu mačiusi, kaip jis šaukia ant vaiko, vadina ją mumija, deda nešvarias sauskelnes ant burnos, o kartą mažylę metė į lovą, dėl to ji pradėjo labai verkti“, – moteris sakė, kad vyras sugyventinei kūdikio neleido maitinti krūtimi, o liepdavo duoti mišinukus.

Tuo metu savo elgesiu prieš mažylę pareigūnus pribloškęs vyras kratėsi atsakomybės ir neigė, jog ją mušdavo.

„Kai su drauge susipažinau ligoninėje, žinojau, kad ji yra nėščia, – sakė jis. – Visą laiką ja rūpinausi, vežiau gimdyti į Klaipėdą, o parsivežęs rūpinausi ir ja, ir vaiku, keldavausi naktį prie mažylės, darydavau mišinukus, nes motina nemokėjo, prie vaiko ji nesikėlė“.