Taip antradienį nusprendė Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Danutė Mickevičienė.

„Šiuo nusikaltimu buvo padaryta žala teisingumui“, – po apkaltinamojo nuosprendžio sakė byloje valstybinį kaltinimą palaikęs prokuroras Tomas Danyla. Jis V. A. Kedį siūlė nuteisti šiek tiek didesne bauda – 10 MGL dydžio (1 300 Lt).

75 metų V. A. Kedys neatvyko išklausyti teismo nuosprendžio – verdiktas jam bus išsiųstas paštu.

Bylą išnagrinėjusi teisėja paskelbė, kad bylos duomenys patvirtina, jog V. A. Kedys nagrinėjant vadinamąją pedofilijos bylą melavo, kad esą jis lankėsi Laimutės Stankūnaitės tėvų namuose ir čia matė „tik su triusikais“ vaikščiojantį A. Ūsą.

Tokių V. Kedžio žodžių nepatvirtino Stankūnai – jie pažymėjo, jog pensininkas niekada gyvenime nėra buvęs jų namuose. Be to, prokuroras pabrėžė, kad V. A. Kedys, kaip senelis, apie tai nepranešė vaiko teisių gynėjams, o prabilo tik po kelių metų nagrinėjant vadinamąją pedofilijos bylą – anksčiau niekada pareigūnams tai nebuvo sakęs.

V. Kedys kaltę neigė: mačiau tuos „triusikus“

V. A. Kedys teisme neigė savo kaltę ir sakė, kad kartą jis sakė Stankūnų bute Kalantos gatvėje gėręs kavą ir matęs A. Ūsą su kaklaraiščiu. Po dviejų savaičių, atvykęs pasiimti mergaitės, jis esą tarpduryje matė A. Ūsą, kuris iš kambario išėjo su „triusikais“.

„Gražiai mačiau“, – tvirtino D. Kedžio tėvas, teisme pasakoję apie buto išplanavimą – jam ypač įsiminė „ilgas, platus“ buto koridorius.

Jis aiškino manęs, kad tai naujas L. Stankūnaitės sugyventinis ir apie tai niekam nepasakojęs. Motinos Tatjanos Stankūnienės tais kartais bute esą nebūdavo. Vyras tvirtino apie tai prabilęs Kėdainių teisme ir L. Stankūnaitė tai išgirdusi nesiginčijo.

„Nieko neapšmeižiau, gyvenime nepšmeižęs. Jie susitarę melagiai – Stankūnų šeima – jie nori mane įklampinti. Aš gyvenime nesu melavęs ir neturiu reikalo meluoti“, – yra sakęs V. A. Kedys.

L. Stankūnaitė: tai visiškas melas

Tuo metu L. Stankūnaitė tesime sakė, kad po konfliktų su D. Kedžiu ji pasiimdavo dukrą ir veždavosi pas savo tėvus, o seneliui dukrą perduodavo namo kieme arba prie prekybos centro penktadieniais ir pirmadieniais. Jos tvirtinimu, V. A. Kedys jos tėvų bute niekada nesilankė.

„Tai visiškas melas“, – apie jos tėvų bute esą matytą A. Ūsą su trumpikėmis, sakė L. Stankūnaitė.

Ji aiškino Kėdainių teisme replikavusi į uošvio žodžius dėl bute esą matyto A. Ūso. Moteris taip pat stebėjosi, kodėl buvęs uošvis ilgai tylėjo ir apie tai prabilo po dviejų trejų metų, kai tai buvo naudinga bylai. Esą jei svetimas vyras vaikšto su trumpikėmis prie anūkės, kodėl V. A. Kedys dėl to niekus nesikreipė.

L. Stankūnaitės nuomone, apie buto išplanavimą Kedžių šeima sužinojo iš teismui pateiktos medžiagos – nagrinėjant pedofilijos bylą, butas buvo fotografuojamas, nuotraukos pateiktos byloje.

L. Stankūnaitės motina Tatjana teigė, kad A. Ūsas kelis kartus lankėsi jos bute, tačiau V. A. Kedys niekada nėra net slenksčio peržengęs. Jis esą atsisakydavo ir kviečiamas kavos. T. Stankūnienės teigimu, net jos vyras sau neleisdavo eiti į tualetą su trumpikėmis, o ką jau kalbėti, kad jos bute taip elgtųsi svetimas žmogus.

Moters tvirtinimu, niekas iš Kedžio šeimos jos bute niekada nesilankė. Moteris mano, kad apie buto išplanavimą V. A. Kedys sužinojo iš L. Stankūnaitės.

Tą patį liudijo jos sutuoktinis Stasys Stankūnas. Vyras sakė, kad nei D. Kedys, nei jo tėvas niekada nebuvo bute, net laiptinėje. Tuo metu A. Ūsas bute lankėsi keliskart, su juo tėvai palaikė gerus santykius.

„Gal žmogui haliucinacijos buvo, kad per sieną matė. Dar negimė žmogus, ir negims, kol aš gyvas, kuris mano bute vaikščios su trumpikėmis“, – kalbėjo S. Stankūnas.

„Kavą gėrėme viduriniame kambary“, – išgirdęs S. Stankūno liudijimą, dievagojosi V. Kedys. „Kokią kavą?“, - nesuprato S. Stankūnas.

Teisme liudijusi ne vieną straipsnį apie tariamą Kauno pedofilijos bylą parašiusi ir Kedžių namuose viešėjusi žurnalistė pasakojo pirmą kartą apie su „triusikais“ vaikštantį A. Ūsą Kedžių namuose išgirdusi kaip apie juokelį. Tačiau atvykusi kitą kartą apie tai ji sakė išgirdusi kaip apie faktą – V. Kedys jai prisipažino apie tai davęs parodymus prokuratūroje.

Vien tik su „triusikais“ - kaip iš dangaus nukritęs

DELFI primena, kad A. Ūso teisme V. A. Kedys yra pasakojęs, kad anūkei nedraudė bendrauti su motina – ją asmeniškai nuveždavo pas motiną L. Stankūnaitę ir jos tėvus. Vieno tokio apsilankymo metu jis aiškino Stankūnaitės tėvų bute matęs nuogą A. Ūsą.

„Kai kartą nuvažiavau pasiimti mergaitės, koridoriuje laukiau, tada manęs niekas nevedė į kambarį. Kaip nekeista, mergaitė tada apsikabino mano koją ir verkė, diedukai, vežk mane namo, o tas vaiko teisių gynėjas tuo metu išėjo nuogas, vien su „triusikais“ – kaip iš dangaus nukritęs. Va koks vaiko teisių gynėjas“, - teisme yra sakęs V. A. Kedys.

Kad atvykęs pasiimti mažametės mergaitės į Stankūnų butą, esantį Kaune, Kalantos gatvėje, jame matė A. Ūsą, V. A. Kedys yra sakęs ir 2009 m. vasarį ikiteisminio tyrimo metu Kauno m. apylinkės prokuratūroje duodamas parodymus.

Tačiau apie „nuogą A. Ūsą“ liudytojas ikiteisminio tyrimo metu nebuvo kalbėjęs, nes esą niekas jo apie tai neklausė.