Šiaulių policijos pareigūnų duomenimis, liepos 17 d. Šiaulių apygardos teismas paskelbė jau nebeskundžiamą nutartį dėl gegužės pabaigoje didelio žiniasklaidos dėmesio išsireikalavusio šiauliečio Vido Stasiškio skundo policijos pareigūnų veiksmais.

Teismas konstatavo, kad, kad šio vyro skundai dėl jo sumušimo ir policijos bei prokuratūros pareigūnų nenoro juos tirti yra atmesti. V. Stasiškis puolamosios taktikos buvo nusprendęs imtis, išsigandęs atsakomybės už valstybės tarnautojo įžeidimą

Gegužės 20-ąją policijos patruliai buvo iškviesti į vieną Šiauliuose, Spindulio g., esančio daugiabučio namo kiemą. Pareigūnus iškvietė namo gyventoja, neapsikentusi netinkamo dviejų asmenų elgesio – vyrai vidury dienos šalia laiptinės girtavo, vienas jų čia pat, ant pievutės, šlapinosi.

Kai atvykę patruliai pareikalavo nutraukti vykdomą teisės pažeidimą ir eiti prie tarnybinio automobilio, ant žemės sėdėjęs V. Stasiškis pareiškė, kad jis esąs invalidas ir, atsisakęs eiti prie policijos automobilio, atsigulė ant žemės.

Vizualiai invalidumo požymių nebuvo matyti, o sunkaus girtumo požymiai buvo akivaizdūs (vėliau vyrui nustatytas 2,53 prom. girtumas).

Įvykį stebėjusios liudytojos pasakojo, kad pareigūnų elgesys buvo taktiškas, o V. Stasiškis juos koneveikė keliaaukščiais keiksmažodžiais.

Bandydamas pasikelti nuo žemės, vyras kelis kartus griuvo. Griuvinėjo jis ir pareigūnų vedamas į automobilį, galiausiai vienam jų ranka trenkė į galvą.

Tada aršiajam vyrui buvo uždėti antrankiai ir jis jėga įkeltas į policijos automobilį, nes pats savarankiškai lipti nepanoro. Atvežtas į policijos komisariatą jis irgi buvo pareigūnų nešte nuneštas į laikinojo sulaikymo patalpas. Čia jis pradėjo skųstis nugaros skausmais.

Pareigūnai iškvietė medikus. Nuvežę į ligoninę neįgalų neblaivų žmogų, kuris skundėsi įvairiais skausmais, jie stebėjimui paguldė jį į Neurochirurgijos skyrių. Čia V. Stasiškis akimirksniu pasveiko ir iš skyriaus pabėgo.

Dėl vyro netinkamo elgesio su policijos pareigūnais, jų įžeidinėjimo šiauliečiui tą pačią dieną buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Virš vyro galvos pakibo teistumo grėsmė ir jis, matyt, siekdamas to išvengti, nutarė gintis puolimu – kreipėsi ne į vieną žiniasklaidos priemonę su pareiškimu, kad jį, neįgalų žmogų, sumušė Šiaulių policijos pareigūnai. Tokio jo pareiškimo sulaukė ir Šiaulių AVPK Imuniteto skyriaus pareigūnai.

Suradę įvykio liudytojus ir juos apklausę, peržiūrėję tarnybiniame automobilyje įrengto registratoriaus ir laikinojo sulaikymo patalpų vaizdo medžiagą, jie įsitikino, kad prieš V. Stasiškį policijos pareigūnai smurto nenaudojo ir atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą, nesant pareigūnų veiksmuose nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Tada V. Stasiškis kreipėsi į Šiaulių apygardos prokurorus, skųsdamas šį Imuniteto skyriaus pareigūnų nutarimą. Prokurorai, įvertinę visą turimą medžiagą, atsisakė panaikinti Imuniteto skyriaus pareigūnų nutarimą.

V. Stasiškis pareigūnų veiksmus apskundė Šiaulių apylinkės teismui, reikalaudamas panaikinti policijos pareigūnų ir prokurorų nutarimus, o Imuniteto skyriaus pareigūnams dėl kompetencijos viršijimo spręsti baudžiamosios atsakomybės klausimą. Birželio 28 d. Šiaulių apylinkės teismas priėmė nutartį, kuria V. Stasiškio skundą atmetė.

Tada šiaulietis su tuo pačiu pageidavimu pateikė skundą Šiaulių apygardos teismui. Liepos 17 d. šis teismas, susipažinęs su skundžiama žemesnės instancijos teismo nutartimi, skundo nagrinėjimui pateikta medžiaga bei skundo argumentais, nutarė, kad Šiaulių apylinkės teismas pagrįstai netenkino V. Stasiškio skundo. Pagal Lietuvos Respublikos Baudžiamojo proceso kodeksą, prokuroras, gavęs skundą, atsisako pradėti ikiteisminį tyrimą tik tuo atveju, kai nurodyti duomenys apie nusikalstamą veiką yra akivaizdžiai neteisingi.

Kad V. Stasiškio pateikti duomenys yra, būtent, tokie, įrodė skundo nagrinėjimui pateiktoje medžiagoje esanti kompaktinė plokštelė su vaizdo įrašu, kuriame yra aiškiai užfiksuota, kaip policijos ekipažas vyksta į įvykio vietą, užfiksuoti policijos pareigūnų ir V. Stasiškio veiksmai, sodinant jį į tarnybinį automobilį, jo pristatymas į policijos komisariatą. Šis įrašas patvirtino, kad V. Stasiškio atžvilgiu jokie neteisėti ar nusikalstami veiksmai nebuvo atliekami.

Liudytojų parodymai tą irgi patvirtino. Fizinė jėga prieš V. Stasiškį buvo panaudota tiek, kiek tai buvo būtina jo neteisėtiems veiksmams nutraukti ir viešąją tvarką pažeidusiam vyrui pristatyti į policijos komisariatą. Taigi, vyrą, pamėginusį baudžiamosios atsakomybės išvengti, naudojant pareigūnų šmeižto kortą, demaskavo registratorius, apie kurio egzistavimą policijos automobiliuose jis, matyt, net neįsivaizdavo.