Beje, visų pirmadienį prieš teismą stojusių asmenų atžvilgiu buvo nutrauktas baudžiamosios bylos dėl trukdymo antstoliui atlikti savo pareigas. Dabar, jei bus įrodyta, jiems gresia administracinė atsakomybė už trukdymą pareigūnų darbui. Kaltinamieji neigė, kad trukdė policijos darbui.

Žiūrovų antplūdis

Pirmadienį prieš teismą stojo septyni Klonio gatvės aktyvistai - Evelina Matijošaitienė, Juozas Vaikšnoras, Violeta Milevičienė, Gracijus Lapinskas, Dainius Stonys, Dalija Bulotienė ir Raimundas Čiegis. Visiems jiems pareikšti kaltinimai dėl ATP – dėl teisėtų pareigūnų reikalavimo nevykdymo.

Į Kauno apylinkės teismą pirmadienį susirinko didelis būrys Garliavos aktyvistų, kurie sunkiai tilpo į posėdžių salę. Tarp posėdžių stebėtojų buvo ir Seimo narys Naglis Puteikis.

Pirmadienį teisme liudijo ir eilė pareigūnų – vieni iš jų surašė ATP protokolus, kiti tiesiogiai dalyvavo Garliavos šturme.

Apklaus aukštus pareigūnus

Nagrinėjant J. Vaikšnoro bylą kaltinamiesiems pavyko teismą įtikinti, kad teisme būtina apklausti mažiausiai du aukštus policijos pareigūnus – generalinio komisaro pavaduotoją Renatą Požėlą ir Kauno apskrities VPK Prevencijos skyriaus viršininką Taurį Stauskį.

Teisme taip pat pasigirdo kalbų, kad sulaikyti asmenys operacijos metu nieko neteisėto nepadarė, o tiesiog iš anksto buvo numatyta, kuriuos žmones reikia pašalinti. Kaltinamieji prašė teismo apklausti ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro vadovą Algirdą Matonį.

Visų kaltinamųjų gynėja išreiškė poziciją, kad visi prieš teismą stoję žmonės buvo iš anksto sekami, policija turėjo jų nuotraukas ir iš anksto žinojo, ką pašalinti iš minios. Tačiau teismas nusprendė, kad ši informacija nėra susijusi konkrečiomis bylomis ir į teismą A. Matonio nekvies.

Taip pat teismas patenkino prašymą, kad būtų išsiaiškinta, kokios dujos buvo pareigūnų balionuose, kurie pastebėti šturmo metu.

Tikina, kad vykdytas planas „Skydas“

Pirmadienį teisme liudijo ne tik Kauno miesto ir rajono, bet ir Vilniaus pareigūnai.

Pareigūnai tikino, kad apie tai, jog Drąsiaus Kedžio ir Laimutės Stankūnaitės dukra iš tuometinės globėjos Neringos Venckienės namų Garliavoje bus paimta praėjusių metų gegužės 17 dienos ankstų rytą, sužinojo tik operacijos išvakarėse.

Ankstų 2012 metų gegužės 17-osios rytą Karmėlavos apylinkėse pareigūnams buvo pravestas instruktažas, kaip iš namų paimti L. Stankūnaitės dukrą.

Paaiškėjo, kad operacijoje dalyvavo Kauno miesto ir rajono pareigūnai bei policininkai iš sostinės policijos viešojo saugumo rinktinės „Vytis“.

Kaltinamųjų gynėja buvo įsitikinusi, kad operacijos metu buvo naudotas specialus policijos planas „Skydas“, kuris skirtas įkaitų vadavimui. Tačiau visi teisme liudiję pareigūnai teigė, kad apie tai, jog buvo vykdomas būtent šis planas žinių neturėjo.

„Tai buvo grynai afganų metodai“, - replikavo vienas teismą stebėjęs vyriškis, kuris netrukus už replikas buvo pašalintas iš teismo salės.

Kitas teismo posėdis, kuriame turėtų liudyti ir T. Stauskis su R. Požėla, numatytas liepos 20-ąją.