Šios savaitės pradžioje septyniose ES valstybėse policija vykdė itin plataus masto operaciją prieš vadinamuosius "įteisintus vagis" (Rusijoje tai pats aukščiausias organizuotų nusikaltėlių rangas - "vor v zakonie") iš Kutaisio klano. Praėjusį antradienį įvairiose šalyse buvo sulaikyta 18 šios grupuotės narių.

Antradienį Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai Vilniuje sulaikė vieną iš pagrindinių šios grupuotės, išplėtusios veiklą Europoje, veikėjų. Jam buvo išduotas Europos arešto orderis, šį įtariamąjį teismas suėmė iškart 3 mėnesiams. Operacijos metu buvo sulaikyti dar 4 gruzinai, bet, nustačius, kad jie neieškomi, visi keturi buvo paleisti (tiesa, pas vieną iš jų rastas nedidelis heroino kiekis, dėl narkotikų pradėtas ikiteisminis tyrimas).

O kitą dieną, trečiadienį, Vilniuje, Antakalnio gatvės gale esančiame gruziniškame restorane, buvo sulaikytas Givi Gordeladzė. Italija yra išdavusi jo Europos arešto orderį, G. Gordeladzė įvardijamas, kaip vienas pagrindinių Kutaisio klano vadeivų. Įtariama, kad jo vadovaujami gruzinai Italijoje ir kitose ES šalyse plėšikavo, plovė pinigus, prievartavo turtą, naudojosi padirbtais dokumentais, papirkinėjo ir t.t.

Įtariama, kad G. Gordeladzė asmeniškai reketavo vieną italų transporto bendrovę, reikalaudamas po 0,5-1,2 euro už kiekvieną gruzinų vardu į Gruziją gabenamą siuntinį. "Įteisintas vagis", jei italai nepaklustų, grasino įmonę sudeginti. Italijoje G. Gordeladzei gresia iki 15 metų nelaisvės.

Teisėjas Gediminas Viederis
Kriminalistų duomenimis, netrukus po G. Gordeladzės (Vilniuje gyvenusio jau kelis metus) sulaikymo jo gelbėjimo ėmėsi ne tik advokatai, bet ir Lietuvos organizuoti nusikaltėliai. Birželio 21 d. prokuratūra kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą prašydama G. Gordeladzę suimti. Tačiau teisėjas Gediminas Viederis pribloškė visus - ir Lietuvos policiją bei prokuratūrą, ir Europolą bei Interpolą. Teisėjas atmetė prašymą suimti ir tarptautinio masto organizuotų nusikaltėlių vadeivą, ieškotą visoje ES, paleido iš teismo salės. G. Viederis, motyvuodamas tuo, kad įtariamasis ligotas ir pagyvenęs, 65 metų G. Gordeladzei skyrė 30 tūkst. litų užstatą ir mėnesį itin švelnaus režimo namų arešto - namuose gruzinui nurodyta būti nuo 22 iki 6 val.

Beje, policijos žiniomis, užstatas už G. Gordeladzę buvo sumokėtas dar prieš G. Viederiui paskelbiant savo nutartį.

„Kokia dar čia mafija – visas mano turtas šiose rankose, – rodydamas polieteleninį maišelį su vaistais DELFI po posėdžio sakė Rusijos pilietybę turintis G. Gordeladze. - Kur aš slapstysiuosi? Juk 4 metus Lietuvoje gyvenu, nieko nežinojau apie tuos kaltinimus, juk tikrai būčiau iš čia išvažiavęs ir nieko nelaukęs, manau, čia yra falsifikacija“.

Po tokio akibrokšto prokuratūra rekordiniu greičiu parašė skundą Vilniaus apygardos teismui. Penktadienio pavakarę skundą išnagrinėjo teisėja Audronė Kartanienė. Ji iškart panaikino teisėjo G. Viederio nutartį ir nurodė G. Gordeladzę suimti.

Kadangi ši nutartis buvo priimta įtariamajam nedalyvaujant (jis dingo vos paleistas iš Vilniaus miesto apylinkės teismo), suėmimo terminas nenurodomas. Tai bus padaryta, kai įtariamasis bus vėl sulaikytas.

G. Gordeladzė vėl ieškomas visoje Europoje. Lietuvoje jo rasti nepavyko. Sekmadienį jau buvo manoma, kad jo nebėra Lietuvoje. Nors dar neatmestina galimybė, kad galbūt jis kur nors slepiasi mūsų šalyje.

Pasak pareigūnų, tai antras atvejis ES istorijoje, kai teismas paleido įtariamąjį, sulaikytą pagal Europos arešto orderį. 2011 m. taip pasielgė Austrijos teismas, paleidęs buvusį KGB karininką Michailą Golovatovą, Sausio 13-osios byloje įtariamą nusikaltimais žmoniškumui.

Pernai Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininko pavaduotoju paskyrė Vilniaus miesto 2 apylinkės teismo teisėją G. Viederį. Jis buvo minimas ir tarp kandidatų į šio teismo pirmininko postą.