Teismas posėdyje antradienį apklausė poligrafo specialistą Vitą Saldžiūną. Specialistas tyrė psichofiziologines reakcijas tiriamojo M.Žalimo.

"Nenuosekli buvo asmenybė M. Žalimas. Turėjo norą trukdyti mums, pareiškė, kad yra jogas. Nenuoseklus savo parodymuose - gal išsigandęs poligrafo ėmė ieškoti naujos versijos. Mano subjektyvi nuomonė, iš dalies jis - patologinis melagis. Tai yra melo rūšis - tauškėjimas, jis neatsakingai šneka, paskui neatsimena, ką sakė. Paskui painiojasi. Labai įdomi asmenybė, įdomus žmogus, įdomus egzempliorius, turbūt jūs suprantate, kad į policiją dirbti jo nepriimtumėte", - sakė teismui V.Saldžiūnas.

M.Žalimas šiuo metu yra valstybės saugomas liudytojas. Žiniasklaidoje skelbta, kad prieš žudynes apie planuojamus D.Kedžio veiksmus esą buvo įspėta policijos vadovybė. Apie tai žiniasklaidai pranešė M.Žalimas. Jo teigimu, prieš žudynes Kaune 2009 metų spalį, kai buvo nužudytas Kauno apygardos teismo teisėjas J.Furmanavičius ir V.Naruševičienė, apie planuojamus D.Kedžio veiksmus jis esą įspėjo Policijos departamento vadovybę. Tačiau pareigūnai neva nesiėmė jokių veiksmų, kad užkirstų kelią žudynėms.

Pasak specialisto, tyrimas vyko Vadovybės apsaugos departamento patalpose Vilniuje, tiriant poligrafu M.Žalimą, dalyvavo vyriausiasis tyrėjas iš Policijos departamento, Imuniteto valdybos pareigūnas.

Byloje, kurią dabar nagrinėja teismas, kaltinamai pateikti buvusiam policijos generalinio komisaro pavaduotojui Visvaldui Račkauskui, buvusiam Lietuvos kriminalinės policijos biuro vado pavaduotojui Tomui Ulpiui, Kriminalinio policijos biuro pareigūnams, operatyvinius veiksmus atlikusiems Dariušui Sinkevičiui ir Vitalijui Vitkovskiui bei jų vadovui, Nusikaltimų tyrimo 1-osios valdybos 1-ojo skyriaus viršininkui Emilijui Damukaičiui.

Tyrimo metu M.Žalimui buvo užduodami klausimai, ar jis buvo susitikęs su V.Račkausku, D.Sinkevičiumi, V.Vitkovskiu, T.Ulpiu, policijos generalinio komisaro pavaduotoju Algirdu Stončaičiu, kitais pareigūnais, ar bendravo su jais. Taip pat buvo užduodami klausimai apie Drąsių Kedį, tiriamam M.Žalimui buvo rodomos pareigūnų nuotraukos. Poligrafas užfiksavo reakciją į klausimą, ar buvo susitikęs su A.Stončaičiu.

Specialistas V.Saldžiūnas teismui taip pat sakė, kad M.Žalimas bandė reguliuoti savo kvėpavimą.

"Sąžiningi žmonės taip nedaro", - sakė V.Saldžiūnas. Jis atkreipė dėmesį, kad Tyrimo metu atkreiptas dėmesys, kad jis buvo nenuoseklus savo teiginiuose, vidinis nenuoseklumas atsispindi", - sakė specialistas.

Dabar Vilniaus miesto apskrities vyriausiojo policijos komisariate Imuniteto skyriaus viršininku dirbantis Elanas Jablonskas dalyvavo M.Žalimo apklausoje. Pareigūnas pripažino, kad kartu su M.Žalimu yra kilęs iš vieno miesto, tikino, kad su juo ryšių nepalaikė, jo telefono neturėjo.

Antradienio posėdyje liudytoja ketinama apklausti ir dienraščio "Lietuvos rytas" žurnalistę Laimą Lavastę. Ji darė interviu su M.Žalimu, kuriame teigta esą jis po Drąsiaus Kedžio laidotuvių buvo susitikęs su T.Ulpiu, kuris dabar yra vienas kaltinamųjų teismo nagrinėjamoje byloje.

Kaltinamojo gynėjų teigimu, rašinyje minimu laikotarpiu T.Ulpis buvo užsienyje. Gynėjai nori išklausyti žurnalistės liudijimo, nors jau dabar, jų manymu, susidarė įspūdis, kad M.Žalimu negalima pasitikėti.

Teismo posėdžiuose taip pat turėtų būti apklausti du Policijos departamento pareigūnai - Andžejus Roginskis ir Dainius Juršėnas.

Pirmadienį teisme apklaustas vienas iš žudynių Kaune, kurių metu nužudyti teisėjas J.Furmanavičius ir V.Naruševičienė, tyrimo grupės narių Generalinės prokuratūros prokuroras Redas Savickas sakė, kad, iškilus į viešumą M.Žalimo pavardei, jis yra klausęs policijos pareigūnų, kodėl jie anksčiau nieko nepranešė apie šio asmens egzistavimą.

"Jau po M.Žalimo apklausos paklausiau, kodėl jie man ir kitiems nepranešė apie jo buvimą, D.Sinkevičius pasakė, kad jie - eiliniai pareigūnai ir viską sprendė valdžia", - tokius prokuroro R.Savicko žodžius, pasakytus ikiteisminio tyrimo metu pirmadienį perskaitė teismas.

R.Savickas patvirtino davęs šiuos parodymus. Jis teismui teigė, kad dar kartą po televizijos laidos apklausęs M.Žalimą, šis pareiškė, kad V.Račkausko net nėra matęs.

Prokurorai sako nustatę, kad du žmones nužudė kaunietis D.Kedys, kurio buvusi sugyventinė L.Stankūnaitė yra V.Naruševičienės sesuo.

D.Kedys kaltino V.Naruševičienę leidus tvirkinti jo ir L.Stankūnaitės mažametę dukrą bei šios pusseserę, pačios V.Naruševičienės mažametę dukrą. J.Furmanavičių ir A.Ūsą D.Kedys kaltino pedofilija. Teismai A.Ūsą išteisino.

Po žudynių besislapsčiusio D.Kedžio kūnas rastas 2010 metų balandį prie Kauno marių. Teisėsauga teigia, kad jis mirė nesmurtine mirtimi.