Vilniaus miesto apylinkės teismas, kuris nagrinėja baudžiamąją bylą dėl Policijos departamento pareigūnų galimo netinkamo pareigų atlikimo, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir dokumento suklastojimo reaguojant į įvykius Kaune, kai buvo nužudyti teisėjas Jonas Furmanavičius ir Laimutės Stankūnaitės sesuo Violeta Naruševičienė, liudytojais ketina apklausti poligrafo specialistą, policijos imuniteto pareigūną ir žurnalistę Laimą Lavastę.

Bylą nagrinėjantis teisėjas Valerijus Paškevičius pirmadienį posėdyje sakė, kad baudžiamojoje byloje yra poligrafo panaudojimo dokumentai ir pasiūlė apklausti poligrafo specialistą.

Antradienio posėdyje liudytoju ketinama apklausti dabar Vilniaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate Imuniteto skyriaus viršininku dirbantį Elaną Jablonską. Kaltinamųjų buvusių aukštų policijos pareigūnų gynėjų teigimu, E.Jablonskas dalyvavo liudytojo Mindaugo Žalimo apklausose ir davė jam patarimų.

Parodymus teisme turėtų duoti ir dienraščio "Lietuvos rytas" žurnalistė L.Lavaste. Ji darė interviu su M.Žalimu, kuriame teigta esą jis po Drąsiaus Kedžio laidotuvių buvo susitikęs su Tomu Ulpiu, kuris dabar yra vienas kaltinamųjų teismo nagrinėjamoje byloje.

Kaltinamojo gynėjų teigimu, rašinyje minimu laikotarpiu T.Ulpis buvo užsienyje. Gynėjai nori išklausyti žurnalistės liudijimo, nors jau dabar, jų manymu, susidarė įspūdis, kad M.Žalimu negalima pasitikėti.

Teisme taip pat turėtų būtų apklausti du Policijos departamento pareigūnai - Andžejus Roginskis ir Dainius Juršėnas.

Byloje, kurią nagrinėja teismas, kaltinamai pateikti buvusiam policijos generalinio komisaro pavaduotojui Visvaldui Račkauskui, buvusiam Lietuvos kriminalinės policijos biuro vado pavaduotojui Tomui Ulpiui, Kriminalinio policijos biuro pareigūnams, operatyvinius veiksmus atlikusiems Dariušui Sinkevičiui ir Vitalijui Vitkovskiui bei jų vadovui, Nusikaltimų tyrimo 1-osios valdybos 1-ojo skyriaus viršininkui Emilijui Damukaičiui.

Pirmadienį teisme apklaustas vienas iš žudynių Kaune, kurių metu mirė teisėjas J.Furmanavičius ir V.Naruševičienė, tyrimo grupės narių Generalinės prokuratūros prokuroras Redas Savickas sakė, kad, iškilus į viešumą M.Žalimo pavardei, jis yra klausęs policijos pareigūnų, kodėl jie anksčiau nieko nepranešė apie šio asmens egzistavimą.

"Jau po M.Žalimo apklausos paklausiau, kodėl jie per dvejus man ir kitiems nepranešė apie jo buvimą, D.Sinkevičius pasakė, kad jie - eiliniai pareigūnai ir viską sprendė valdžia", - tokius prokuroro R.Savicko žodžius, pasakytus ikiteisminio tyrimo metu pirmadienį perskaitė teismas.

R.Savickas patvirtino davęs šiuos parodymus.

Liudytojas taip pat pasakojo, kad 2009 metų rudenį jis nieko nežinojo apie pedofilijos bylą, o spalio 5 dieną jam buvo nurodyta paimti kompaktinį diską su D.Kedžio pokalbiais. Pareigūnas neprisiminė, iš ko turėjo paimti diską - ar iš Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro Ramučio Jancevičiaus, ar iš tuometinio generalinio prokuroro Algimanto Valantino.

"Pagal žodinį pavedimą aš turėjau perklausyti pokalbius, ar yra užuominų apie asmenis, kurie galėjo žinoti apie nužudymą. Kadangi nieko nežinojau apie pedofilijos skandalą, Nerijus Bieliauskas man papasakojo, kas yra D.Kedys, kas V.Naruševičienė", - sakė R.Savickas.

Prokuroras N.Bieliauskas tuo metu tyrė galimos pedofilijos bylą.

"Perklausęs D.Kedžio pokalbių išgirdau, kad jis kalbasi su Emilijumi Damukaičiu. E.Damukaitis prisistatė, kvietė D.Kedį atvykti į Policijos departamentą", - sakė liudytoju apklausiamas prokuroras.

2009 metų spalio 7 dieną jau po žudynių R.Savickas kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą, kad besislapstančiam D.Kedžiui už akių būtų skirtas suėmimas.

Pasak R.Savicko, ieškant D.Kedžio, kartu su policijos pareigūnais atlikta daugybė tyrimo veiksmų, jis kreipdavosi į teismą dėl asmenų pokalbių pasiklausymo, "darbas vyko dieną naktį".

Liudytojo teigimu, perklausytuose D.Kedžio pokalbiuose nebuvo dialogų su asmeniu, kuris galėtų būti panašus į tariamą slaptąjį policijos informatorių M.Žalimą.

"Tik su Raimundu Ivanausku Kedžio santykiai atsispindėjo. Su M.Žalimu D.Kedys telefonu nekalbėdavo (...). Buvo juntama, kad jis kalba įsivaizduodamas, kad jo klauso. Kelis kartus net pasakė: "žinau, kad manęs klauso", - teigė prokuroras R.Savickas.

Vėliau pareigūnai ėmė klausytis R.Ivanausko pokalbių. Šiam asmeniui ir jo gyvenimo draugei dabar pateikti kaltinimai dėl bendrininkavimo nužudant.

2010 metų balandį, kai buvo rastas D.Kedžio lavonas, tyrimą perėmė Generalinė prokuratūra.

M.Žalimo pavardę R.Savickas sužinojo 2011 rudenį prieš apklausą - jo viršininkas Irmantas Mikelionis paskambino ir pasakė, kad turi vykti į Kauną apklausti asmens.

2011 metų lapkritį po M.Žalimo apklausos buvo sulaikyti R.Ivanauskas ir jo gyvenimo draugė.

R.Savickas teismui teigė, kad dar kartą po televizijos laidos apklausęs M.Žalimą, šis pareiškė, kad V.Račkausko net nėra matęs.

Po teismo posėdžio kaltinamasis V.Račkauskas žurnalistams sakė, kad liudytojas R.Savickas patvirtino, jog D.Kedžio paieška buvo atliekama labai intensyviai, tačiau pagrindinis rezultatas pasiektas nebuvo.

"Kaip liudytojas paminėjo, taip atsitiko ne dėl blogo organizavimo, pareigūnų blogo darbo, o todėl, kad buvo labai profesionaliai slapstomasi", - sakė V.Račkauskas.

Jis teigė kad jokių neteisėtų veiksmų ir neteisėtų nurodymų pareigūnams duota nebuvo. V.Račkauskas sakė, kad R.Savicko liudijimas parodė, jog jis televizijos laidoje buvo apkalbėtas, nes su M.Žalimu niekada nebuvo bendravęs.

Žiniasklaidoje skelbta, kad prieš žudynes apie planuojamus D.Kedžio veiksmus esą buvo įspėta policijos vadovybė. Apie tai žiniasklaidai pranešė M.Žalimas. Jo teigimu, prieš žudynes Kaune 2009 metų spalį, kai buvo nužudytas Kauno apygardos teismo teisėjas J.Furmanavičius ir V.Naruševičienė, apie planuojamus D.Kedžio veiksmus jis esą įspėjo Policijos departamento vadovybę. Tačiau pareigūnai neva nesiėmė jokių veiksmų, kad užkirstų kelią žudynėms.

Prokurorai sako nustatę, kad du žmones nužudė kaunietis D.Kedys, kurio buvusi sugyventinė L.Stankūnaitė yra V.Naruševičienės sesuo.

D.Kedys kaltino V.Naruševičienę leidus tvirkinti jo ir L.Stankūnaitės mažametę dukrą bei šios pusseserę, pačios V.Naruševičienės mažametę dukrą. J.Furmanavičių ir A.Ūsą D.Kedys kaltino pedofilija. Teismai A.Ūsą išteisino.

Po žudynių besislapsčiusio D.Kedžio kūnas rastas 2010 metų balandį prie Kauno marių. Teisėsauga teigia, kad jis mirė nesmurtine mirtimi.