Į pareigūnų rankas patekęs Kazys Navalinskas išgyveno puspenktos paros. Nuo alkoholizmo kentėjęs žmogus Pravieniškėse turėjo atlikti arešto bausmę. Vos atvežtam jam prasidėjo baltosios karštinės priepuolis ir Pravieniškių pareigūnai nutarė jį perkelti į Lukiškių kalėjimo ligoninę Vilniuje.
Baltosios karštinės krečiamas areštantas jiems pasipriešino, tad pareigūnai puolė jį tramdyti. Neoficialiomis žiniomis, raminamųjų turėjusi suleisti medicinos sesuo budėjimo žurnale įrašė, kad pareigūnai panaudojo kovinius veiksmus, „kad net kraujas tiško“.

Pravieniškių kolonijos vadovas Virginijus Ceslevičius tai neigia.

Pareigūnai teigia, kad areštantas susižalojo pats – ištikus baltosios karštinės priepuoliui jis esą daužė galvą į grotas ir kitaip save žalojo, o pareigūnai tik bandė jį sutramdyti.

„Nuteistasis siautėjo ir save žalojo, tad buvo panaudota priemonė – antrankiai“, – sakė V. Ceslevičius.

Tačiau Kalėjimų departamentas pradėjo tyrimą dėl kolonijos pareigūnų ir medikų veiksmų.

„Pats faktas, kad miršta nuteistasis, nėra įprasta situacija kalinimo įstaigose. paprastai tokiais atvejais yra sudaroma komisija, kuri tiria visas aplinkybes“, – sakė Kalėjimų departamento direktoriaus patarėjas Antanas Laurinėnas.

Padėti sužalotam ar susižalojusiam areštantui ir toliau niekas neskubėjo. Lukiškių kalėjimo medikai liepė jį vežti į Naujosios Vilnios psichiatrinę, šios medikai nukreipė į Greitosios pagalbos ligoninę, tačiau ši K. Navalinską grąžino atgal į Lukiškes.

„Buvo sumušimų. Ne mes konstatavom, tą konstatavo miesto ligoninė. Jis buvo sąmoningas, kalbėjo, vaikščiojo, normaliai jautėsi. Atlikti visi tyrimai buvo, nežinau, kas jam pasidarė“, – sakė Laisvės atėmimo vietų ligoninės direktorius Andrius Dubinas.

Penktą dieną tik arešto bausmę turėjęs atlikti vyras mirė Lukiškių kalėjimo ligoninėje.