Sekmadienį Valmieros - 120 km į šiaurę nuo sostinės esančio miesto, turinčio 43 tūkst. gyventojų - policija dėl šeštadienį įvykdytos žmogžudystės sulaikė penkis berniukus nuo 13 iki 16 metų amžiaus.

Jie pasakojo, kad žudydami savo auką "naudojo iš kompiuterinio žaidimo "Mirtina kova" ("Mortal Combat") pasiskolintą techniką", - pažymėjo policijos atstovė spaudai Kristinė Mežaraupa.

Valmieros policijos departamento viršininkas Juris Andersonas nurodė, kad paaugliai papasakojo, kaip sumušė savo draugą Marcį, gimusį 1991 metais, o vėliau įmetė jo kūną į Gaujos upę. "Užpuolikai mėgino mėgdžioti kai kuriuos veiksmus, naudojamus videožaidimuose", - sakė Valmieros policijos departamento kriminalinių tyrimų skyriaus vadovas Salvis Stameras.

"Aukos kaklą jie sulaužė sukryžiavę kojas žirklėmis", - pažymėjo jis.

Sulaikytieji negalėjo pasakyti, ar Marcis jau buvo negyvas, kai įmetė jį į upę. Gelbėtojai jo kūno dar neaptiko. "Sprendžiant iš turimų įrodymų, berniukas tikrai negalėjo išgyventi lediniame vandenyje", - pridūrė J.Andersonas.

Tyrimą atliekantys pareigūnai, apžiūrėję upės pakrantes, kur įvyko žmogžudystė, rado tuščius alkoholinių gėrimų butelius bei kraujo pavyzdžių.

Trys 14 - 16 metų paaugliai vis dar laikomi areštinėje, o du trylikamečiai pirmadienį buvo paleisti, nes pagal Latvijos įstatymus baudžiamojon atsakomybėn galima patraukti tik 14 metų sulaukusius asmenis. "Sunku paaiškinti šio žiauraus nusikaltimo motyvus", - teigė Valmieros vidurinės mokyklos, kur mokėsi Marcis, direktorė Ruditė Markus.

"Galima kaltinti kompiuterinius žaidimus dėl daromos įtakos, taip pat negalime nepastebėti televizijoje išaugusio smurto srauto", - sakė ji.

"Kompiuteriniai žaidimai gali tapti žiauraus elgesio, prie kurio prisideda ir alkoholis, katalizatoriumi, bet tikrųjų paauglių įvykdomų žmogžudysčių motyvų negalime paaiškinti vien tik videožaidimų daroma įtaka", - pažymėjo psichologė Zaiga Blaua.

Prieš metus vienas nuo kompiuterinių žaidimų priklausomas moksleivis Rygos centre nužudė videožaidimų salono darbuotoją, kai šis nedavė jam kelių latų, kad jis galėtų žaisti toliau. Jei suimti paaugliai bus pripažinti kaltais, jiems grės kalėjimas iki gyvos galvos arba iki 20 metų nelaisvės.