Nužudytosios artimieji reikalavo griežčiausios bausmės – įkalinimo iki gyvos galvos.

Griežčiausia bausmė – nehumaniška?

Teisme baigiamąją kalbą taręs prokuroras Egidijus Timonis pabrėžė, kad nagrinėjat bylą sunkiausia buvo atsiriboti nuo emocijų ir žiniasklaidos spaudimo. Nepaisant to, prokuroras savo kalboje išsakė poziciją, kuri pribloškė nužudytosios artimuosius.

Kalbėdamas apie bausmę prokuroras sakė, kad daugeliui galbūt atrodo, jog vienintelė įmanoma bausmė – įkalinimas iki gyvos galvos.

E. Timonis tvirtino, kad kaltinamosioms turėtų būti skirta griežtesnė bausmė nei teismų praktikoje įprastas vidurkis, o griežčiausia bausmė neatitinka įstatymų reikalavimų.

Prokuroras prisiminė, kad Lietuvoje yra buvę panašaus pobūdžio nusikaltimų, kai supjaustomas kūnas arba nupjaunama galva, o kaltinamiesiems skiriamos bausmės siekia 16-20 metų. Atsižvelgdamas į tai, E. Timonis pasiūlė V. Vaitiekaitytei ir V. Lietuvninkaitei skirti po 20 metų nelaisvės.

„Atsiprašau, jei kam mano pasiūlyta bausmė pasirodys netinkama, tačiau laikantis humaniškumo principų nebūtų galima siūlyti kaltinamąsias įkalinti iki gyvos galvos“, – baigiamojoje kalboje pažymėjo pareiškė E. Timonis.

„20 metų, tai tiek pat, kiek jos jau nugyveno, tai visas jų gyvenimas“, – po teismo posėdžio žurnalistams sakė E. Timonis.

Siekia nuraminti teisingumo troškulį

Su prokuroro siūlimu nesutinka nužudytosios artimieji ir jų advokatė. Dalia Račkauskienė teigė kaltinamosioms nori griežčiausios bausmės – kalėjimo iki gyvos galvos.

„Jos net nesigaili dėl to, ką padarė. Gailisi nebent dėl to, kad įkliuvo“, – baigiamojoje kalboje sakė nužudytosios mama. Nukentėjusioji piktinosi dėl to, kad kaltinamosios viso proceso metu keitė parodymus, neprisiminė, kaip įvykdė nusikaltimą. „Keista, kad neprisimena tokio nusikaltimo, lyg tai darytų kasdien“, – savo baigiamojoje kalboje dėstė moteris.

D. Račkauskienės teigimu, net pagyvenę recidyvistai taip nepasielgtų, kaip pasielgė V. Vaitiekaitytė ir V. Lietuvninkaitė. „Jos negali būti laisvėje, nes yra pavojingos žmonėms. Jos niekada nepasikeis, nes yra sociopatės“, – griežčiausios bausmės reikalavo nukentėjusioji.

Nukentėjusiųjų tėvų advokatė Eugenija Povilaitienė tardama baigiamąją kalbą pažymėjo, kad vienturtės dukros netekę tėvai, kartu neteko ir teisybės. „Būtina nuraminti teisingumo troškulį ir leisti velionei ilsėtis ramybėje. Tėvai turi teisę žinoti, kaip mirė jų dukra, kur yra jos palaikai“, – aiškino E. Povilaitienė.

Advokatė teigė, kad prokuroras veikiausiai pasiklydo tarp gausybės nusikaltimo aplinkybių, todėl siūlo tokią bausmę. E. Povilaitienė baigiamojoje kalboje dėstė, kad pažeistų teismų etiką reikalaudama griežčiausios bausmės, tačiau tvirtino palaikanti nukentėjusiųjų tėvų prašymą V. Vaitiekaitytę ir V. Lietuvninkaitę įkalinti iki gyvos galvos.

Advokatų prašymas – skirti daugiau nei dešimtmetį nelaisvės

Baigiamąsias kalbas sakę kaltinamųjų advokatai siūlė perkvalifikuoti kaltinimus į švelnesnius, skirti mažesnes, nei prokuroro pasiūlytas, 20 metų laisvės atėmimo bausmes ir atsižvelgti į lengvinančias aplinkybes.

V. Lietuvninkaitės advokatas Aistis Damulevičius svarstė, kad jo ginamoji tebuvo nusikaltimo įrankis. „Prokuroras pasiūlė abiem kaltinamosioms vienodas bausmes, tačiau negalime sutikti su tokiu siūlymu, – kalbėjo A. Damulevičius. – Iš bylos duomenų susidaro įspūdis, kad intenciją nužudyti Nedą turėjo ne V. Lietuvninkaitė.“

Remdamasis konsultacine psichiatro išvada advokatas tvirtino, kad V. Lietuvninkaitė turėtų būti ribotai pakaltinama. Apeliuodamas į tai, kad jo ginamoji yra jauno amžiaus, nusikalto pirmą kartą ir turi galimybę pasitaisyti, advokatas paprašė teismo skirti švelnesnė bausmę, nei prašė prokuroras. A. Damulevičius taip pat teismo prašė, kad V. Lietuvninkaitės veiksmai būtų kvalifikuoti ne kaip tyčinis nužudymas sunkinančiomis aplinkybėmis, o kaip paprastas nužudymas.

Baigiamąją kalbą sakęs V. Vaitiekaitytės gynėjas Saulius Alysas taip pat prašė perkvalifikuoti kaltinimus. „Byloje nėra duomenų, kad Neda buvo kankinta. Taip pat, kad prieš nusikaltimą kaltinamosios tyčiojosi iš Nedos. Pagal šios bylos duomenis, nužudymo negalima traktuoti kaip itin žiauraus“, – baigiamojoje kalboje apibendrino advokatas. Dar vienas motyvas S. Alyso kalboje prašant perkvalifikuoti kaltinimus – Neda mirė perpjovus jai gerklę, todėl skausmo žalojant kūną nebejautė.

Advokatas sutiko su vienturtės dukros netekusių tėvų teiginiu, kad nesvarbu kokia bausmė bus skirta, jos vis tiek bus per mažai. S. Alysas prašė savo ginamajai V. Vaitiekaitytei skirti bausmės vidurkį, įprastą už panašius nusikaltimus. Advokato pasiūlyta bausmė – 11 metų nelaisvės.

Kaltinamosios prašė atleidimo ir žadėjo pasitaisyti

V. Vaitiekaitytė sakydama baigiamąją kalbą teigė, kad žiniasklaida apie kaltinamąsias sako daug netiesos. „Atsiprašau savo šeimos ir artimųjų. Prašau visuomenės labai nesmerkti už mano poelgius. Reikia ieškoti kitokių pykčių sprendimo būdų, ne tokių drastiškų ir žiaurių“, - konstatavo kaltinamoji.

„Kad ir koks bebūtų nuosprendis, tėvams ir visuomenei jis bus per mažas. Didžiausia bausmė jau yra ta, kad esu atskirta nuo savo artimųjų, – kalbėjo V. Vaitiekaitytė. - Gerbiamas teisme, prašau atsižvelgti į mano jauną amžių ir į tai, kad anksčiau nesu teista.“

„Labai norėčiau atsiprašyti Nedos šeimos, kad suteikiau tiek skausmo“, – savo baigiamojoje kalboje sakė V. Lietuvninkaitė. „Labai sunku su tuo gyventi, man labai gaila dėl įvykdyto nusikaltimo, jaučiu tik pasišlykštėjimą savimi. Apgailestauju dėl visko“, – mintis nuo nedidelio popieriaus lapo priešpaskutiniame teismo posėdyje ramiai skaitė mergina.

„Šioje situacijoje imu kitaip vertinti ir galvoti apie savo artimus žmones. Kad ir kokia griežta bausmė laukia, nėra didesnės bausmės nei būti atskirtai nuo savo šeimos“, – tyliai užbaigė V. Lietuvninkaitė.