Pagrobtos ir keturių vyrų žagintos merginos drama nesibaigė – nuteistieji pasislėpė

Keturių vyrų pagrobtos, įvairiais būdais prievartautos ir žagintos 20-metės alytiškės drama dar nesibaigė – nors teismas paskelbė, kad iš jos išsityčiojusius vyrus pripažįsta kaltais ir siunčia už grotų, tačiau nuteistieji vis dar laisvėje.

Kaip šeštadienį rašo dienraštis „Alytaus naujienos“, teismo salėje nesuimti (jie neatvyko išklausyti nuosprendžio) nuteistieji pasislėpė nuo teisingumo vykdymo, todėl policija paskelbė jų paiešką.

Kauno apygardos teismas nusprendė, kad du kartus teistas 31 metų Kęstutis Balynas už grotų praleis 4, o 27 metų Deividas Lukaševičius, 26 metų Mangirdas Packevičius ir 36 metų Robertas Javarauskas – po 3 metus.

Kęstutis Balynas, Deividas Lukaševičius, Mangirdas Packevičius, Robertas Javarauskas

Piliečius, ką nors žinančius apie nuteistųjų, pasislėpusių nuo bausmės atlikimo, dabartinę buvimo vietą ar mačiusius juos, pareugūnai prašo apie tai pranešti Alytaus apskrities VPK tel. (8 315) 55 627 arba į artimiausią PK tel. 112.

Kaip skelbė DELFI, šioje byloje nukentėjusiajai merginai teisingumą pasiekti pavyko ne iš karto – jeigu ne policijos aplaidumas, nusikaltimo greičiausiai net nebūtų buvę.

Žagintojai užtarimo buvo sulaukę ir iš Alytaus teisėjos Ramunės Kuzmienės – baudžiamąją bylą išnagrinėjusi teisėja kaltinamuosius išteisino, nes jie esą nepadarė veikų, turinčių nusikaltimo požymių. Tiesa, kai kurie jų net neslėpė, kad buvo išsityčioję iš merginos.

Nusikaltėlių užgaidas tenkino ir prokurorai – praėjus dviem mėnesiams po nusikaltimo jie tyrimą nutraukė. Jis buvo atnaujintas tik tuomet, kai apie nukentėjusiosios dramą viešai prabilo už moterų teises kovojančios visuomeninės organizacijos.

Pagrobė daugiabučio laiptinėje

Istorija, dėl kurios alytiškiai stojo prieš teismą, Dzūkijos sostinės gyventojus sukrėtė prieš dvejus metus – antrąją Kalėdų dieną savo namų laiptinėje buvo užpulta ir pagrobta mergina. Ją į sodo namelį Alytaus rajone nusivežę vyrai įvairiais būdais ne tik seksualiai prievartavo, bet ir žagino.

Bylos duomenimis, tądien K. Balynas kelis kartus skambino merginai, kurią kvietė susitikti. Mergina nesutiko, todėl vyras sugalvojo apgaulingą planą – paprašė jos pasakyti savo adresą, nes kurjeriui jau esą sumokėjo pinigus už gėlių ir šampano pristatymą. „Jis pinigų negrąžina“, – aiškino jis.

Po ilgų įkalbinėjimų mergina padiktavo savo adresą, tačiau po kiek laiko laiptinėje sulaukė ne gėlių ir šampano, o keturių vyrų. Net nekreipdami dėmesio į kaimynus jie merginą įsitempė į liftą ir išsivedę į lauką įsisodino į automobilį.

Daugiabučio, kuriame buvo pagrobta mergina, gyventojai vėliau prisipažins, kad mergina nusikaltėliams dar bandė priešintis – įsikibo į kaimynų buto durų rankeną, iš visų jėgų beldė į kaimynų duris, bet nutrūkus rankenai buvo įtraukta į liftą.

„Atidariusi duris išgirdau baisų mo­ters spiegimą, sklindantį iš aikštelės prie liftų, bei prie savo buto durų pamačiau labai susi­jau­di­nu­sią, išsigandusią kaimynę, kuri prašė padėti gelbėti mergaitę, nes nepažįstami vai­kinai ją tempiasi ir nori išsivežti“, – vėliau sakė viena kaimynė.

Policija į gyventojų skambučius nereagavo

Apie pagrobtą merginą kaimynai pranešė policijai – policijos darytame garso įraše užfiksuota, kaip su­sijaudinusiu balsu moteris pranešė, kad „iš buto girti bernai per prievartą išsi­tem­pė mergaitę“.

Į šį pagalbos šauksmą pareigūnai nereagavo. Dėl to vėliau trims budėtojų operatyvinio valdymo sky­riaus pareigūnams už aplaidų tarnybinių pareigų atlikimą taikytos tarnybinės nuobaudos.

Nukentėjusioji dėl vos tragiškai nepasibaigusio įvykio turėjo patirti pažeminimą ne tik iš keturių vyrų, bet ir iš pareigūnų – dėl įvykio ji buvo apklausta net šešis kartus, apie patyčias turėjo pasakoti ir teisme.

Tačiau savo parodymų ji niekada neišsižadėjo ir nebuvo linkusi taikytis su skriaudikais.

„Lifte visi kaltinamieji mane apstojo, kad nejudėčiau, tačiau aš rėkiau, bet K. Balynas mane sugriebė už kaklo ir smaugė, man pasidarė bloga“, – sakė mergina.

„Nenorėjai su dviem, tai dabar reikės su keturiais“, – prievartautojai sakė merginai.

Kai į sodo namelį nuvežta mergina nepakluso girtų vyrų reikalavimams ir atsisakė su jais lytiškai santykiauti, vėl sulaukė grasinimų: „Plauksi ant lyčių Nemune“.

Mergina neslėpė, kad sodo namelyje iškrypėliams taip pat turėjo šokti striptizą.

Bijojo, kad nenužudytų

Vyrai iš aukos tyčiojosi kelias valandas. Nukentėjusioji prisipažino, kad iš sodo namelio kelis kartus buvo vedama į lauko tualetą.

„Tada turėjau vienintelę galimybę pasprukti ir prašiau mane vedusio vaikino paleisti, tačiau jis nesutiko ir aiškino, jog jeigu jį apgausiu, tai kitą kartą bus dar blo­giau“, – sakė ji.

„Bijojau, kad manęs daugiau nemuštų ir nenu­žudytų, todėl vykdžiau jų nurodymus“, – sakė mergina.

Kai po linksmybių vyrai nuėjo miegoti, vienas iš kompanijos merginą nusivežė į kitą vietą – čia vėl ją prievartavo ir žagino. Į pareigūnus auka kreipėsi ne iš karto – į namus grįžusi ji vengė bendrauti su artimaisiais, o kai jos tėvas suprato, jog dukrai kažkas nutiko negero, privertė ją kreiptis į policiją.

„Po įvykio ji buvo labai pri­slėg­ta, su­gniuždyta, gulėjo lovoje ir su niekuo nebendravo“, – sakė liudytojai.

Teisme prievartautojai laikėsi pozicijos, kad nukentėjusioji – laisvo elgesio mergina, juos tenkinusi už pinigus. Tiesa, ikiteisminio tyrimo metu trys prievartautojai buvo parašę prisipažinimus apie merginos pagrobimą ir žaginimą.

Merginą užtarė Kauno apygardos teismas

„Iš nukentėjusiosios parodymų tiek ikiteisminio tyrimo, tiek teisminio bylos nagri­nė­jimo metu akivaizdu, kad nukentėjusioji kaltinamųjų bijojo, todėl suprantama, kodėl ji dėl išža­gi­ni­mo ir seksualinio prievartavimo į policijos pareigūnus nesikreipė nedelsiant, – konstatavo teismas. – Tiek ši aplinkybė, tiek faktas, kad apklausiama nukentėjusioji neigė kaltinamųjų nurodytą aplinkybę, kad už pinigus atlik­da­vo seksualines paslaugas, ir ikiteisminio tyrimo metu nedavė parodymų šia tema, apie tai vengė kal­bėti teisiamajame posėdyje, neteikia pagrindo daryti išvadą, kad ji kaltinamųjų lytinę aistrą ten­ki­no savo noru“.

Pasak bylą nagrinėjusio Kauno apygardos teismo, nukentėjusiosios nenoras viešinti seksualinio po­bū­džio kaltinamųjų veiksmus pats savaime nereiškia, kad šie veiksmai buvo atliekami su jos sutikimu.

Apeliacinės instancijos teismas negailėjo kritikos ir žagintojus išteisinusiai Alytaus teisėjai.

„Apylinkės teismas nuosprendyje vertindamas visų kaltinamųjų parodymus akcentavo, kad jie nuo pat pirmų paaiškinimų nurodė, kad nukentėjusiąją pasamdė kaip laisvo elgesio merginą seksualinėms paslaugoms teikti, – pažymima apkaltinamajame nuosprendyje. – Teisėjų kolegija sprendžia, kad aplinkybė, jog kaltinamieji, prievarta atsigabenę nukentėjusiąją į K. Balyno sodybą, galimai sumokėjo jai už neva perkamas seksualines paslaugas, nesuteikia jiems teisių elgtis su ja kaip tinkamiems“.

Patyrė nesuprantančių žmonių pasmerkimą

Pasak teismo, kaltinamieji veikė vieningai – prievarta atsivedė nukentėjusiąją į automobilį, čia pradėjo seksualinio prievartavimo veiksmus, kurie toliau, kartu su prievartiniais lytiniais santykiais jų visų buvo tęsiami K. Balyno sodyboje ir R. Javarausko sodo namely­je.

„Jeigu kuris iš kaltinamųjų tiesiogiai ir nenaudojo fizinio smurto ir grasinimų, tai bū­da­mas kartu matė, kaip tokiu būdu buvo palaužtas nukentėjusiosios pasipriešinimas, ir pasi­nau­do­da­mas tuo tenkino savo lytinę aistrą“, – teismas pabrėžė, kad vyrai veikė bendrininkų grupėje.

Teismas taip pat pripažino, kad nukentėjusiajai buvo padaryta didelė neturtinė žala – kaltinamųjų tyčiniai nusikalstami veiksmai su nukentėjusiąja truko visą vakarą, ji patyrė didelį pa­že­mini­mą, neigiamus dvasinius išgyvenimus, neigiamas psichologines pasekmes, jos gyvenimo si­tu­acijos išviešinimą, nesuprantančių žmo­nių pasmerkimą.

„Iš bylos medžiagos matyti, kad iki­teis­mi­nis tyrimas ir bylos teisminis nagri­nė­jimas tęsėsi ilgą laiką, tai taip pat sukėlė neigiamas emocijas“, – pabrėžė teismas.