V. A. Kedys kaltinamas davęs melagingus parodymus, tai yra, savo veiksmais padaręs nusikalstamą veiką, numatytą Baudžiamojo kodekso 235 str. 1 d. V. A. Kedys tokius parodymus davė apklausiamas kaip liudytojas ir būdamas pasirašytinai įspėtas dėl atsakomybės už melagingų parodymų davimą. Už tai gresia viešieji darbai arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Į teismo posėdį atvyko V. A. Kedys, jo advokatas žentas Aidas Venckus, Laimutės Stankūnaitės tėvai. Valstybinį kaltinimą palaikė prokuroras Tomas Danyla. Salėje sėdėjo ir procesą komentavo disidentė sesuo Nijolė Sadūnaitė. Ji nurimo tik gavusi teismo pastabą.

V. A. Kedys kaltę neigė

V. A. Kedys teisme neigė savo kaltę. Kartą jis sakė Stankūnų bute Kalantos gatvėje gėręs kavą ir matęs A. Ūsą su kaklaraiščiu. Po dviejų savaičių, atvykęs pasiimti mergaitės, jis esą tarpduryje matė A. Ūsą, kuris iš kambario išėjo su „triusikais“. „Gražiai mačiau“, - tvirtino D. Kedžio tėvas, teisme pasakoję apie buto išplanavimą – jam ypač įsiminė „ilgas, platus“ buto koridorius.

Jis aiškino manęs, kad tai naujas L. Stankūnaitės sugyventinis ir apie tai niekam nepasakojęs. Motinos Tatjanos Stankūnienės tais kartais bute esą nebūdavo. Vyras tvirtino apie tai prabilęs Kėdainių teisme ir L. Stankūnaitė tai išgirdusi nesiginčijo.

L. Stankūnaitė: tai visiškas melas

Po D. Kedžio liudijimo kaukėtas apsauginis į teismą liudyti atvedė valstybės saugomą L. Stankūnaitę. L. Stankūnaitė sakė su A. Ūsu susipažinusi 2006 m. Moteris aiškino, kad vaiką seneliui perduodavo namo kieme arba prie prekybos centro penktadieniais ir pirmadieniais. Jos tvirtinimu, V. A. Kedys jos tėvų bute niekada nesilankė.

„Tai visiškas melas“, - apie jos tėvų bute esą matytą A. Ūsą su trumpikėmis, sakė Stankūnaitė. „Kaip tau liežuvis vartosi“, - jai replikavo buvęs uošvis V. A. Kedys.

L. Stankūnaitė aiškino Kėdainių teisme replikavusi į uošvio žodžius dėl bute esą matyto A. Ūso. Ji stebėjosi, kodėl buvęs uošvis ilgai tylėjo ir apie tai prabilo po dviejų trejų metų, kai tai buvo naudinga bylai. Esą jei svetimas vyras vaikšto su trumpikėmis prie anūkės, kodėl V. A. Kedys dėl to niekus nesikreipė.

L. Stankūnaitės nuomone, apie buto išplanavimą Kedžių šeima sužinojo iš teismui pateiktos medžiagos – nagrinėjant pedofilijos bylą, butas buvo fotografuojamas, nuotraukos pateiktos byloje.

A. Venckus L. Stankūnaitę klausinėjo, kur ji tuo metu dirbo. Moteris į ne visus jo klausimus galėjo atsakyti, tvirtino daug ko nebepamenanti, atsisakė įvardyti, kur buvo jos darbo kabinetas, kai ji dirbo administratore. L. Stankūnaitė sakė nesakysianti to, ko tiksliai nepamena.

A. Venckus teismo prašė bausti L. Stankūnaitę už esą atsisakymą ir vengimą duoti parodymus. Ar tam yra pagrindas, teismas spręs baigęs nagrinėti bylą.

„Jeigu mes visi girdėjome, L. Stankūnaitė atsisakė atsakinėti į klausimus, tai yra, atsisakė duoti parodymus, nes įstatymas tokios galimybės liudininkui nesiteikė, vadinasi, jeigu šią bylą nagrinėja nešališkas teismas, teismas turėtų imtis priemonių ir skirti atitinkamą baudą, kur numatyta įstatyme“, - po posėdžio žurnalistams kalbėjo A. Venckus.

S. Stankūnas: gal žmogui haliucinacijos buvo, kad per sieną matė

L. Stankūnaitės mama Tatjana teigė, kad A. Ūsas kelis kartus lankėsi jos bute, tačiau V. A. Kedys niekada nėra net slenksčio peržengęs. Jis esą atsisakydavo ir kviečiamas kavos. T. Stankūnienės teigimu, net jos vyras sau neleisdavo eiti į tualetą su trumpikėmis, o ką jau kalbėti, kad jos bute taip elgtųsi svetimas žmogus.

Moters tvirtinimu, niekas iš Kedžio šeimos jos bute niekada nesilankė. Moteris mano, kad apie buto išplanavimą V. A. Kedys sužinojo iš L. Stankūnaitės.

Tą patį liudijo jos sutuoktinis Stasys Stankūnas. Vyras sakė, kad nei D. Kedys, nei jo tėvas niekada nebuvo bute, net laiptinėje. Tuo metu A. Ūsas bute lankėsi keliskart, su juo tėvai palaikė gerus santykius.
„Gal žmogui haliucinacijos buvo, kad per sieną matė. Dar negimė žmogus, ir negims, kol aš gyvas, kuris mano bute vaikščios su trumpikėmis“, - kalbėjo S. Stankūnas.

„Kavą gėrėme viduriniame kambary“, - išgirdęs S. Stankūno liudijimą, dievagojosi V. A. Kedys. „Kokią kavą?“, - nesuprato S. Stankūnas.

Advokatas A. Venckus teisme bandė įrodinėti, kad L. Stankūnaitės tėvai dėl darbo galėjo nežinoti, ką jų namuose veikia dukra.

Teisme liudijusi ne vieną tekstą apie tariamą Kauno pedofilijos bylą parašiusi ir Kedžių namuose viešėjusi žurnalistė Asta Kuznecovaitė pasakojo pirmą kartą apie su „triusikais“ vaikštantį A. Ūsą Kedžių namuose išgirdusi kaip apie juokelį. Tačiau atvykusi kitą kartą apie tai ji sakė išgirdusi kaip apie faktą – V. A. Kedys jai prisipažino apie tai davęs parodymus prokuratūroje.
Kitas teismo posėdis numatytas birželį.

Vieni kitus kaltina melagystėmis

T. Stankūnienė po posėdžio žurnalistams sakė V. A. Kedžio liudijimą vertinanti kaip melą.

„Pagalvokite. Mes dabar, suaugę žmonės, mano vyras, su kuriuo pragyvenau 34 metus, jis nė karto neleido sau kambary, kada yra mūsų dukros, anūkės, nueiti net į tualetą – visą laiką užsidėdavo arba treningines kelnes, arba chalatą. Dabar, svetimam žmogui, leisti vaikščioti su trumpikėmis – tikrai absurdas“, - tikino T. Stankūnienė.

Iš kur V. A. Kedys kalba apie buto išplanavimą? „Tokiai kaip gerbiamai Venckienei sužinoti mūsų buto išplanavimą didelės problemos nėra, ar ne taip“, - mano L. Stankūnienė.

Kaltinamasis V. A. Kedys gynėsi šmeižęs A. Ūsą. „Nieko neapšmeižiau, gyvenime nepšmeižęs. Jie susitarę melagiai – Stankūnų šeima – jie nori mane įklampinti. Aš gyvenime nesu melavęs ir neturiu reikalo meluoti“, - dievagojosi V. A. Kedys.

A. Venckaus teigimu, S. Stankūnas be jokios abejonės matė V. A. Kedį.

DELFI primena, kad A. Ūso teisme V. A. Kedys yra pasakojęs, kad anūkei nedraudė bendrauti su motina – ją asmeniškai nuveždavo pas motiną L. Stankūnaitę ir jos tėvus. Vieno tokio apsilankymo metu jis aiškino Stankūnaitės tėvų bute matęs nuogą A. Ūsą.

„Kai kartą nuvažiavau pasiimti mergaitės, koridoriuje laukiau, tada manęs niekas nevedė į kambarį. Kaip nekeista, mergaitė tada apsikabino mano koją ir verkė, diedukai, vežk mane namo, o tas vaiko teisių gynėjas tuo metu išėjo nuogas, vien su „triusikais“ – kaip iš dangaus nukritęs. Va koks vaiko teisių gynėjas“, - teisme yra sakęs A. Kedys.

Kad atvykęs pasiimti mažametės mergaitės į Stankūnų butą, esantį Kaune, Kalantos gatvėje, jame matė A. Ūsą, D. V. Kedys yra sakęs ir 2009 m. vasarį ikiteisminio tyrimo metu Kauno m. apylinkės prokuratūroje duodamas parodymus.

Tačiau apie „nuogą A. Ūsą“ liudytojas ikiteisminio tyrimo metu nebuvo kalbėjęs, nes esą niekas jo apie tai neklausė.