Kaip paaiškėjo, šie nelegaliai Lietuvoje esantys užsieniečiai susipliekė dėl to, kad vienas vietnamietis prie taksofono nepakvietė gruzino.

Penktadienį vakare Pabradės URC budėję Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai išgirdo triukšmą nelegalų bendrabutyje, esančiame riboto patekimo zonoje. Čia gyvenantys užsieniečiai, skirtingai nei URC esantys prieglobsčio Lietuvoje prašytojai, negali laisvai išeiti iš centro teritorijos.

VSAT pareigūnams atskubėjus į nelegalų patalpas paaiškėjo, kad tarpusavyje susimušė penki Gruzijos ir šeši Vietnamo piliečiai. Įsiplieskusį konfliktą pasieniečiai nuramino išskyrę mušeikas ir konflikto dalyvius laikinai uždarę į skirtingas patalpas. VSAT pareigūnams kelis aktyviausius incidento dalyvius teko trumpam surakinti antrankiais, tačiau daugiau kitų specialiųjų priemonių panaudoti neprireikė.

Paaiškėjo, kad vienam muštynių dalyviui reikalinga medikų pagalba – 36-erių Vietnamo piliečiui konflikto metu buvo įplėšta rankos piršto oda. Pasieniečių konvojus jį nuvežė į ligoninę Vilniuje, kur medikai vietnamiečiui susiuvo žaizdą. Tą pačią dieną šis nelegalas buvo grąžintas į URC.

VSAT pareigūnams aiškinantis konflikto priežastis nustatyta, kad vienas Vietnamo pilietis nepakvietė tame pačiame nelegalų bendrabutyje gyvenančio gruzino prie lauke įrengto taksofono. Į jį nelegalams skambina kitose šalyse esantys jų šeimos nariai, giminaičiai ir kt. Tokiu vietnamiečio elgesiu pasipiktinęs skambutį praleidęs gruzinas jį užsipuolė. Netrukus įsiplieskusio ginčo dalyviams pagalbon mojuodami kumščiais ir triukšmaudami gimtosiomis kalbomis suskubo gruzino ir vietnamiečio tautiečiai.

Šiuo metu URC iš viso apgyvendinta 90 užsieniečių, iš kurių daugiausiai yra Afganistano piliečių - 16. Centre taip pat laikinai gyvena 13 gruzinų, po 12 vietnamiečių ir Rusijos piliečių.