Apie tokias narkotikų apyvartos tendencijas ketvirtadienį Vilniuje prasidėjusiame tarptautiniame seminare "Bendradarbiavimas kovojant su narkotikais" kalbėjo laikinai Lietuvos kriminalinės policijos biuro organizuoto nusikalstamumo tyrimo vyriausiosios valdybos viršininko pareigas einantis Algis Kvainickas.

Pasak jo, šalyje didėja sintetinių narkotikų problema, išlieka populiarios opijinės kilmės medžiagos, auga nelegali kanapių apyvarta, organizuotos nusikalstamos grupuotės, veikiančios Lietuvos vakaruose, skverbiasi į Vokietijos narkotikų prekybos rinką.

Policijos pareigūnai konstatuoja žymų narkotikų kontrabandos mastų augimą, o narkotikų kontrabandos keliai per 2004 metus iš esmės nepakito.

A.Kvainicko teigimu, per pastaruosius penkerius metus registruotų nusikalstamų veikų, susijusių su neteisėta narkotikų apyvarta, skaičius padvigubėjo.

Pasak specialistų, tai nėra vien tik teisėsaugos pareigūnų gero darbo rodiklis, o patvirtina narkomanijos kaip socialinės ir ekonominės problemos didėjimą šalyje.

2004-siais buvo sulaikyti 869 (2003 m.- 580) asmenys, padarę nusikalstamas veikas, susijusias su disponavimu narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis

Tarp sulaikytųjų - 147 moterys, 3 užsienio piliečiai, 23 asmenys be pilietybės.

Narkotikų kontrolės departamento direktorė Audronė Astrauskienė sakė, kad tik regioninis bendradarbiavimas ir informacinių sistemų plėtra gali įveikti tokį globalų reiškinį kaip neteisėta narkotinių ir psichotropinių medžiagų apyvarta.

Seminare Vilniuje policijos, muitinės, sienos apsaugos tarnybų atstovai iš Švedijos, Suomijos, Latvijos, Estijos, Rusijos ir Lietuvos keičiasi patirtimi, svarsto naujas efektyvesnio bendradarbiavimo formas.

Renginį organizavo Narkotikų kontrolės departamentas prie Lietuvos Vyriausybės ir Švedijos nacionalinės narkotikų kontrolės politikos koordinatorius "The Swedish Mobilisation Against Drugs" (MOB).

Šiuo seminaru siekiama paskatinti Baltijos regiono šalis aktyviau bendradarbiauti kovojant su neteisėta narkotinių ir psichotropinių medžiagų apyvarta.

Seminare pranešimus skaitė Jungtinių Tautų, Europolo, Eurojusto, Lietuvos institucijų atstovai.

2003-siais 15-koje tuometinių Europos Sąjungos šalių buvo konfiskuotas rekordiškas kiekis - daugiau nei 1 milijonas kilogramų narkotinių ir psichotropinių medžiagų, išaiškintas didelis skaičius organizuoto nusikalstamumo grupuočių. Vis dėlto tai nesumažino narkotikų vartojimo ES šalyse.

ES plėtra žymiai išplėtė narkotikų vartotojų rinką. Prognozuojama, kad artimiausiu metu išaugs narkotikų paklausa naujose ES šalyse, padidės narkotikų kontrabanda, bus dar labiau plečiama narkotinių ir psichotropinių medžiagų gamyba.

Kriminalinės grupuotės iš naujų ES šalių sieks kontroliuoti didesnę neteisėtos narkotikų apyvartos dalį senosiose ES šalyse. Didelė dalis amfetamino produkcijos jau pagaminama Lenkijoje, Lietuvoje ir Estijoje. Dažniausiai ši produkcija tiekiama Skandinavijos šalims.

Buvęs ilgametis Europolo direktorius Juergenas Storbeckas (Jurgenas Štorbekas) savo pranešime reziumavo, kad Europa yra didžiausia nelegalių narkotikų vartotojų rinka.

Pastaruoju metu Europa tapo pagrindiniu ekstazio bei vienu svarbiausiu amfetamino tiekėju.

J.Storbeckas pastebi, kad Europoje veikiantys narkotikų platinimo tinklai tapo ypač lankstūs, greitai prisitaikantys prie naujų sąlygų bei iššūkių. Dėl šių priežasčių kovojant su neteisėta narkotikų apyvarta tarptautinis bendradarbiavimas yra būtinas. Europolo, Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro (EMCDDA) įkūrimas turėjo teigiamos įtakos efektyvesniam tarptautiniam bendradarbiavimui, tačiau vis dar trūksta naujų iniciatyvų bei efektyvesnio naudojimosi jau sukurtomis sistemomis.

Kaip pagrindinį trukdį geresniam bendradarbiavimui J.Storbeckas įvardija skirtingas policijos ir muitinės informacines sistemas, nepakankamą duomenų bazės išnaudojimą, nepakankamai suvienodintus tyrimo ir operatyvinius metodus bei teisinės bazės skirtumus.