Prieš kelerius metus į Lietuvą atvykusi ir vienoje Vilniaus privačioje mokykloje matematiką anglų kalba dėsčiusi A. Shaseitova mūsų šalį prisimins ne tik iš gerosios pusės – praėjusių metų kovo 12-ąją, apie 16.30 val., moterį sostinės centre užpuolė trys jaunos merginos.

Tuo metu kirgizė ėjo pro Aušros Vartų ir M. Daukšos gatvių sankryžą, kai ją netikėtai viena mergina apspjovė. Kai užsienietė merginos paprašė atsiprašyti ir nuvalyti seiles nuo veido, sulaukė ne lietuvaitės atgailos, o jos ir kartu buvusių šios draugių užgauliojimų – moteris buvo išvadinta siauraake.

„Vadindamos mane siauraake jos ragino man kuo greičiau važiuoti į Kiniją“, – vėliau pareigūnams prisiminė ne vienoje pasaulio valstybėje mokytoja dirbusi A. Shaseitova.

Moters teigimu, merginos ją ne tik užgauliojo, bet ir dar kartą apspjovė, griebė už plaukų ir ėmė juos rauti, nagais draskyti veidą, taip pat po kelis kartus sudavė į galvą.

„Tada stvėriau vieną merginą ir jos nepaleidau“, – sakė ji.

Laikydama vieną užpuolikių moteris rusų kalba ėmė šauktis pagalbos, jai pagelbėjo pro šalį važiavę apsaugos bendrovės darbuotojai. Jie užsienietę užpuolusias merginas sulaikė ir pristatė į policijos komisariatą.

Čia paaiškėjo, kad A. Shaseitovą užpuolė kartą jau teista Elvyra Olkovskaja ir jos draugė Ana Sebina. Įtarimai dėl viešosios tvarkos sutrikdymo buvo pareikšti ir merginų draugei Svetlanai F., tačiau vėliau paaiškėjus, jog ji buvo pasyvi užpuolimo stebėtoja, pareigūnai ją byloje paliko tik liudytoja.

Policijos komisariate A. Sebinai buvo nustatytas 0,72, o E. Olkovskajai – 1,23 prom. girtumas.

Viešosios tvarkos sutrikdymu kaltinamų merginų baudžiamąją bylą antradienį išnagrinėjo Vilniaus miesto apylinkės teismas – teisėja Rasa Paužaitė nuosprendį žada skelbti balandžio 15-ąją.

Valstybinį kaltinimą byloje palaikantis Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros prokuroras Marijus Normantas teisme teigė, kad kirgizės užpuolimo iniciatorė buvo E. Olkovskaja, todėl jai turėtų būti skirta griežtesnė bausmė.

Prokuroras siūlo, kad E. Olkovskajai būtų skirta 1 metų 2 mėnėsių, o A. Sebinai – 8 mėnesių laisvės apribojimo bausmės. Per šį laiką kaltinamosios negalėtų keisti gyvenamosios vietos, be to, nuo 23 iki 6 val. turėtų būti namuose, jeigu tai nesusiję su darbu.

Dėl Kirgizijos pilietės užpuolimo apkaltintos merginos teisme savo kaltę pripažino iš dalies – neneigė, kad užsienietę iškeikė ir apspjaudė, tačiau nepripažino, jog prieš ją panaudojo fizinį smurtą. Kodėl taip pasielgė, merginos negalėjo paaiškinti.

Tuo metu A. Shaseitova jau nebegyvena Lietuvoje – po rasistinio išpuolio moteris išvyko iš šalies. Teismui atsiųstame laiške nukentėjusioji prašė baudžiamąją bylą nagrinėti jai nedalyvaujant – teismas buvo priverstas pagarsinti jos ikiteisminio tyrimo metu duotus parodymus.

Nors kaltinamosios iš dalies ir pripažino savo kaltę, tačiau nukentėjusiosios jos taip ir neatsiprašė.