Perka cigaretes

Paklausiausia kontrabandinė prekė turguje – cigaretės. Šalia Naujosios ir Senosios turgaviečių prekyba rusiškais rūkalais klesti. Šalia Tilžės turgavietės šeštadienį prekeivių cigaretėmis nebuvo matyti.

Už bene populiariausių rusiškų cigarečių „Saint George“ pakelį savaitgalį turguje buvo prašoma 1,7 lito. Panašios klasės cigaretės parduotuvėje kainuoja tris litus.

Senojoje turgavietėje rūkalais prekiaujama prie dviejų įėjimų į turgų. Nors daugiausiai darbo turi du prekeiviai, šeštadienį jiems talkino dar aštuoni žmonės.

Pagalbininkai stebi turgaus prieigas, norėdami įspėti bendrus apie pareigūnų pasirodymą. Be to, nepatyrusiems kontrabandos pirkėjams jie pirštu parodo, kuris žmogus gali parduoti cigarečių. Prireikus pagalbininkai iš slaptaviečių atneša daugiau cigarečių. Jie ir kišenėse laiko bent po keletą pakelių rūkalų.

Tokie manevrai reikalingi, kad būtų galima išvengti teisinės atsakomybės. Pagal įstatymą kiekvienas Lietuvos pilietis turi teisę su savimi turėti iki 20 pakelių nelietuviškomis banderolėmis ženklintų cigarečių pakelių. Policijos pareigūnai negali nubausti, tarkim, 19 pakelių cigarečių turinčio žmogaus. Jei prekeivis būtų sulaikytas ir turėtų daugiau nei dvidešimt pakelių, jam grėstų nuo vieno iki penkių tūkstančių litų bauda su prekių konfiskavimu. Jei kontrabandinių prekių vertė neviršija dviejų minimalaus gyvenimo lygių sumos, dažniausiai prasikaltusiems žmonėms skiriama minimali bauda – nuo 100 iki 300 litų.

Slepia ant stogo

„Klaipėdos“ žurnalistai stebėjo, kaip rūkalų prekeiviai slepia cigaretes.

Per pusantros valandos Senajame turguje cigaretes pardavinėjęs vyras jų slaptavietę pakeitė tris kartus. Pirmiausiai cigaretes jis laikė po netoliese numesta popierine dėže. Vėliau įdėjo į nuošaliame kampe stovinčią šiukšliadėžę. Šalia jos iškart atsistojo savotiškas sargybinis – prekeivio bendras. Išradingiausia slėptuvė buvo ant turgaus kioskelio pritvirtintas lietvamzdis.

Pirkėjui paprašius daugiau cigarečių, pardavėjas jas atnešdavo iš slaptavietės. Jei pareigūnai būtų ieškoję didesnio kiekio rūkalų, nebūtų galėję įrodyti, kad ant stogo lietvamzdyje įkišti pakeliai kam nors priklauso.

Kartkartėmis prekeivis pamodavo šalia stoviniuojantiems žmonėms, kurie cigaretes pirkėjui paduodavo iš savo kišenių. Kartą dešimt pakelių cigarečių klaipėdiečiui rūkaliui į maišelį sumetė keturi žmonės.

Susikalba ženklais

Klaipėdiečiai, panorę nusipirkti vieną ar du blokus cigarečių, turėdavo ir palūkuriuoti. Po kelių sutartinių ženklų rankomis, palaukus keletą minučių, prie pardavėjo ateidavo vis tas pats vyras, kuris iš po odinės striukės ištraukdavo cigarečių pakuotes.

Tada veiksmas rutuliodavosi žaibiškai. Per kelias sekundes pardavėjas išvyniodavo kišenėje laikomą medžiaginį juodą maišelį, įsidėdavo į jį cigaretes, prieidavo prie pirkėjo, įdėdavo prekę į jo maišą, pasiimdavo pinigus ir tuoj pat nueidavo šalin.

Dažniau klaipėdiečiai pirko po 1-2 pakelius cigarečių.

Parduoda vaikams

Draudimas parduoti tabako gaminius nepilnamečiams kontrabandinių cigarečių pardavėjams taip pat negalioja.

Dienraščio žurnalistai stebėjo ir keletą situacijų, kai prekeiviai cigaretes pardavė vaikams. Buvo matyti, kad kuprinėmis nešini 12-14 metų paaugliai cigaretes turguje pirko jau ne pirmą kartą. Vaikai jautėsi drąsiai, pasisveikino su pardavėju, o vienas net paspaudė jam ranką. Berniukai pirko porą pakelių kontrabandinių rūkalų.

Prekiauja apsvaigę

Šalia Naujosios turgavietės prekeiviai rūkalais pirkėjų laukia kitoje turgaus pusėje, netoli prekybos centro „Iki“ ir banko, prie perėjos su šviesoforu. Rūkalai čia pardavinėjami laikantis panašaus mechanizmo kaip ir prie Senojo turgaus.

Susidarė įspūdis, kad šie prekeiviai yra įžūlesni. Jie garsiai siūlė cigaretes, vardijo kainas ir derėjosi. Galbūt įgyti tokią drąsą pardavėjams padėjo ir svaigalai. Buvo matyti, kad daugelis iš jų buvo išlenkę ne vieną taurelę.

Kalbama, kad kontrabandinių cigarečių nesudėtinga įsigyti ir nelegaliuose naminės degtinės prekybos taškuose.

Praėjusį šeštadienį netoli Naujojo turgaus rūkalais daugiausiai prekiavo moterys. Vyrai dažniausiai joms tik atnešdavo cigarečių. Klaipėdiečiams buvo siūlomos „Saint George“, „Prima“ ir „L&M“ cigaretės.

Nugirdo pokalbį

„Klaipėdos“ žurnalistai nugirdo ir vieną prekeivių poros pokalbį. Atsistoję prie pat dienraščio automobilio vyras ir moteris ginčijosi. Vyriškis moterį, vardu Nijolė, įkalbinėjo namo važiuoti taksi. Ši jam aiškino, kad geriau jau už tris litus penkis kilogramus bulvių nusipirksianti, ir guodėsi, kad prekyba šiandien nekaip einasi.

„Pats pažiūrėk, iš trečio bloko dar tik tris pakelius pardaviau. Apie kokį taksi tu kalbi? Milijonierius atsirado! Toks ir tebus tas procentas šiandien – mizeris. O tu dar apie taksi šneki?“ - piktinosi prekeivė.

Galiausiai moteris pasiėmė maišą cigarečių iš slėptuvės ir išvažiavo namo autobusu. Pasirodė, kad cigarečių slaptavietę ji buvo įsirengusi po automobiliu. Maišas su keliais blokais rūkalų buvo užkištas tarp automobilio sparno ir padangos.

Gauna procentą?

Prekeivių pokalbis tik patvirtino įtarimą, kad rūkalais turguje prekiauja samdyti žmonės, o ne tikrieji kontrabandos savininkai. Greičiausiai atlygis už jų darbą priklauso nuo jų apsukrumo ir parduotų cigarečių kiekio. Juolab kad daugelis cigarečių pardavėjų atrodo labai varganai. Plika akimi matyti, kad alkoholį jie vartoja kone kasdien.

Pareigūnai neoficialiai teigė manantys, kad nuo parduoto pakelio prekeiviams atitenka po 10 centų.

Prekeiviai išgudrėjo

Klaipėdos policijos atstovas spaudai Albinas Strumyla dienraščiui teigė, kad policija prekeivius kontrabandinėmis cigaretėmis mėgina gaudyti kone kasdien. Pasak atstovo spaudai, pardavėjai pastaruoju metu labai išgudrėjo – išmanydami įstatymus jie sugeba išsisukti nuo atsakomybės.

Tą patį „Klaipėdai“ patvirtino ir uostamiesčio I nuovados viršininkas Romas Liaudanskas. Pasak pareigūno, policininkai į reidus Senojoje turgavietėje eina kone kasdien, tačiau nubausti ir sutramdyti prekeivius yra labai sunku.

Pareigūnas išreiškė nuomonę, kad su kontabandinių cigarečių prekyba kovoti sunku bus tol, kol jos per sieną nelegaliai pateks į Lietuvą. R.Liaudansko manymu, rūkalų paklausos ir pasiūlos sumažinti kol kas neįmanoma.

Įveža vis daugiau

Kad rūkalų kontrabanda iš kaimyninių Rusijos, Baltarusijos ir Latvijos vis populiarėja, rodo ir statistika. Praėjusiais metais Lietuvos pasieniečiai sulaikė rekordinį kiekį rūkalų – daugiausiai per visą Valstybės sienos apsaugos tarnybos gyvavimo istoriją. Buvo konfiskuota beveik 4 milijonai cigarečių pakelių.

Specialistai mano, kad kone kas antras mūsų šalies rūkalius renkasi kontrabandines cigaretes. Net oficialiuose Valstybės sienos apsaugos tarnybos pranešimuose spaudai teigiama, kad tikimasi, jog rūkalų kontrabanda šiemet dar labiau išaugs. Tai lemia kone trigubas skirtumas tarp cigarečių kainų Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse.

Vertina palankiai

Kontrabandinių cigarečių pasiūlą lemia ir tai, kad daugelis žmonių renkasi pigesnes cigaretes, nepaisydami, kad jos yra kontrabandinės.

Praėjusiais metais viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „TNS Gallup“ atliko sociologinę apklausą, kuri parodė, kad net 47 procentai Lietuvos gyventojų visiškai pateisina ar yra linkę pateisinti kontrabandą. Tyrimas taip pat parodė, kad tarp kontrabandinių prekių dažniausiai yra perkamos cigaretės. 31 proc. apklausos dalyvių nurodė, kad bent retkarčiais nusiperka kontrabandinių rūkalų.

Specialistai mano, kad vartotojų pakantumas ir yra svarbiausia sąlyga nelegaliam kontrabandininkų verslui klestėti.