Vasario 22 d. pareigūnai tris Rumunijos piliečius sulaikė tuoj po nusikaltimo, kai jie važiavo išnuomotu automobiliu Laisvės prospektu, Vilniuje. Ketvirtas grupuotės narys, taip pat Rumunijos pilietis, buvo sulaikytas nuomojamame bute Senamiestyje, praneša Policijos departamentas.

Sulaikyti asmenys daugiau nei mėnesį savinosi mokėjimo kortelių duomenis bei planavo juos panaudoti užsienyje. Siekdami išvengti jų vykdomų nusikalstamų veikų identifikavimo, jie nuolat keisdavo savo gyvenamąją vietą bei naudojamas transporto priemones, dengdavosi veidus nuo viešose vietose įrengtų vaizdo kamerų.

Sulaikymo metu įtariamųjų išnuomotame automobilyje rasta ir paimta mokėjimo kortelių duomenų nuskaitymo („skiminimo“) įranga, bankų mokėjimo kortelės, išduotos svetimų asmenų vardais, bankomatų sąrašai su adresais, įrankiai, skirti mokėjimo kortelių duomenų nuskaitymo įrenginiams nuimti, grynieji pinigai.

Kratos sulaikytųjų nuomojamame bute metu pareigūnai aptiko visą mokėjimo kortelių duomenų nuskaitymo įrangos gamybos laboratoriją bei lubose įrengtą slėptuvę, kurioje buvo jau pagaminta įranga. Kratų metu rasta ir paimta kompiuterinė įranga, išorinės atminties laikmenos, mokėjimo kortelių duomenų nuskaitymo įrenginiai, pritaikyti skirtingiems bankomatams, nuskaitymo įrenginių gamybai bei jų panaudojimui skirti įrankiai, priemonės, cheminės medžiagos, PIN kodų vaizdo įrašymo įrenginiai.

Dėl šio fakto Lietuvos kriminalinės policijos biure pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal požymius nusikaltimų, numatytų Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 182 str. 2 d., 1982 str. 1 d., 214 str. 1 d., 215 str. 1 d. Už tokio pobūdžio nusikalstamas veikas numatytas laisvės atėmimas iki 8 metų. Visiems sulaikytiesiems skirtos griežčiausios kardomosios priemonės – suėmimai trijų mėnesių laikotarpiui. Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja ir koordinuoja Vilniaus apygardos prokuratūra.

Nors visoje Europos Sąjungoje naudojama lustinė bankų mokėjimo kortelių duomenų nuskaitymo sistema, magnetiniame take esantys bankų kortelių duomenys ir toliau lieka patrauklūs nusikaltėliams.

Nusikalstamos veikos, susijusios su mokėjimo kortelių duomenų pasisavinimu, dažniausiai vykdomos Vakarų Europos valstybėse, kur gyventojų sąskaitose esančios pinigų sumos yra ženkliai didesnės nei Lietuvoje. Pasisavinti kortelių duomenys vėliau keliauja į Lotynų Amerikos ar kitas valstybes, kur taikoma tik kortelių magnetinio takelio nuskaitymo sistema. Tokiose šalyse ir bandoma išgryninti pinigus, panaudojant svetimus kortelių duomenis.

Banko specialistai rekomenduoja kiekvieną kartą atėjus prie bankomato, pasižiūrėti, ar bankomato įranga neatrodo kaip nors neįprastai, ar ant kortelės priėmimo angos, kitose vietose nėra pritvirtintų papildomų dalių, ir, jeigu kyla įtarimų, nesinaudoti kortele, o iš karto informuoti apie tai banką ar policiją.

Keletas patarimų, kaip nepakliūti į sukčių pinkles: prieš naudojantis bankomatu, detaliai jį apžiūrėti, ar jis neatrodo kaip nors neįprastai, visuomet įsitikinti, kad niekas negali iš šalies nužiūrėti įvedamo PIN kodo, įvesti jį pridengiant ranka.

Bankų kortelių duomenų vagių įrankiai