Atliekamo ikiteisminio tyrimo metu dėl galimo pasikėsinimo sukčiauti organizuotoje grupėje ir dokumentų klastojimo siekiant gauti draudimo išmoką už eismo įvykį, vasario 19 d. po atliktų kratų pareigūnai sulaikė ir uždarė į areštinę: A. I. (gim. 1980 m.), A. M. (gim.1965 m.) ir Vilniaus apskr. VPK Kelių policijos valdybos Kelių patrulių rinktinės 1-osios kuopos 3-iojo būrio patrulį Jaroslavą Orlovskį(gim. 1981 m.).

Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja Vilniaus apylinkės prokuratūros Pirmojo nusikalstamų veikų tyrimo skyriaus prokuroras.

Ketvirtadienį Kelių patrulių rinktinės pareigūnas J. Orlovskis buvo atvežtas į Vilniaus miesto apylinkės teismą. Čia buvo sprendžiama, ar patenkinti prokuratūros prašymą dėl šio įtariamojo suėmimo dviem mėnesiams.

Vilniaus miesto apylinkės teismas nusprendė, kad suimti dviem mėnesiams įtariamojo pareigūno nėra pagrindo, visgi leido jį suimti 20 parų.

Prokuroras Vytautas Kukaitis sako, kad sukčiavimo mechanizmas, kurio organizavimu įtariamas pareigūnas, itin sudėtingas.

„Labai sudėtingas sukčiavimo mechanizmas, dalyvauja daugiau nei trys asmenys klastojant dokumentus, teikiant melagingus paaiškinimus, parodymus, įtraukiant į tai kitus asmenis, labai sunku identifikuoti šiuo atveju. Sakyčiau, itin profesionaliai įvykdyta veika. Visi buvo pasiskirstę vaidmenimis. Apgaulė yra kilusi, pagal bylos duomenis, dar iki įvykio, daugiau nei mėnuo. Automobilių įsigijimas, draudimas, tikėtina, buvo daryta jau su tikslu padaryti draudiminį įvykį“, - sakė prokuroras.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, buvo nupirkti automobiliai „Audi TT“ ir SAAB, apie kurių avariją buvo pranešta ir bendruoju pagalbos telefonu. Apie 12 metų policijos pareigūnų dirbantis pareigūnas, įtariama, draudimui pateikė dokumentus, pagal kuriuos siekta gauti per 20 tūkst. litų.

Ar tai pirmas kartas, kada pareigūnas siekė apgauti draudikus, prokuroras sako nespėliojantis.

Su pareigūnų J. Orlovskiu sulaikyti dar du įtariamieji, tačiau pasak prokuroro, įtariamųjų ratas jau plečiasi, vis aiškėja naujų aplinkybių, apie kurias jis kol kas nelinkęs kalbėti. Neatmetama, kad galimoje aferoje vienas vykdytojų galėjo būti ir draudimo brokeris, kuris tarpininkavo kokiose bendrovėse kuris automobilis turi būti apdraustas.

Kol kas dėl kitų įtariamųjų suėmimo į teismą nesikreipta. Vienas sulaikytų vyrų įkliuvo jau atėjęs į draudimo bendrovę, kai jam tereikėjo atlikti paskutinius formalumus ir gautų išmoką.

Be to, pareigūno atžvilgiu pradėta administracinė teisena dėl kontrabandos. Muitinės departamento Tarnybinių tyrimų tarnyba, bendradarbiaudama su Imuniteto skyriaus pareigūnais, vasario 7d. patrulį sulaikė Vilniaus teritorinės muitinės Lavoriškių kelio poste, kur detalaus patikrinimo metu jo automobilio kuro bake įrengtoje slėptuvėje rado 998 pakelius cigarečių „Matrix Blue“, paženklintų Baltarusijos Respublikos banderolėmis.

Dėl šio fakto Vilniaus aps. VPK Vidaus tyrimų skyriuje atliekamas tarnybinis patikrinimas, praneša Vilniaus apskrities policija.