Tokius faktus išsiaiškino Generalinė prokuratūra, atlikusi ikiteisminį tyrimą kontrabandos karaliumi tituluojamo Viliaus Karaliaus baudžiamojoje byloje.

Nors V. Karaliaus byla jau perduota teismui, tačiau prokurorai tiria dar kelis epizodus, susijusius su milijonine kontrabanda. Tyrimo metu paaiškėjo, kad per valstybės sieną cigaretes gabenusiems asmenims talkino ir pasienyje dirbantys muitininkai.

Prokurorai nustatė, kad muitininkams už vieną cigarečių krovinio praleidimą buvo mokami net po 20-22 tūkst. eurų (69-76 tūkst. litų) kyšiai.

Įtariama, kad šiuos pinigus gaudavo Baltarusijos „Kotlovka“ ir „Kamennyj Log“ bei Vilniaus teritorinės muitinės Lavoriškių ir Medininkų kelio posto muitininkai. Tiesa, už tai savo dalį pasiimdavo ir tarpininkas, pasirūpindavęs, kad maždaug 2 mln. Lt vertės kontrabandinių cigarečių krovinys nekliudomas pravažiuotų per Lietuvos ir Baltarusijos sieną.

Ikiteisminio tyrimo metu paaiškėjo, kad tarpininkai Lietuvos muitininkams sumokėdavo 7-8 tūkst. eurų. Panaši suma atitekdavo ir tarpininkams bei muitininkams iš Baltarusijos.

Už daugiau kaip 2 mln. Lt įvertintą kontrabandinio krovinio praleidimą V. Karaliaus grupuotė muitininkams du kartus buvo sumokėjusi po 22 tūkst., o kartą – 20 tūkst. eurų.

Kaltas, bet liko dirbti Muitinės departamente

Vienas kontrabandininkams talkinusių muitininkų – Saulius Verbickas. Tyrimo metu paaiškėjo, kad Vilniaus teritorinės muitinės Lavoriškių kelio poste dirbęs pareigūnas dar 1996 m. piktnaudžiavo tarnybine padėtimi.

Vilniaus apygardos teismas buvo nustatęs, kad S. Verbickas į muitinės deklaraciją įrašė melagingas žinias, jog iš Lietuvos į Baltarusiją išvyko automobilis „Ford“ su daugiau kaip 28 tūkst. Lt įvertintu kroviniu. Muitinės procedūrą patvirtinęs pareigūnas sudarė galimybes kontrabandiniam kroviniui pasilikti Lietuvoje.

„S. Verbickas taip sumenkino Lietuvos Respublikos pareigūno vardą bei muitinės autoritetą visuomenėje ir šalies vidaus gyvenime padarė didelę žalą“, – tuomet nuosprendyje konstatavo teismas.

Teisėjai nusprendė S. Verbickui skirti laisvės atėmimą 3 m., atimant teisę dirbti darbą teisėsaugos, valstybės kontrolės bei priežiūros institucijose 3 m., be to, buvo konfiskuotas ketvirtadalis jam priklausančio turto.

Kadangi nuosprendžio priėmimo metu buvo suėjęs patraukimo baudžiamojon atsakomybėn senaties terminas, S. Verbickas nuo baudžiamosios atsakomybės buvo atleistas.

S. Verbickas buvo teisiamas kartu su Lavoriškių pasienio kontrolės punkto policininku, jis taip pat buvo pripažintas kaltu, bet irgi atleistas nuo atsakomybės. Šį nuosprendį 2004 m. paliko galioti Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT).

Nors nuosprendyje buvo konstatuota, kad S. Verbickas padarė nusikaltimą, Muitinės departamentas jo iš darbo neatleido.

Dar kartą įkliuvo, kai praleido cigarečių už beveik 4 mln. Lt

Prabėgus 6 m. po šios istorijos muitininkas vėl įkliuvo – 2010-ųjų birželio 27-osios rytą jis į Lietuvą leido įvažiuoti Rusijos piliečio vairuojamam vilkikui „Scania“ su puspriekabe „Koegel“. Vairuotojo pateiktuose dokumentuose buvo nurodyta, kad yra gabenamas 796 vnt. konservavimo stiklainių krovinys.

Netrukus S. Verbicko kolegos šį vilkiką sulaikė ir patikrino – jame buvo rasta daugiau kaip 307 tūkst. pakelių cigarečių „Imperial Classic blue“ bei daugiau kaip 263 tūkst. pakelių „Jin Ling“ su Rusijos Federacijos akcizo ženklais.

Bendra šio krovinio muitinė vertė – 3 mln. 732 tūkst. Lt.

Pareigų neatlikęs S. Verbickas pripažino savo kaltę, tačiau tikino, kad nežinojo, jog vilkiku be stiklainių buvo vežamos cigaretės.

„Vairuotojas sakė, kad atidarius automobilį gali dūžti dalis krovinio – jaučiuosi kaltas, jog neatidariau transporto priemonės, nors turėjau tai padaryti“, – vėliau muitininkas atgailavo Vilniaus rajono apylinkės teisme.

S. Verbicko baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas muitininkui už tarnybos pareigų neatlikimą skyrė 37 MGL (4 810 Lt) bauda.

Nuosprendį teisėjas Tadeušas Volkovskis paskelbė 2011-ųjų liepos 8-ąją – S. Verbickas prieš mėnesį jau buvo išėjęs iš darbo. Jam buvo leista pasitraukti savo noru. Tiesa, Muitinės departamentas DELFI patikino, kad muitininkas pareigūno pensijos negauna.

Po nuosprendžio prabilo V.Karaliaus grupuotės narys

Tuo ši S. Verbicko „karjera“ muitinėje būtų ir pasibaigusi, tačiau V. Karaliaus grupuotės nusikaltimus tyrę Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento pareigūnai gavo žinių, kad dabar jau buvęs muitininkas neatsitiktinai galėjo nepatikrinęs praleisti stiklainių krovinį.

Buvo gauta duomenų, kad S. Verbickas palaikė ryšius su kontrabandininkais ir, įtariama, jiems padėdavo per Lietuvos ir Baltarusijos sieną praleisti krovinius su kontrabandinėmis cigaretėmis.

Šiuos prokurorų įtarimus patvirtino V. Karaliaus grupuotei priklausęs Česlavas Kondratovičius.

Per apklausas jis papasakojo, kad 2010-ųjų gegužę ar birželį V. Karaliaus bičiulis Olegas Kurta paprašė jo už kyšius susitarti su Baltarusijos „Kotlovkos“ ir Lietuvos Lavoriškių kelio posto muitininkais, jog šie leistų netrukdomai įvažiuoti vilkikui su kontrabanda gabenamomis cigaretėmis.

Už tai O. Kurta esą pasiūlė 17 tūkst. 500 eurų (60 tūkst. Lt).

Pažadėjo, o vėliau perdavė 7 tūkst. eurų kyšį

„Dėl vilkiko perleidimo kreipiausi į Baltarusijoje veikusius tarpininkus Sašą ir Sergejų, o Lietuvoje – į Lavoriškių kelio posto muitininką S. Verbicką, – tyrėjams nurodė Č. Kondratovičius. – Vilniuje prie prekybos centro „Akropolis“ vykusių susitikimų metu S. Verbickui pasakiau, kad „žmonės“ prašo praleisti kontrabanda cigaretes vežantį vilkiką į Lietuvą, už tai siūlo 7 tūkst. eurų. S. Verbickas už šį kyšį sutiko praleisti vilkiką“.

V. Karaliaus grupuotės narys pareigūnams taip pat sakė, kad vėliau S. Verbickui perdavė iš O. Kurtos gautą lapelį su cigaretes vežančio vilkiko valstybiniais numeriais.

„S. Verbickas man nurodė datas ir pamainos valandas, kada jis dirba Lavoriškių kelio poste ir gali praleisti šį vilkiką su cigaretėmis“, – Č. Kondratovičius teigė, kad netrukus šiuos duomenis perdavė tarpininkams Baltarusijoje.

Kontrabandinis krovinys į Lietuvą įvažiavo 2010-ųjų birželio 27-ąją. Tą pačią dieną S. Verbickas, pasak Č. Kondratovičiaus, gavo 7 tūkst. eurų (24 tūkst. Lt) kyšį.

Po skandalo buvo perkeltas į kitą postą

Kad talkino kontrabandininkams, prispaustas įkalčių praėjusių metų spalį per apklausą prokuratūroje prisipažino ir S. Verbickas. Jis teigė, kad susitikimų metu Č. Kondratovičius jam nurodė, jog cigaretės bus paslėptos stiklainių krovinyje.

„Supratau, kad Č. Kondratovičius man siūlo praleisti į Lietuvą daugiau kaip milijono litų vertės cigarečių kontrabandą“, – neslėpė dabar jau buvęs muitininkas.

Jis taip pat nurodė, kad dar tą pačią dieną sužinojo, jog vilkikas buvo sulaikytas.

„Tą pačią dieną susitikau su Č. Kondratovičiumi, jis sakė, kad jį apgavo, ir nurodė gerokai mažesnį kontrabanda gabenamų cigarečių kiekį, negu realiai buvo sulaikyta, ir dėl to pasiūlė mažesnį kyšį – pažadėtų 7 tūkst. eurų negavau“, – tikino muitininkas.

Po šio įvykio kontrabandininkus praleidęs muitininkas tikino turėjęs nemalonumų darbe – buvo perkeltas dirbti į Vaidotų geležinkelio postą.

Generalinis prokuroras: yra duomenų, kad muitininkas veikė organizuotoje grupėje

Paaiškėjus šiems skandalingiems faktams, ikiteisminį tyrimą atliekantis prokuroras Justas Laucius kreipėsi į generalinį prokurorą Darių Valį, prašydamas inicijuoti Vilniaus rajono apylinkės teismo
nuosprendžio, kuriuo S. Verbickas buvo nuteistas dėl tarnybos pareigų neatlikimo perleidžiant stiklainių krovinį.

Pasak prokuroro, tyrimo metu surinkti duomenys rodo, kad S. Verbickas padarė ne neatsargų nusikaltimą neatlikdamas pareigų, bet veikdamas organizuota grupe su kitais asmenimis padarė tyčinius sunkų ir apysunkį nusikaltimus – kyšininkavimą ir kontrabandą.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas patenkino generalinio prokuroro prašymą – panaikino apylinkės teismo nuosprendį ir baudžiamąją bylą perdavė iš naujo tirti.

Šiuo metu viena S. Verbicko baudžiamoji byla perduota Vilniaus apygardos teismui – jis bus teisiamas su V. Karaliaus grupuote. Be to, prokurorai dar tiria kitus grupuotės nusikaltimus.

Valstybei galėjo padaryti žalos už 21 mln. Lt

Didžioji dalis baudžiamojon atsakomybėn dėl kontrabandos patrauktų asmenų jau yra nubausti – procesą Generalinė prokuratūra nusprendė baigti baudžiamaisiais įsakymais, teismams skiriant įspūdingo dydžio baudas.

Tyrimą atlikę pareigūnai išsiaiškino, kad milijoninės vertės kontrabandinių cigarečių iš Baltarusijos, Ukrainos ir Rusijos per Lietuvą ir Lenkiją buvo gabenamos į Vokietiją.

Paaiškėjo, kad kontrabandinius krovinius lydėdavo grupuotės nariai, kurie vilkikų vairuotojus įspėdavo apie gresiančius pavojus.

Tyrimo metu pareigūnai gavo žinių, kad grupuotės nariai kontrabandinių cigarečių krovinius lydėdavo iki Vokietijos, kur šalia vieno miesto esančiame sandėlyje jas iškraudavo.

Vilkikus, kuriuose buvo gabenama maždaug 2 mln. Lt vertės kontrabandinės cigaretės, lydėdavę grupuotės nariai vairuotojams turėdavo įspėti apie greitkeliuose įrengtus policijos bei muitinės mobiliuosius postus. Labai dažnai vairuotojams pavykdavo išvengti akistatos su pareigūnais, tačiau ne kartą lietuviai jiems įkliuvo.

Pareigūnai išsiaiškino, kad V. Karaliaus grupuotė kontrabandines cigaretes į Vokietiją gabeno nuo 2009-ųjų sausio. Tąkart vilkike „Volvo“ Vokietijos muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai medinių plokščių krovinyje aptiko paslėptą apie 1,9 mln. Lt vertės cigarečių krovinį.

Po šios nesėkmės grupuotės nariai metams buvo pristabdę savo veiklą ir cigarečių į Vokietiją nevežė, tačiau veiklą atnaujino 2010-ųjų vasarį ir maždaug kartą per mėnesį iš Lietuvos per Lenkiją vykdavo su kontrabandinėmis cigaretėmis.

Nustatyta, kad vokiečiams kontrabandininkai įkliuvo dar mažiausiai du kartus.

Pirminiais paskaičiavimais, cigarečių kontrabandą į Lietuvą gabenę asmenys valstybei galėjo padaryti apie 21 mln. litų žalos.

Sulaikė „Aro“ pareigūnai

Ikiteisminis tyrimas dėl stambios cigarečių kontrabandos buvo pradėtas dar 2009-aisiais – kontrabandininkų gauja buvo sekama beveik dvejus metus. Grupuotės narius Muitinės kriminalinės tarnybai ir prokuratūrai padėjo sulaikyti antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai.

Anksčiau policijoje dirbęs V. Karalius buvo teisiamas ir 2009 m. – tąkart Vilniaus apygardos teismas jį išteisino dėl nusikalstamo susivienijimo subūrimo ir vadovavimo, tačiau pripažino kaltu dėl didelio kiekio rūkalų kontrabandos. Už tai jam buvo skirta 2 metų ir 4 mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Šios bausmės jis neatliko – vėliau teismas jį lygtinai paleido į laisvę.

Tąkart prokurorai buvo nustatę, kad grupuotės nariai, besiversdami cigarečių kontrabanda, Latvijoje, Lietuvoje ir Kaliningrado srityje, buvo įkūrę tarptautiniais pervežimais užsiimančias cigarečių kontrabandai gabenti naudotas priedangos firmas, plėtojo konspiracinių sandėlių, kuriuose buvo perkraunami ir laikomi kontrabanda į Lietuvą įvežti stambūs didelės vertės cigarečių kroviniai, tinklą.