Suskaičiavus eurų kupiūras paaiškėjo, jog Lietuvos pilietis L. N. asmeniniame bagaže gabeno 34 tūkst. eurų ir jų nedeklaravo, praneša Vilniaus teritorinė muitinė.

Pagal galiojančias ES ir nacionalinės teisės aktų nuostatas, grynuosius pinigus, kurių vertė sudaro 10 tūkst. ar daugiau eurų, ir (ar) vertybinius popierius, kurių vertė prilyginama šiai sumai, privalomai turi būti deklaruojama muitinei, užpildant nustatytos formos deklaraciją. Šią deklaraciją būtina pateikti muitinės pareigūnams ne tik išvykstant ar atvykstant į ES, bet ir vykstant iš vienos ES valstybės į kitą.

Piliečio L. N. gabenami pinigai sulaikyti, surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas bei atliekamas tolimesnis tyrimas.

Per 2012 metus Vilniaus teritorinės muitinės pareigūnai nustatė penkis atvejus, kai keleiviai gabeno grynuosius pinigus įvairia valiuta ir jų nedeklaravo, bendra suma – daugiau nei 313 tūkstančių litų.

Taip pat buvo pradėtas vienas ikiteisminis tyrimas dėl nedeklaruotų pinigų gabenimo atvejo, kai gabenta apie 2 mln. litų.