Pasienio pareigūnai praneša, kad prieš tai jie 18 kilometrų persekiojo ir sulaikė visureigiu sprukusį marijampolietį, kuris per savaitę pasieniečiams įkliuvo jau antrą kartą. Netoli cigarečių sulaikymo vietos įkliuvo ir dar vienas klaipėdietis, kurio automobilyje buvo išimtos galinės sėdynės.

Sekmadienio naktį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Ignalinos rinktinės Pavoverės užkardos pareigūnai prie pat sienos su Baltarusija, Švenčionių rajono Gaspariškių kaimo prieigose, pastebėjo tamsoje stovintį automobilį „Chrysler Voyager“. Jame kažko lūkuriuodamas sėdėjo 25-erių klaipėdietis.

Automobilio galinės sėdynės buvo išimtos. VSAT veikloje dažnai pasitaiko atvejų, kai automobilių sėdynės išimamos siekiant sutalpinti kuo daugiau kontrabandinių rūkalų. Klaipėdietį pasieniečiai sulaikė.

Netoli šios vietos VSAT pareigūnai pastebėjo nuo sienos be šviesų važiuojantį visureigį. „Nissan Patrol“ vairuotojas pamatė, kad yra sekamas tarnybinio pasieniečių visureigio, ir dideliu greičiu spruko laukais Gaspariškių link. Prie kaimo jis išvažiavo į kelią ir didindamas greitį stengėsi atsiplėšti nuo persekiotojų.

„Nissan Patrol“ tamsoje pavojingai važiavo be šviesų ir kėlė milžinišką pavojų kitiems eismo dalyviams. Lėkdamas mišku bėglys vos nepartrenkė šalikele einančių kelių žmonių. Pasieniečiai „Nissan Patrol“ miško keliukais vijosi apie 18 kilometrų.

Pasiekus Pabradės karinio poligono teritoriją pasieniečiams pavyko nuo kelio nuslydusį „Nissan Patrol“ užblokuoti. Iš automobilio buvo ištrauktas ir sulaikytas 24 metų Marijampolės gyventojas. „Nissan Patrol“ galinės sėdynės buvo išimtos.

Šis marijampolietis Pavoverės užkardos pareigūnams per savaitę įkliuvo jau antrąkart. Praėjusią savaitę, naktį iš ketvirtadienio į penktadienį, VSAT pareigūnai prie pat sienos esančio Švenčionių rajono Akolionijos kaimo prieigose aptiko dviejų žmonių pėdsakus. Jais buvo sekama kelias valandas. Prie Simanavo kaimo tuomet buvo aptikti 4 tūkst. pakelių baltarusiškų cigarečių „Fest“. Sekant pėdsakais toliau prie Pamerionių kaimo, esančio netoli kelio Švenčionys – Vilnius, VSAT pareigūnai prisivijo ir sulaikė du mišku bėgančius vyrus. Tai buvo 21 ir 24 metų marijampoliečiai.

Dėl akcizais apmokestinamų prekių gabenimo pažeidžiant nustatytą tvarką tuomet pradėta administracinės bylos teisena. Po apklausos marijampoliečiai buvo paleisti, o po kelių dienų vyresnis iš jų jau vėl buvo sulaikytas.

Kai šįkart po gaudynių bvuo sulaikyats ir jis, ir „Chrysler Voyager“ vairuotojas klaipėdietis, pasieniečiai patikrino sienos prieigas toje vietoje, kur prasidėjo „Nissan Patrol“ persekiojimas. VSAT pareigūnai aptiko įtartinų pėdsakų ir automobilio vėžes, vedančias iki sienos iš Lietuvos pusės.

Panaudoję tarnybinį belgų aviganį Rokį pasieniečiai netoliese rado 60 dėžių, iš viso 30 tūkst. pakelių, cigarečių ,,Minsk Capital“ su Baltarusijos akcizo ženklais. Skaičiuojant pagal Lietuvoje galiojančią muitinio vertinimo metodiką tokio rūkalų krovinio vertė yra apie 217 tūkst. litų.

Dėl šio įvykio VSAT Ignalinos rinktinėje pradėtas ikiteisminis tyrimas. Automobiliai ir cigaretės saugomi Pavoverės užkardoje. Sulaikyti marijampolietis ir klaipėdietis uždaryti į areštinę.