Antradienį Vilniaus apygardos teismas pradėjo nagrinėti Vaiko teisių apsaugos tarnybos (VTAT) apeliacinį skundą.

Į pedofilijos bylos aplinkybes gilinasi Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjai Vitalija Norkūnaitė (kolegijos pirmininkė), Leonarda Gurevičienė ir Pavelas Frolovas.

Vilniaus miesto 2 apylinkės teismo nuosprendį apskundę VTAT atstovai siekia, kad byloje būtų atliktas pakartotinis tyrimas – esą pirmosios instancijos teismas šališkai išnagrinėjo bylą, nevertino įrodymų, patvirtinančių A. Ūso kaltę, o vertino tik duomenis, leidžiančius jį išteisinti.

VTAT apeliacinį skundą teismui paruošė Šalčininkuose dirbantis advokatas Rostislavas Polubianka, tačiau jis į posėdį neatvyko - VTAT atstovavo savivaldybės specialistė Birutė Kraponienė.

Į bylos nagrinėjimą atvyko po mirties teisiamo A. Ūso tėvai ir sutuoktinė, advokatas Adomas Liutvinskas bei prokuroras Egidijus Motiejūnas.

Teisėjų kolegijai pirmininkaujanti teisėja V. Norkūnaitė pranešė, kad išvakarėse gavo VTAT atstovauti turinčio advokato R. Polubiankos prašymą atidėti posėdį, nes yra paskirtas į kitas dvi bylas, todėl negali atvykti į posėdį.

Advokato nepasirodymas teisme sukėlė A. Ūso advokato ir artimųjų pasipiktinimą. Kaip pažymėjo A. Liutvinskas, advokatas neatstovauja nukentėjusiąja pripažintai mergaitei, jis atstovauja VTAT, todėl nėra pagrindo atidėti bylos nagrinėjimo.

„Apygardos teismas yra aukštesnės instancijos teismas nei apylinkės teismas – tai akivaizdi nepagarba“, - A. Liutvinskas įžvelgė „intrigų“ ir stebėjosi, kad apie neatvykimą VTAT advokatas pranešė tik suplanuoto posėdžio išvakarėse. „Prašau tęsti bylos nagrinėjimą ir nevilkinti“, - sakė jis.

Bylos nagrinėjimą tęsti prašė ir A. Ūso tėvas, pažymėjęs, kad dėl silpnos sveikatos sunku atvykti į teismus. „Pavargau nuo šito atidėliojimo, jau 4 metai atidėlioja“, - jam pritarė A. Ūso motina.

Kad nėra pagrindo atidėti bylos nagrinėjimą, manė ir prokuroras E. Motiejūnas, tiesa, jis pripažino, jog geriau bylą atidėti.

Teismas nusprendė posėdį atidėti iki vasario 14 d., tačiau pažadėjo kreiptis į Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos koordinatorių, kad būtų užtikrintas advokato dalyvavimas kitame posėdyje – jeigu R. Polubianka negalės, turės būti atsiųstas kitas gynėjas.

A. Ūso tėvas Aleksandras Ūsas po posėdžio piktinosi, kad byla yra vilkinama. „Jeigu aš neatvykčiau į darbą, mane nubaustų, - žurnalistams sakė jis. - Manau, kad jis (advokatas) vilkina, žinojo iš anksto, kad negalės atvykti“.

Paklaustas, ko tikisi iš apeliacinės instancijos teismo teisėjų, A. Ūsas sakė: „Tik tiesos, daugiau nieko, šitas absurdas vieną kartą turi būti baigtas, viskas. Reiktų nuvilkti mantiją ir pasodinti kaltininkus“.

Vadinamąją pedofilijos bylą išnagrinėjęs apylinkės teismas praėjusių metų pabaigoje konstatavo, jog A. Ūso veikoje nėra nusikalstamos veikos požymių – dėl išteisinamojo nuosprendžio priėmimo kolegija turėjo vieningą nuomonę.

„Byloje yra duomenys, kad tarp vaiko tėvo ir motinos yra priešiški santykiai ir neapykanta tiek mergaitės motinai, tiek ir A. Ūsui nuo to laiko, kai jis pradėjo jai padėti byloje“, – yra sakęs teisėjų kolegijai pirmininkavęs teisėjas Audrius Cininas.

Pasak jo, teismas padarė kategorišką išvadą, kad vienintelė reali vaiko seksualinė patirtis yra įgyta 2008 m. lapkričio-2009 m. rugsėjo mėnesiais jos tėvo namuose įkyrių, nekvalifikuotų ir neteisėtų klausinėjimų bei filmavimų metu“.

Teismas pažymėjo, kad vienintelė D. Kedžio dukros reali seksualinė patirtis buvo ta, kurią ji įgijo gyvendama D. Kedžių namuose – „įkyrių, nekvalifikuotų bei neteisėtų klausinėjimų bei filmavimų metu“. Šiuos filmavimus mergaitės tėva atliko nuo 2008-ųjų lapkričio iki 2009-ųjų rugsėjo.

„Vyko įkyri vaiko kvota, be to, jis buvo verčiamas filmuotis vaiką psichiškai traumuojamuose epizoduose“, – teisėjas A. Cininas pažymėjo, kad vaizdo įrašus D. Kedys darė panaudodamas psichologinę prievartą, įrašas buvo sumontuotas iš 50 epizodų, vyko maždaug 9 vaiko filmavimo seansai.

Prokurorai A. Ūsą kaltino mergaitės tvirkinimu, tačiau bylą perdavus teismui pakeitė savo poziciją ir kaltinamąjį prašė reabilituoti po mirties.