Trečiadienį Šiaulių apskrities vyriausiajame policijos komisariate ir kitose vietose vyko sulaikymai ir kratos, o sulaikyti asmenys buvo pristatyti į Policijos departamento Imuniteto valdybą, kur jiems įteikiami pranešimai apie įtarimą dėl galimai padarytų nusikalstamų veikų. Sulaikius įtariamuosius bus sprendžiamas klausimas dėl kardomųjų priemonių jiems skyrimo, praneša Policijos departamentas.

Sulaikyti keturi Šiaulių VPK Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro Narkotikų kontrolės skyriaus pareigūnai, tarp jų ir skyriaus viršininkas Tomas Ruchtinas

Tyrimas buvo pradėtas, kai atliekant teritorinių policijos įstaigų nuotolinį stebėjimą ir užtikrinant kriminalinės žvalgybos kontrolę, Lietuvos kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo padalinių pareigūnai gavo informacijos apie Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnų galimą įsitraukimą į narkotinių ir psichotropinių medžiagų platinimą. Patikrinus gautą informaciją, turima informacija apie pareigūnų vykdomas nusikalstamas veikas pasitvirtino.

Siekiant užkardyti nusikalstamų veikų darymą, surinkti duomenis ir patraukti nusikalstamas veikas darančius asmenis baudžiamojon atsakomybėn, Lietuvos kriminalinės policijos biuras inicijavo ikiteisminį tyrimą, kuris buvo pradėtas Policijos departamento Imuniteto valdyboje. Ikiteisminis tyrimas atliekamas pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 225 straipsnio 3 dalį, 228 straipsnio 1 ir 2 dalis, 263 straipsnio 3 dalį, 260 straipsnio 3 d. dėl piktnaudžiavimo, kyšininkavimo, labai didelio narkotinių medžiagų kiekio užvaldymo pasinaudojant tarnybine padėtimi, neteisėto disponavimo labai dideliu narkotinių medžiagų kiekiu, jų platinimo bei kitų nusikalstamų veikų.

Didelės policijos pajėgos tiria Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnų galimų korupcijos apraiškų pobūdį ir mastą, vykdomi išsamūs padalinių veiklos patikrinimai.

Atsižvelgiant į tyrimo sudėtingumą, ikiteisminį tyrimą atlieka Lietuvos kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo ir Policijos departamento Imuniteto valdybos padalinių ikiteisminio tyrimo grupė. Ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai.

Trečiadienį surengtoje spaudos konferencijos Policijos departamento Imuniteto valdybos vadovas Donatas Malaškevičius pranešė, kad bus kreipiamasi į teismą dėl kardomųjų priemonių įtariamiesiems. Pasak jo, tai vienas sunkiausių policijos korupcijos atvejų per visą laikotarpį nuo Nepriklausomybės atkūrimo. Ir anksčiau yra buvę atvejų, kai policininkai prekiaudavo kvaišalais, tačiau šis atvejis išsiskiria nusikalstamos veiklos mastais: kelis metus buvo platinami didžiuliai kiekiai narkotikų.

Paklaustas, kaip Narkotikų kontrolės skyriaus pareigūnai gaudavo kvaišalus, D. Malaškevičius atsakė, kad jie narkotikus, kaip įtariama, pasisavindavo, pavogdavo, gaudavo kitais būdais. Pareigūnai prekiavo įvairiausių rūšių kvaišalais.

Šioje byloje yra ir civilių įtariamų, jų skaičius neatskleidžiamas. Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Andžejus Roginskis tik kategoriškai patvirtino, kad Šiaulių pareigūnų byla nesusijusi su šiomis dienomis triuškinamos Kauno „Agurkinių“ gaujos, irgi platinusios narkotikus, byla.

Pasak A. Roginskio, šis tyrimas atliekamas jau seniai, jis buvo pradėtas gavus informacijos apie nusikalstamų struktūrų ryšius su Šiaulių apskrities policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro pareigūnais.