Pranešama, kad tai iš Kinijos į Baltarusiją gabentos porcelianinės plytos ir plytelės. Visais trimis atvejais krovinius leista gabenti per Lietuvą tranzitu.

Penktadienį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pakrančių apsaugos rinktinės (PAR) Uosto užkardos pasieniečiai Malkų įlankos kontrolės punkte, Klaipėdos konteinerių terminalo teritorijoje, nustatė, kad 62-ejų Baltarusijos piliečio vairuojamo vilkiko „Renault Premium” puspriekabėje „Wielton“ gabenamas porcelianinių plytų krovinys skleidžia 0,24 mikrosiverto (μSv), arba 24 mikrorentgenų (μR), jonizuojančiosios spinduliuotės foną. Leistinas fonas yra 0,2 μSv, arba 20 μR.

Krovinys gabentas iš Kinijos, jo gavėjas – įmonė Baltarusijoje. Pagal nustatytą tvarką VSAT pareigūnai susisiekė su Radiacinės saugos centro atstovais, kurie leido krovinį išvežti iš punkto teritorijos ir per Lietuvą tranzitu gabenti į Baltarusiją.

Tuo pačiu laivu ir to paties siuntėjo iš Kinijos atplukdytas porcelianines plyteles į Baltarusiją iš Klaipėdos uosto šeštadienį gabeno ir du lietuviai.

Plyteles gauti turėjo ta pati įmonė Baltarusijoje. 36-erių ir 46-erių vairuotojai krovinį vežė vilkikais „MAN“ su puspriekabėmis „Montrason“.

Malkų įlankos kontrolės punkte Uosto užkardos pasieniečiai nustatė, kad pirmuoju atveju keraminės plytelės skleidžia 0,32 µSv/h (32 µR/h) spinduliuotę, antruoju - 0,33 µSv/h (33 µR/h).

VSAT pareigūnai vėl susisiekė su Radiacinės saugos centro atstovais.

Šie leido krovinį įvežti į Lietuvą ir tranzitu gabenti į Baltarusiją.
Tokie kroviniai grėsmės nekelia. Jie pagaminti iš gamtinių medžiagų, kurios pačios yra natūraliai susidarę jonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniai, skleidžiantys didesnį nei 0,2 μSv/h (20 μR/h) foną, tačiau nepavojingi.

Tokių natūraliai susidarančių radioaktyvių medžiagų gali būti uolienose, trąšose, molyje, kai kurie augaluose, vaisiuose, sėklose. Didesnės, tačiau nepavojingos spinduliuotės šaltiniai gali būti ir juvelyriniai dirbiniai. Natūraliai susidarančių spinduliuotę skleidžiančių medžiagų gali būti net kai kuriuose maisto produktuose ar tabako gaminiuose.

2012 m. pasieniečiai iš viso nustatė 74 atvejus, kai per Lietuvos sieną gabenami kroviniai ar vykę asmenys skleidė padidintą radioaktyvią spinduliuotę.

53 kartus padidintą radiaciją skleidė per sieną gabenami kroviniai, 21 kartą – asmenys. Daugiausiai tokių krovinių pernai pasieniečiai išaiškino Klaipėdos uoste – 35 kartai. Tai buvo arba trąšų, arba statybinių medžiagų kroviniai (ugniai atsparios plytos ar skiedinys, keraminės plytelės, keraminiai unitazai ir kt.).

Ar sieną kertantys asmenys bei gabenami kroviniai neviršija leistinų normų, VSAT pareigūnai tikrina Lietuvos pasienio kontrolės punktuose sumontuota stacionaria matavimo įranga. Tai vadinamieji radiacijos vartai, pro kuriuos pravažiuoja visos transporto priemonės ir jomis gabenami kroviniai.

Mažuose kontrolės punktuose, kur eismo intesyvumas nedidelis ir tokių vartų nėra, pasieniečiai naudoja nešiojamus radiacijos matavimo prietaisus.