2012-ųjų metų vasario 5 dieną, kai Butkus į šalį tebuvo atvykęs prieš penkias savaites. Liverpulio miesto centre Butkus nusekė vieną iš savo aukų, kuri tą naktį leido su draugais mieste. Jis buvo areštuotas po to, kai apsaugos kameros užfiksavo jį, sekantį savo auką.

Butkus nusekė 21-erių metų studentę iki jos gyvenamojo bendrabučio, ir, grasindamas jai peiliu kol ši lipo laiptais, kartu prasmuko pro apsaugos duris.

Teisme buvo išsiaiškinta, jog Butkus reikalavo pinigų iš savo aukos, bet pastaroji piniginėje teturėjo du svarus. Tada Butkus nusivedė auką į studentų bendrabučio rūsį ir pasakęs “čiulpk, kale” išžagino ją du kartus.

Kaltintojas Arthuras Gibsonas teisme sakė: “Dabar ji bijo nepažįstamųjų ir jaučiasi nejaukiai būdama šalia vyrų, kurie atrodo panašūs į ją užpuolusį vyrą. Kai ji grįžta namo, ją palydi iki pat jos buto durų ir jie laukia, kol jos bus užrakintos; tik tada ji paliekama.

Ji sako, kad bijo kur nors eiti viena ir nebuvo to padariusi nuo tada, kai buvo įvykdytas užpuolimas prieš beveik metus, išskyrus trumpas keliones į parduotuves popiet.”

Teisme taip pat buvo teigta, jog auka, kuri studijuoja Liverpulio Johno Mooreso universitete, išsiskyrė su savo ilgamečiu vaikinu, nes buvo pernelyg traumuota šio įvykio.

Teismo proceso metu, vykusio devynias dienas, per kurias Butkui buvo vertėjaujama, buvo išsiaiškintas ir kitas nusikaltimas, įvykęs trimis savaitėmis anksčiau – 2012 sausio 14 dieną. Tą vakarą M. Butkus buvo su dviem draugais. Prie kebabų parduotuvės Waltone, Liverpulyje, jie sutiko 35 m. moterį, kurią taip pat nusekė iki jos namų.

Teisme A. Gibsonas sakė: “Ji buvo truputį išgėrusi ir ieškojo tinkamo rakto atrakinti savo namų duris, kai prie jos priėjo trys vyrai. Vienas iš jų buvo kaltinamasis.”

Išgėrusi dar nemažą kiekį alkoholio, moteris pamatė, kad jos dukros pinigų taupyklė buvo sudaužyta ir rado M. Butkų savo miegamajame. Tada jis pasmerkė savo auką “piktai ir negailestingai” atakai, reikalaudamas oralinio sekso ir net pašalinęs jos tamponą, kad galėtų moterį išžaginti.

Gynėjas Jonathanas Dickinsonas atskleidė miglotą savo kliento praeitį: “Lietuvoje jis buvo suvirintojas, kol ten pasidarė nebereikalingas. Jis atvyko į šią šalį tam, kad galėtų paremti savo motiną ir du vaikus, tačiau šie nusikaltimai yra labai rimti.”

M. Butkus, vis dar tebelaukdamas nuosprendžio dėl Lietuvoje įvykdyto smurtinio apiplėšimo 2011-ųjų metų rugpjūčio mėnesį, atskrido į Didžiąją Britaniją tų pačių metų naujųjų išvakarėse.

Europos Sąjungos arešto orderis buvo išduotas 2012-ųjų balandžio mėnesį, kai jis jau buvo įvykdęs du smurtinius ir keliančius pasibjaurėjimą išžaginimus.

Teisme M. Butkus nerodė jokių emocijų ir teisėjo Denniso Watsono buvo pavadintas “pavojingiausiu iš pažeidėjų”. Jis sakė: “Tavo aukos dar ilgai tai išgyvens. Bausmės procese gailestingumo nebus. Šie nusikaltimai yra pikti ir negailestingi pažeidžiamų moterų atžvilgiu.”

Vyras teigė, jog pirmąjį kartą seksas buvo “remiantis bendru sutarimu”, tačiau antrojo atvejo jis neatsimenąs, nes buvo apsvaigęs nuo narkotikų.

M. Butkus buvo teistas dėl šešių išžaginimų, vieno užpuolimo su faktiniu kūno sužalojimu, vieno apiplėšimo ir kartą dėl neleistino ginklo laikymo.