Policijos departamentas praneša, kad dažnai įvairiuose tyrimuose akcentuojamas policijos pareigūnų kyšininkavimas, tačiau mažai dėmesio kreipiama į kitą kyšininkavimo pusę – papirkėją – asmenį, linkusį duoti kyšį ir taip siekiantį papirkti policijos pareigūną, kad išvengtų vienokios ar kitokios bausmės. Tokia visuomenės dalis dažnai nesusimąsto apie kylančias pasekmes – baudžiamąją atsakomybę už papirkimą.

2010 m. nuteisti 367 asmenys (324 vyrai ir 43 moterys), vyriausias nuteistas asmuo – 76 m. moteris, jauniausiais – 19 m. jaunuolis. 2010 m. labiausiai linkę papirkti buvo 30-39 m. amžiaus vyrai ir 50-59 m. amžiaus moterys.

Siekdami išvengti atsakomybės, pažeidėjai pareigūnams siūlė šokoladą, šampaną, pietus restorane, ungurius, mobiliojo ryšio telefono aparatus, užsienio šalių valiutą (eurai, svarai sterlingai, zlotai, Baltarusijos rubliai) ir kitokias gėrybes. Tačiau dažniausiai buvo siūlomi pinigai, siūlomos sumos svyruoja nuo 10 iki 6000 litų.

Šiemet didžiausias pasiūlytas kyšis buvo 12 000 eurų (Prienų r.), mažiausias – 27 litai. 2011 m. didžiausia pasiūlyta suma buvo 10 000 litų (Šiaulių aps.), mažiausia – 9 litai (Kauno aps.). Pasitaiko ir įdomių sumų, pavyzdžiui, 132 Lt 7 cnt ar 27 Lt 56 cnt.

Vien per pirmąjį šių metų pusmetį iš viso kyšiams policijos pareigūnams buvo pasiūlyta 72 685 litai.

2012 metais papirkimų išaiškinimo atvejai žymiai (net 5-6 kartus) išaugo Alytaus ir Marijampolės apskrityse.

Skaičiuojant papirkimų skaičių, tenkantį vienam policininkui, daugiausiai papirkimų nustatoma Utenos apskrityje.

Dažniausiai policijos pareigūnams kyšį siūlo neblaivūs prie vairo įkliuvę asmenys. Per 2012 m. 11 mėn. 275 ikiteisminiai tyrimai pradėti neblaiviems vairuotojams dėl bandymų papirkti policijos pareigūnus. Tai sudaro 43,72 proc. visų užregistruotų papirkimo atvejų. Nustatyti girtumo laipsniai - nuo 0,46 iki 4,77 promilių.

Asmenų pasiryžimą duoti kyšį patvirtina ir nepriklausomos visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų institucijos UAB „Vilmorus“ atlikti tyrimai, kurie parodo, kad 57 proc. gyventojų, esant reikalui, yra pasirengę duoti kyšį. Taip pat šios institucijos tyrimo duomenimis, 79 proc. gyventojų mano, kad kyšis padeda spręsti problemas.

Primename vairuotojams, kad ikiteisminį tyrimą galima pradėti ne tik jei buvo duotas kyšis, bet ir tais atvejais, kai kyšis buvo pasiūlytas, pažadėtas ar susitarta dėl jo. Už tokią veiką numatyta bauda, laisvės apribojimas, areštas, arba laisvės atėmimas iki 4-7 metų.

Taip pat norime pažymėti, kad asmuo atleidžiamas nuo baudžiamosios atsakomybės už papirkimą, jeigu iš jo buvo reikalaujama ar provokuojama duoti kyšį ir jis, pasiūlęs ar pažadėjęs duoti arba davęs kyšį, per įmanomai trumpiausią laiką, bet ne vėliau negu iki jo pripažinimo įtariamuoju, savanoriškai apie tai pranešė teisėsaugos institucijai, taip pat jeigu kyšį jis pažadėjo duoti ar davė su teisėsaugos institucijos žinia.