Teismas konstatavo, kad Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai pirmos operacijos metu atliko provokacinius veiksmus, todėl visi tolimesni veiksmai buvo provokacijos išdava ir yra nevertinami. Lietuvos apeliacinio teismo posėdyje buvęs konservatorius, gydytojas I. Strupeikis ir buvęs partijos Tvarka ir teisingumas narys, vadybininkas R. Čokovas išgirdo išteisinamąjį nuosprendį. I. Strupeikis ir R. Čokovas visą bylos nagrinėjimo laikotarpį nesijautė esantys kalti ir reikalavo išteisinimo. Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis dar gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

2010-ųjų lapkritį I. Strupeikis ir R. Čokovas Šiaulių apygardos teisme išgirdo apkaltinamąjį nuosprendį. Buvę Šiaulių miesto tarybos nariai buvo apkaltinti didelės vertės kyšio reikalavimu, jiems skirta po ketverius metus nelaisvės. Teismas politikus paliko laisvėje iki nuosprendžio įsiteisėjimo. Nuteistieji nuosprendį apskundė.

Abu politikus 2008 metais įklampino bandymas Šiaulių miesto taryboje patvirtinti Pavasario gatvėje esančių sklypų detaliuosius planus. Verslininkai įsigijo keturis komercinės paskirties Pavasario gatvės sklypus ir užsimojo pakeitę šių sklypų paskirtį čia statyti gyvenamuosius namus. I. Strupeikis ir R. Čokovas už palankų Šiaulių miesto tarybos sprendimą – sklypo detaliojo plano patvirtinimą – iš verslininkų reikalavo 200 tūkst. litų kyšio. Vėliau kyšio suma buvo sumažinta iki 120 tūkst. litų.

Politikų savivalės neapsikentę verslininkai pasiskundė STT. Verslininkai nurodė, kad politikai žada pinigus pasidalyti su kitais Šiaulių miesto tarybos nariais. Tyrimą pradėję pareigūnai ėmė sekti bei įrašinėti I. Strupeikio ir R. Čokovo pokalbius kavinėse, restoranuose.

Kyšio reikalavę Tarybos nariai buvo sulaikyti 2008-ųjų birželį ir vieną mėnesį praleido už grotų būdami suimti. Politikai savo kaltę neigė ir per ikiteisminį tyrimą, ir teisme. Nors teismas dalį STT slapta darytų įrašų atmetė, nuspręsta, jog likusių įrodymų bei liudininkų parodymų pakanka politikų kaltei įrodyti.

Tyrimo metu ir iki pat teismo nuosprendžio įsiteisėjimo R. Čokovas ir I. Strupeikis buvo nušalinti nuo Šiaulių miesto tarybos nario pareigų. Politikų kėdės taip ir liko tuščios iki pat Tarybos kadencijos pabaigos.

Iškart po Tarybos narių suėmimo įtarimai melagingų parodymų davimu buvo pareikšti ir tuometiniam Šiaulių merui Genadijui Mikšiui, jo pavaduotojai Almai Javtokienei bei dar porai Tarybos narių. Tačiau vėliau įtarimai panaikinti.

Beje, minėto sklypo Pavasario gatvėje detalusis planas Šiaulių miesto taryboje buvo patvirtintas tik atėjus naujai valdžiai. Taryba sprendimą dėl detaliojo plano patvirtinimo atidėliojo iki pat savivaldos rinkimų.