Vertins ir vienuolė

Ketvirtadienį iki pietų Vilniaus pataisos namų komisija svarstys šio nuteistojo prašymą išleisti jį pirma laiko. Jis jau yra atlikęs daugiau nei pusę skirtosios devynerių metų nelaisvės bausmės.

Pagal naująjį Probacijos įstatymą šį klausimą svarstys iš visuomenės veikėjų ir laisvės atėmimo įstaigos darbuotojų sudaryta komisija.

Ar rekomenduoti S.Pauliką išleisti į laisvę, be pareigūnų, spręs Kalinių globos draugijos narys, vienuolė sesuo Benedikta, Vilniaus savivaldybės atstovė bei dar vienas su Kalėjimų departamentu nesusijęs asmuo.

Kaip teigė Vilniaus pataisos namų viršininko pavaduotojas Česlovas Jocius, komisiją paprastai sudaro aštuoni žmonės, o jos pirmininkas turi du balsus.

Slegia civilinis ieškinys

Komisijai bus pateikta nuteistojo S.Pauliko charakteristika, psichologinės išvados, asmens byla bei kiti reikalingi dokumentai.

Šį bene labiausiai Lietuvoje pagarsėjusį buvusį policininką pataisos namų administracija tik pačioje bausmės atlikimo pradžioje buvo nutvėrusi girtą. Č.Jociaus tikinimu, daugiau nuobaudų šis skuodiškis neturėjo, dirbo virtuvėje.

Ko gero, kaip teigiamai jį apibūdinantis faktas bus minima ir tai, jog S.Paulikas kiekvieną mėnesį žuvusių berniukų tėvams perveda dalį savo uždirbamo atlyginimo.

Šią garsią bylą nagrinėjo visų instancijų teismai. Galutinė kaltininkui skirta bausmė – 9 metai nelaisvės, o iš nuteistojo žuvusiųjų tėvams priteista 900 tūkst. litų.

Jeigu komisija nuspręs, kad nuteistasis yra vertas atleisti nuo likusios bausmės dalies, ši rekomendacija pasieks sprendimą dėl lygtinio atleidimo priimsiantį teismą.

Nelaimė pakirto sveikatą

Per penkerius metus žuvusiųjų Aurimo Petkaus, Mindaugo Kubiliaus ir Simono Bučkaus klasės draugai paaugo.

Visi trys žuvę berniukai buvo vieninteliai sūnūs savo šeimose, visi turėjo seserų.

Devintoje klasėje besimokantys žuvusiųjų bendramoksliai jau dairosi į mergaites ir yra nemenka parama darbuojantis tėvų ūkiuose.

Nelaimės vietoje pasodinti ąžuoliukai taip pat ūgtelėjo. Nors žvakės čia uždegamos lapkričio 7-ąją, minint tragedijos metines, žmonės vis dar gyvai prisimena kraupią nelaimę. Šiemet vietos bažnyčioje už žuvusiuosius kartu su jų šeimomis meldėsi visa kaimo bendruomenė.

Trečius metus nebedirbanti mokykloje buvusi berniukų mokytoja Adolfina Balsienė tikino niekada nepamiršianti ne tik Aleksandriją, bet ir visą Lietuvą sukrėtusios tragedijos.

Neseniai bendravusi su S.Bučkaus močiute mokytoja tikino, kad tragedija pakirto šios moters sveikatą. Ji viena pirmųjų atbėgo į nelaimės vietą, tad moterį pamatytas vaizdas persekioja iki šiol.

Kas mėnesį gauna 9 litus

„Gyvename, o ką darysi? Kiekvieną mėnesį į mano ir vyro sąskaitas pervedama po devynis litus. Ne piniguose esmė, čia jų problemos, kaip ir kada atlygins ieškinį. Mums svarbiausia, kad jis neliko nenubaustas, – kalbėjo sūnaus netekusi Laima Bučkuvienė. – Nežinau, kaip sureaguočiau sužinojusi, kad S.Paulikas laisvas. Net nemaniau, jog taip gali būti. Kol kas apie tai sunku galvoti.“

Aleksandrijos seniūnas Edmundas Bertulis pasakojo, kad miestelyje garsiai nėra apie tragediją kalbama.

„Laikas gydo žaizdas. Kaimynai vengia aitrinti tėvų žaizdas, bet akivaizdu, kad visiems dar gyvas nelaimės prisiminimas. Manau, mūsų žmonės neigiamai sureaguotų, jei S.Pauliką išleistų pirma laiko. Tragedija baisi, todėl net visą skirtą laiką išbuvęs už grotų jis neatpirktų kaltės. Man atrodo, jis dar turėtų pasėdėti, – teigė E.Bertulis. – Dabar ne tik policininkai nebelaksto, bet ir jaunimas kur kas tvarkingiau važinėja.“

Kur blaivėjo po avarijos?

Plačiai aprašytą girto vaikus suvažinėjusio policininko demaskavimo istoriją iki šiol lydi mįslės.

Garsiai iki šiol nebuvo įvardyta, kur S.Paulikas slėpėsi parą po avarijos ir kas jo organizmą išvalė nuo alkoholio. Mat po paros visiškai blaivų kaltininką į Skuodo policiją atvežė jo brolis.

Ieškota jo mamos, Skuode dirbančios gydytoja, ryšių su uostamiesčio medikais, svarstyta, kuris iš artimųjų ar pažįstamų nakčiai priglaudė galvažudį.

Sklido kalbos, kad avarijos kaltininkas buvo dirbtinai išblaivintas viename uostamiesčio centre esančių viešbučių, kur kažkas nusamdė numerį.

Prisimindamas šią neeilinę bylą dabar Palangoje dirbantis skuodiškis prokuroras Raimundas Galdikas, kuravęs tyrimą, tikino, kad iškart po tragedijos žurnalistai stengėsi suuosti kiekvieną nelaimės bei tyrimo detalę. Tačiau tada niekas taip ir neįvardijo, kad prokuroras gyvena kaimynystėje su Paulikų šeima.

„Aš niekada nebendravau su jais, tad ir dabar nežinau jų gyvenimo aktualijų“, – tikino vyriškis.

Pagelbėjo pareigūnas

Būta ir spėjimų, kad iš avarijos vietos pabėgusį S.Pauliką galėjo priglausti kuris nors iš Skuodo kilęs policininkas.

„Tada daug ko prisiklausėme, daugelio bylos detalių ir pats nepamenu, tačiau galiu kategoriškai pasakyti, kad nei Ramūnas Šideikis, dabar vadovaujantis Klaipėdos kelių policijos biurui, nei jo tėvas, tada dirbęs Skuodo rajono policijos komisariato viršininku, su byla nebuvo niekaip susiję“, – tvirtino R.Galdikas.

Paaiškėjo, kad kaltininkui padėjo Klaipėdos vyriausiojo policijos komisariato Eismo priežiūros skyriaus pareigūnas Giedrius Kova.

Vėliau, baimindamasis, kad gali būti atleistas, jis, kaip ir S.Pauliko brolis Giedrius, dirbęs Skuodo policijos budėtoju, pats išėjo iš tarnybos.

Liko neįmintų mįslių

Tarp daugybės dokumentų, sutilpusių dešimtyje bylos tomų, esama S.Pauliko draugų liudijimų apie tai, ką jis veikė pabėgęs iš avarijos vietos, kai šalikelėje paliko mirštančius devynmečius.