Byla bus nagrinėjama iš naujo.

Gegužės viduryje Telšių rajono apylinkės teismas Tryškių miestelio (Telšių r.) klebonui Boleslovui Jonauskui buvo skyręs trejų su puse metų laisvės atėmimo bausmę ir 9,5 tūkst. litų baudą. Kartu su klebonu teistos jo bendrininkės Telšių gydytojos Irinos Kim kaltės prokurorams įrodyti nepavyko.

Klebono nuodėmių istorija prasidėjo 2009-ųjų balandį, kai 71-erių senolė nesuvaldė automobilio, rėžėsi į medį ir buvo nugabenta į ligoninę. Tada paaiškėjo, kad į avarija patekusi moteris oficialiai yra visiškai neįgali, o už jos slaugą ir priežiūrą mokama 900 litų slaugos pašalpa, apie kurią nei pati senolė, nei jos namiškiai nebuvo nieko girdėję.

Vėliau paaiškėjo, kad fiktyvių neįgaliųjų iš viso yra septyni. Savivaldybės socialinių darbuotojų apklausiami Tryškių miestelio gyventojai patvirtino, kad dokumentus tvarkyti patikėjo B. Jonauskui ir su juo kartu atėjusiai gydytojai.

B. Jonkauskas naudodamasis senolių dokumentais ir konsultacinės medikų komisijos išvadomis apie negalią savo parapijiečiams parūpino bene didžiausią tuo metu socialinę paramą, kuri skiriama visiškai neįgaliems ir savimi negalintiems pasirūpinti žmonėms.

Prieš trejus metus dėl sukčiavimu įtariamo dvasininko į teisėsaugos pareigūnus kreipėsi Telšių rajono savivaldybė. Ikiteisminį tyrimą pradėję pareigūnai greit išsiaiškino, kad į šią aferą įsipainioję ne tik klebonas ir gydytoja, bet ir banko bei savivaldybės socialiniai darbuotojai.

Svetimu vardu gautos kortelės buvo laikomos klebono namuose. B. Jonkauskas pirmą kartą jomis pasinaudojo kai 2009-ųjų vasarį bankomate išgrynino pinigus.