27 metų V. Filiponenko ketvirtadienio popietę buvo atvežta į Lietuvos apeliacinį teismą, kuriame buvo baigti nagrinėti jos ir prokuratūros apeliaciniai skundai dėl Klaipėdos apygardos teismo nuosprendžio. Moteris yra nuteista tik dėl vieno naujagimio nužudymo – teismas jai yra skyręs 10 metų laisvės atėmimo bausmę, tačiau prokurorai įsitikinę, kad V. Filiponenko turėtų būti pripažinta kalta dėl dviejų naujagimių gyvybės atėmimo ir kalėti 14 metų.

Tuo tarpu nuteistoji mano, kad turėtų būti išteisinta dėl nužudymo. Tiesa, moteris abejoja, ar teisėjų kolegija ja patikės.

„Suprantu, kad būnant tokioje situacijoje tikėtis išteisinimo būtų kvaila, bet vis tik viliuosi palankaus teismo sprendimo mano atžvilgiu“, – sakė ji.

Kreipdamasi į teisėjus su paskutiniu žodžiu moteris aiškino, kad nepripažįsta kaltinimų dėl naujagimių nužudymo. „Nesu padariusi nusikaltimų, kuriais esu kaltinama ir nuteista“, – sakė ji.

„Be abejo, jaučiuosi kalta, kad po įvykusios tragedijos apie tai nepranešiau policijai ir šį faktą nuslėpiau, tačiau tokiam mano elgesiui įtakos turėjo sugyventinio vartojamas psichologinis ir fizinis smurtas, – sakė V. Filiponenko. – Aišku, tai manęs nė kiek nepateisina. Suvokdama situaciją, kokioje padėtyje dabar esu ir kad byloje visa surinkta medžiaga yra ne mano naudai, noriu pasakyti, kad tai, kas įvyko, jokiu būdu nebuvo planuojama. Mano kūdikis, dėl kurio mirties esu nuteista, mirė ne nuo mano kažkokios tyčinės padarytos veikos – nežinau, kaip jis patyrė tą traumą, bet aš iš savo pusės nedariau jam nieko, kad pakenkčiau. Suprantu, kad jeigu po tragedijos būčiau kreipusis į policiją, šiandien viskas būtų kitaip, tačiau tai – praeitis, mano klaida, dėl kurios dabar kenčiu ir labai skaudžiai moku“.

Moteris prisipažino, kad vis dar turi vilties, jog bus paleista į laisvę ir galės grįžti į Ispaniją pas savo dukras.

„Matydama byloje surinktus įrodymus neturėjau galimybės įrodyti savo nekaltumą, todėl žinodama, kaip viskas nutiko su mano vaikais, dabar labai kenčiu – nuo to kenčia ir mano mažametės dukrytės“, – teigė ji.

V. Filiponenko pabrėžė, kad nors ir policijai nepranešė apie dvynukų mirtį, tačiau nuo teisėsaugos pareigūnų nesislapstė.

„Išvykusi į Ispaniją neturėjau tikslo pasislėpti, tai patvirtina ir gyvenamosios vietos registracijos ir socialinio draudimo pažymos – juk žmogus, kuris turi tikslą slėptis, tokių duomenų neskelbtų“, – aiškino nuteistoji.

Kreipdamasi į teisėjus ji prašė netenkinti prokurorų skundo ir negriežtinti paskirtos bausmės. „Prašau iš manęs neatimti galimybės grįžti pas dukras“, – sakė nuteistoji.

Koks bus paskelbtas nuosprendis V. Filiponenko, teisėjų kolegija žada paskelbti sausio pradžioje. Tiesa, į teismo verdikto paskelbimą ji prašė neatvežti iš įkalinimo įstaigos. „Dėl sveikatos būklės“, – teigė V. Filiponenko.

Naujagimius išmetė į šiukšlių konteinerį

V. Filiponenko buvo kaltinama tuo, kad 2009-ųjų gegužės 3-iąją Klaipėdoje, viename bute Sausio 15-osios gatvėje, pagimdė du vyriškos lyties naujagimius ir, praėjus vos kelioms minutėms po gimimo, tyčia juos nužudė, vieną naujagimį pasmaugdama, o kitam stipriai suspausdama rankomis kaukolę ir taip atimdama jam gyvybę.

Pasak prokurorų, kitą dieną moteris naujagimių lavonėlius išmetė į šalia namo esantį šiukšlių konteinerį, kur jie ir buvo rasti.

V. Filiponenko teigia, kad pirmasis kūdikis gimė negyvas, o antrąjį esą ji galėjo netyčia sužaloti, kai vonioje bandė paimti žirkles virkštelei nukirpti. Po to moteris teigia, kad prarado sąmonę, o ją atgavusi nerado nei dvynukų, nei jų tėvo.

Moteris aiškina, kad vaikus į šiukšlių konteinerį galėjo išmesti jos sugyventinis.

Po šios istorijos V. Filiponenko išvyko į Ispaniją, kur Barselonoje susipažino su vienu vyru ir jam taip pat pagimdė dvynukus. Ją vėliau surado policijos pareigūnai ir pargabeno į Lietuvą. Policijos departamentas iš nuteistosios prašo priteisti daugiau kaip 12 tūkst. Lt – tiek kainavo kelionės išlaidos.

Apeliaciniame skunde nurodyti V. Filiponenko teiginiai neįtikina prokurorų – jie įsitikinę, kad moteris tyčia atsikratė abiejų savo vaikų ir tai planavo padaryti iš anksto, nes savo nėštumą slėpė nuo aplinkinių.