Per ankstesnius teismo posėdžius apklausti nužudytosios artimieji ir draugai. Žudikių motinos liudijo uždarame posėdyje. Į penktadienį vykstantį posėdį atvyko dvi liudytojos ir ekspertai. Kaltinamosios teigė liudysiančios tik pasisakius ekspertams.

Kaltinamosios sirgo depresija, bet yra pakaltinamos

Kaltinamosios sirgo depresija, bet yra pakaltinamos

Utenos ekspertinio skyriaus viršininkas Arūnas Galinis, atlikęs psichiatrinę ekspertizę, pažymi, kad V. Lietuvninkaitę nuo 2009-ųjų sirgo depresija. Ji kurį laiką gydėsi Psichiatrijos ligoninėje, pagerėjus – ambulatoriškai.

Pasak eksperto, vėliau situacija gerėjo. Prieš padarant nusikaltimą - 2011-ųjų gegužę – pastebėta ryškus pagerėjimas. V. Lietuvninkaitei pagerėjo nuotaika, pradėjo mokytis, dingo polinkis į savęs žalojimą. V. Lietuvninkaitei nustatyta vidutinio lygio depresija. Tokia diagnozė neturi įtakos nepakaltinamumui.

V. Vaitiekaitytei nusikaltimo padarymo metu nustatytas asmenybės sutrikimas, dėmesio stoka. Psichiatrijos ekspertas sako, kad kaltinamųjų psichikos sutrikimai neturėjo esminės įtakos nusikaltimo padarymo motyvui. Todėl ir V. Vaitiekaitytė yra pakaltinama.

Medicinos ekspertas: Neda R. mirė perpjovus kaklą

Teisme savo išvadas komentavusio medicinos eksperto teigimu, gimnazistė mirė nuo kakle padarytų žaizdų – perpjovus stambiąsias kaklo kraujagysles ir galvą atskyrus nuo kūno.

Eksperto išvadose rašoma, kad žudikės aukai sudavė kietu daiktu į galvą, nugriuvus perrėžė kaklą, vėliau nunešusios į vonią nupjovė galūnes, kūną padalijo į dvi dalis ir galvą atskyrė nuo lavono.

Privataus teismo medicinos eksperto teigimu, Neda R. prarado sąmonę nuo smūgio į galvą, tik vėliau jai buvo perpjautas kaklas. Žudikės aukai kaklą skutimosi peiliuku pjaustė keliolika kartų.

V. Vaitiekaitytė prieš gimnazistės dingimą skrodė kiaulę

Teisme liudijusi 17-metė S. Šalkauskio gimnazistė Evelina pasakojo, kad praėjusių metų gegužę V. Vaitiekaitytė prašė jos surasti „bunkerį“ kur nors Ginkūnuose. Mergina prisimena paklaususi, kam reikalingas „bunkeris“, V. Vaitiekaitytė atsakiusi, kad nori jame ką nors nužudyti.

17-metė teigė į V. Vaitiekaitytės kalbas rimtai nežiūrėjusi, nes manė, kad ši juokauja. „Sakė, kad nori kažką pagąsdinti“, – tvirtino gimnazistė.

Nedos R. mama tvirtina, kad dingus Nedai Evelina mamai sakiusi, jog girdėjo, kad kažkas ruošiasi skrosti mergaitę, skrodimui turėjusi vadovauti suaugusi moteris.

Evelina teisme sakė likus mėnesiui iki Nedos R. dingimo socialiniame tinkle „Facebook“ mačiusi V. Vaitiekaitytės įkeltas nuotraukas, kuriose matosi išpjauta kiaulės širdis. „Girdėjau, kad Viktorija buvo skrodusi kiaulę“, – teisėjų kolegijai pasakojo 17-metė.

Įviliojo į spąstus

Protu sunkiai suvokiamas nusikaltimas įvykdytas praėjusių metų liepos 14-osios popietę V. Vaitiekaitytės močiutės bute.

Į butą įviliotai gimnazistei V. Vaitiekaitytė ant galvos užmetė maišą ir keliskart kirviu bei plaktuku smogė į galvą. V. Lietuvninkaitė Nedą R. daužė metaliniu strypu.

Nužudžiusios auką, užpuolikės kūną supjaustė dalimis. Į polietileninius maišus sudėtas aukos kūno dalis V. Vaitiekaitytė su V. Lietuvninkaite dviračiais išvežė ir išmetė dykynėje prie Aukštabalio gatvės.