Spalio 17 d. Klaipėdos apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus trijų teisėjų kolegija tenkino nuteistojo Valdemaro Dimos, gimusio 1980 m., advokatės ir Lietuvos kariuomenės vado Arvydo Pociaus apeliacinius skundus, panaikino Klaipėdos miesto apylinkės teismo 2010 m. spalio 22 d. nuosprendį ir priėmė išteisinamąjį nuosprendį, civilinius ieškinius paliko nenagrinėtus.

Teismas iš nuteistojo buvo priteisęs 10000 Lt neturtinę žalą nukentėjusiajai, iš civilinio atsakovo Lietuvos kariuomenės UAB „Jūrų kelias“ 18 502,90 Lt, UAB „BTA Draudimas“ 170 023,80 Lt ir Teritorinei ligonių kasai 122,80 Lt turtinei žalai atlyginti.

Byloje buvo nustatyta, kad 2008 m. liepos 25 d. V. Dima davė nurodymą plaukti didesniu nei leistina Klaipėdos valstybinio jūrų uosto teritorijoje, t. y. 11 mazgų, greičiu, tokiais veiksmais, pasak apylinkės teismo, pažeidė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto laivybos taisykles ir prie Danės upės žiočių laivui sukėlus bangą įsiūbavo prie krantinės prišvartuotą kitą laivą ir daužė jį į krantinę bei prispaudė šio laivo denyje stovėjusios keleivės ranką, taip sukeliant nesunkų nukentėjusiosios sveikatos sutrikdymą.

Klaipėdos miesto apylinkės teismas nuosprendyje nurodė, kad šie nusikaltimai padaryti dėl V. Dimos nusikalstamo nerūpestingumo: jis nenumatė, kad dėl jo duoto nurodymo patruliniam laivui „Skalvis“ plaukti didesniu nei leistina uosto teritorijoje greičiu ir laivui plaukiant 11 mazgų greičiu galėjo atsirasti neigiamų padarinių, t. y. žmogaus nesunkus sveikatos sutrikdymas ir didelės vertės svetimo turto sugadinimas, nors pagal veikos aplinkybes ir savo asmenines savybes galėjo ir turėjo tai numatyti. Pripažindamas kapitoną kaltu dėl minėtų nusikalstamų veikų padarymo, apylinkės teismas iš esmės rėmėsi specialisto parodymais ir išvada.

Teisėjų kolegija nesutiko su tokiomis pirmosios instancijos išvadomis ir pripažino, kad byloje surinkti duomenys yra prieštaringi. Šiems prieštaravimams ir neaiškumams pašalinti skyrė laivybos saugumo ekspertizę, kurią atliko Vokietijos ekspertas.

Atlikęs byloje įrodymų tyrimą, apygardos teismas konstatavo priešingą nei pirmosios instancijos teismas išvadą – būtent Danės upe praplaukusio neatpažinto katerio sukeltos bangos (jų susiliejimas su laivo „Skalvis“ sukeltomis bangomis) turėjo įtakos įvykio metu kilusioms pasekmėms. Teisėjų kolegijos vertinimu, būtent šis motorlaivis ir sukėlė dideles bangas prie laivo „Arka“, kurios vėliau dėl nelaimingo atsitiktinumo susiliejo su laivo „Skalvis“ sukeltų bangų sistema ir jų susiliejimas savo didžiausią galingumą pasiekė būtent prie laivo „Arka“.

Teisėjų kolegija konstatavo, kad nuteistojo V. Dimos padarytose veikose nėra nusikalstamų veikų sudėties objektyviųjų požymių visumos (būtinojo priežastinio ryšio tarp padarytų veikų ir kilusių padarinių) ir jį išteisino.

Ši Klaipėdos apygardos teismo nutartis gali būti skundžiama Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.