Tokios aplinkybės paaiškėjo Vilniaus apygardos teismui išnagrinėjus S. Jesinui iškeltą baudžiamąją bylą dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir svetimo turto pasisavinimo. Teisėja Audronė Kartanienė nusprendė, kad anksčiau neteistas buvęs STT darbuotojas negalės trejus metus dirbti valstybės tarnyboje, be to, jam skirta 200 MGL (26 tūkst. Lt) dydžio bauda.

Iš S. Jesino teismas STT priteisė pasisavintus pinigus – 31 820 Lt. Kol bus atlyginta padaryta žala, areštuotas visas nuteistojo turtas.

Trečiadienį paskelbtas teismo nuosprendis dar negalutinis – nuteistasis jį galės apskųsti apeliacine tvarka.

Bylą išnagrinėjęs teismas nustatė, kad statutiniu valstybės tarnautoju dirbęs S. Jesinas praėjusių metų rugpjūčio 5-ąją pasisavino jam patikėtą STT turtą. Operatyvinei veiklai skirtus pinigus S. Jesinas laikė savo kabinete esančiame tarnybiniame seife, nuo kurio raktą turėjo tik jis vienas.

Pinigų pasisavinimo faktas paaiškėjo, kai S. Jesinas nepasirodė darbe ir nereagavo į kolegų raginimus atiduoti raktą nuo seifo – pareigūnams buvo reikalingi pinigai įvairioms operacijoms. Išlaužus seifo duris buvo rasti tik 37,25 Lt – ši suma buvo monetomis.

Komisijai patikrinus finansinius įslaptintus dokumentus buvo nustatytas STT operatyvinei veiklai skirtų lėšų trūkumas. Tuo tarpu S. Jesino darbo stalčiuose buvo rasti lažybų užrašai, be to, jo tarnybiniame kompiuteryje taip pat buvo nustatyta, kad vyras lankėsi įvairiuose lažybų punktuose.

Pinigus S. Jesinas greičiausiai pasiėmė rugpjūčio 5-ąją, išeidamas iš darbo – vaizdo įrašai užfiksavo, kad vyras iš darbo išėjo su pinigine rankose. Tuo metu STT darbuotojui jau grėsė atleidimas iš pareigų, nes liepos 30-ąją Kelių policijos pareigūnai S. Jesinui buvo surašę administracinio teisės pažeidimo protokolą dėl vairavimo esant neblaiviam – sostinės Karoliniškių mikrorajonu važiavusiam valstybės tarnautojui buvo nustatytas 0,7 prom. girtumas.

Liudytojai teisme nurodė, kad STT direktorius buvo nurodęs, jog S. Jesinui nebus daroma kokia nors išimtis – jis bus atleistas iš darbo už pareigūno vardo pažeminimą.

Rugpjūčio 10-ąją S. Jesinas buvo paguldytas į psichiatrijos ligoninę, kur gydytojui pareiškė, kad rugpjūčio 5-ąją pradėjo galvoti, jog „reikia paimti pinigus ir pabėgti į užsienį“.

STT darbuotojas medikui aiškino, kad išeidamas iš darbo pasiėmė apie 30 tūkst. Lt, o paskui viską prisimena „kaip per rūką“. Kad pinigų nebėra, pareigūnas teigė supratęs tik po dviejų dienų.

Tiesa, medikai nenustatė, kad vyras turėtų kokių nors sveikatos sutrikimų ir jau kitą dieną jį išrašė iš ligoninės.

S. Jesinas teisme kaltės nepripažino ir aiškino, kad pirmą kartą apie iš seifo dingusius pinigus sužinojo tik kratos metu.

„Iš darbo rugpjūčio 5 d. išėjau truputį vėliau, jokių pinigų su savimi nepaėmiau, juos palikau savo darbo vietoje, seife, metalinėje raudonos spalvos dėžutėje“, – atsakomybės kratėsi kaltinamasis.

Jis negalėjo paaiškinti, kodėl ligoninėje gydytojui aiškino, jog seife nėra pinigų.

„Manau, būdamas strese, tiesiog nesuvokiau, ką kalbu“, – teigė vyras.