Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovybė „Metų seklio“ konkursui pristatė penkis ONTB pareigūnus: 4–ojo skyriaus viršininką Tomą Ruchtiną, vyriausiąjį tyrėją Ričardą Pocių, tyrėją Giedrių Vaitkų, tyrėją Neringą Grinytę, 1–ojo skyriaus vyresniąją tyrėją Daivą Doliebaitę. Šie pareigūnai 2011–2012 metais, taikydami operatyvinės veiklos metodus (iš jų 5 kartus taikė nusikalstamos veikos imitavimo modelį), atskleidė 8 narkotinių ir psichotropinių medžiagų platintojų grupes bei atliko ikiteisminius tyrimus 13-oje bylų, kuriose 25 asmenims buvo paskirta kardomoji priemonė – suėmimas. Iš neteisėtos apyvartos paimti dideli kiekiai amfetamino, kanapių ir jų dalių, kanapių dervos bei kitų narkotinių ir psichotropinių medžiagų. Dalis minėtų ikiteisminių tyrimų baigti tirti ir perduoti nagrinėti teismui.

Narkotikų prekeiviai – tėvas ir sūnus

Šiaulių apskrities ONTB pareigūnai kartu su Šiaulių apygardos prokuratūros prokurorais šių metų birželio 28 d. teismui perdavė dvi baudžiamąsias bylas dėl prekybos narkotikais. Prieš teismą stojo dvi kvaišalų platintojų grupės. Vienai inkriminuojamas neteisėtas disponavimas labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų bei jų kontrabanda, kitos grupės nusikalstama veika atskleista, pradėjus tirti 18-mečio mirties aplinkybes.

ONTB pareigūnams metų pradžioje į akiratį pateko grupė asmenų, sukėlusių rimtų įtarimų. Vasario 2-osios vakare Šiaulių rajone, Bubių seniūnijoje, buvo įvykdyta operacija, kurios metu sulaikyti trys narkotikų platinimu įtariami asmenys. Pareigūnai vienoje sodų bendrijoje patikrino čia stovėjusį iš Ispanijos pargabentą automobilį „Honda Civic“ ir sulaikė šalia jo buvusį 27 metų šiaulietį A. G.

Buvo nustatyta, kad šią transporto priemonę prikabintoje prie „Mercedes-Benz Sprinter“ priekaboje iš Ispanijos į Lietuvą atgabeno sulaikytojo tėvas 47 metų J. G. ir 33 metų Pasvalio rajono gyventojas M. K. Abi transporto priemonės buvo atgabentos į policijos komisariato kiemą ir kriminalistams teko imtis jiems neįprasto darbo – automobilio ardymo.

Keltuvu pakėlę „Honda Civic“, jie ėmė ieškoti paslėptų kvaišalų. Juos pareigūnai aptiko išmontavę automobilio padangas. Įvairiose pakuotėse rasta apie 2,8 kilogramų marihuanos ir apie 700 gramų kanapių dervos (hašišo). Visiems trims sulaikytiesiems buvo pareikšti įtarimai dėl neteisėto disponavimo labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų, tėvui ir sūnui – dar ir dėl kvaišalų kontrabandos.

A. G. dėl analogiškos neteisėtos veiklos pareigūnams įkliūna jau ne pirmą kartą. Praėjusių metų spalį jis su draugeliu buvo sulaikytas Šiaulių rajone, prie Bubių gyvenvietės. Dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis tada irgi buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, tačiau tąsyk taikyta kardomoji priemonė, nesusijusi su laisvė atėmimu.

Šįkart visi sulaikytieji buvo trims mėnesiams suimti, vėliau tėvui ir sūnui suėmimas pratęstas dar trims mėnesiams.

Ardydami narkotikų platintojų tinklą, ONTB pareigūnai tęsė darbą ir vasario 5-osios vakare, atlikę kratą 38 metų šiauliečio K. B. namuose, rado apie 1,7 kilogramo kanapių ir jų dalių. Dėl neteisėto disponavimo dideliu kiekiu narkotinių medžiagų, turint tikslą jas platinti, jam pareikšti įtarimai, vyras iki šiol tebėra suimtas.

Pareigūnų akiratyje jis buvo nuolat, nes 1996 metais buvo nuteistas už vagystę ir, atlikdamas bausmę, dar kartą teistas – už tai, kad su kitais kaliniais 1997 metais Pravieniškių pataisos darbų kolonijoje sukurstė riaušes.

Demaskuoti po pirkėjo mirties

Kitos grupės nusikalstama veika buvo atskleista, pradėjus tirti 18-mečio mirties aplinkybes. Praėjusių metų vasario 23-ąją Šiauliuose, Grinkevičiaus g. esančiame draugo bute, buvo rastas miręs D. N. Draugas pareigūnams paaiškino, kad išvakarėse jie abu naudojo kvaišalus, o iš ryto jis rado jaunuolį negyvą. Buvo nustatyta, kad D. N. mirė nuo apsinuodijimo sintetiniais narkotikais ir haliucinogenais (amfetamino grupės dariniais ir kanapių derivatais).

Buvo pradėtas tyrimas, siekiant nustatyti, kur vaikinai įsigijo psichotropinių ir narkotinių medžiagų. Ieškodami narkotikų tiekimo kelių, kriminalistai apčiuopė kvaišalų platintojų grupę, kuri praėjusių metų rugsėjo 22 dieną buvo sulaikyta.

Operacijos metu Šiauliuose, Ežero ir S.Šalkauskio gatvių sankryžoje, su pakuote metamfetamino buvo sulaikytas 38 metų Ž. K. Paaiškėjo, kad vyras jį įsigijo iš 46 metų šiaulietės D. R. Tą pačią dieną ji buvo sulaikyta prie Vaisių ir Topolių gatvių sankryžos stovėjusiame automobilyje. Kratos metu pas ją buvo rasti 5 paketėliai su psichotropine medžiaga – metamfetaminu.

Įtarus, kad moteriai narkotikus tiekia R. R., 37 metų vyro gyvenamojoje vietoje, kuri yra vienoje sodų bendrijoje, buvo atlikta krata. Jos metu rasti trys užspaudžiami plastikiniai maišeliai su heroinu, metamfetaminu ir amfetaminu. Visiems trims sulaikytiesiems pareikšti įtarimai dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis.

Išnuomotame bute – kvaišalų sandėlis

Baudžiamoji byla dėl labai didelio kiekio narkotinių medžiagų platinimo, veikiant organizuotoje grupėje, neteisėto disponavimo šaunamuoju ginklu ir šaudmenimis teismui perduota liepos 16 d.

Nustatyta, kad organizuotos grupės nariai platino narkotines ir psichotropines medžiagas. Moteris L. K. savo bute, taip vadinamame „taške“, platino kvaišalus, kuriuos jai tiekė A. B. ir V. S. bei asmuo, vardu Ž.

Vykdant operatyvines priemones, 2011-ųjų rugpjūčio 24 d. buvo sulaikytas P. M., pas kurį asmens kratos metu rasta psichotropinių medžiagų. Nustatyta, kad jis psichotropinę medžiagą įsigijo iš A. S. už 40 litų. Atlikus kratą pas A. S., buvo rastos psichotropinės medžiagos.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo gauta duomenų, kad išnuomotame bute, esančiame Šiauliuose, Medelyno g., yra laikomos narkotinės bei psichotropinės medžiagos, o šiuo butu naudojasi A. B., A. S. ir M. B., kurie tiekia narkotikus L. K. bei patys jas platina kitiems asmenims. Atlikus kratą šiame bute, buvo rasta ir paimta labai didelis kiekis narkotinių ir psichotropinių medžiagų – 9 paketai su baltos bei gelsvos spalvos milteliais ir granulėmis, revolveris „Blow 38“ ir 36 šoviniai.

Narkotinių ir psichotropinių medžiagų laikymo slėptuvės buvo įrengtos bute esančiose spintose, kuriose buvo kvaišalams sverti ir fasuoti reikalinga įranga. Bute niekas negyveno, tačiau jis buvo prižiūrimas ir buvo skirtas narkotinėms ir psichotropinėms medžiagoms laikyti.

Tarp 13 įtariamųjų – ir buvęs Šiaulių „princas“

2011-ųjų gruodžio 21 d. biuro pareigūnai, realizuodami turimą operatyvinę informaciją, pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų platinimo Šiaulių rajone. Patikrinimui buvo sustabdytas automobilis „BMW-730“, vairuojamas E. J. Atlikus kratą automobilyje, bagažinėje rastas paketas su 1,2 kilogramo psichotropinės medžiagos.

Tyrimo metu dėl 21 nusikalstamos veikos buvo sulaikyta 12 asmenų, kuriems pareikšti įtarimai dėl psichotropinių medžiagų platinimo. Buvo suimta 11 įtariamųjų (8 suimti trims mėnesiams, 3 - mėnesiui). 1 asmeniui paskirtas įpareigojimas periodiškai registruotis policijoje, 1 asmuo slapstosi ir yra paskelbta jo paieška. Iš neteisėtos apyvartos paimta apie 1,5 kilogramo amfetamino, 15 gramų heroino bei nedideli kiekiai kitų narkotinių ir psichotropinių medžiagų.

Ikiteisminis tyrimas tęsiamas, byloje bus įrodinėjama, kad asmenys veikė organizuotoje grupėje. Vienas iš įtariamųjų yra V. B., kuris buvo priskiriamas anksčiau gyvavusiai „Princų“ organizuotai grupei. Vykdant tyrimą, pagalbą suteikė Lietuvos kriminalinės policijos biuras bei antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai.

Šiaulių policijos vadovybė teikime „Metų seklio“ konkursui rašo: „ONTB 4–ojo skyriaus viršininkas T. Ruchtinas Šiaulių apskrities vyriausiajame policijos komisariate dirba tik nuo 2011-ųjų rugpjūčio, tačiau narkotikų prekeiviai jau įsitikino, kad anksčiau ar vėliau jie bus sulaikyti T. Ruchtino vadovaujamų kriminalistų. Tomas pats ne tik vadovauja, bet ir betarpiškai dalyvauja atliekant operatyvinius veiksmus“.

Pasak Šiaulių apskrities policijos vadovų, svarbiausia nustatyti ir sulaikyti ne narkomanus–ligonius, kurie nebegali savęs valdyti ir yra visiškai priklausomi nuo kvaišalų dozės, o nusikaltėlius, kurie lobsta prekiaudami narkotikais.

Rugsėjo-spalio mėnesiais skelbiame šalies Vyriausiųjų policijos komisariatų konkursui teikiamų tyrimų aprašymus. DELFI skaitytojai galės išrinkti labiausiai patikusį šių metų kriminalistų tyrimą. Šios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – spalio 27 d. minint kriminalinės policijos dieną DELFI įteiks specialias dovanas.

Už labiausiai patikusį tyrimą bus galima balsuoti nuo spalio 15 d.