Tai ji pareiškė ketvirtadienį vadinamosios pedofilijos bylos nagrinėjimą tęsiančiame Vilniaus miesto 2 apylinkės teisme.

R. Kairienė teisme pasakojo apie pirminius veiksmus tiriant vadinamąją pedofilijos bylą – ji aiškino, kad policijoje ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas dar 2008-ųjų lapkričio 30 d. dėl mažametės tvirkinimo.

„Policijoje esu išdirbusi 20 metų, turiu didelę patirtį, o tą pareiškimą priėmiau ne aš – gavau tik pirminę medžiagą, kai jau buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, – sakė R. Kairienė. – Pareiškimas buvo parašytas praėjus savaitei po įvykio, kokie gali būti įrodymai. Neapklausus vaiko buvo neįmanoma nustatyti, o tuo metu mama ir tėvas buvo išvykę. Tėvas grįžo tik gruodžio 17 d., tuo metu buvo suderinta apklausa Vaiko kambaryje, viskas buvo derinta su tėvu, nes jis buvo pripažintas nukentėjusiuoju. Apklausoje nedalyvavo nei įtariamieji, nes nebuvo aišku, ką vaikas kalbės“.

Tyrėja aiškino, kad šioje apklausoje mergaitė kalbėjo apie atliekamus tvirkinamuosius veiksmus, tačiau ką tiksliai sakė, negalėjo prisiminti. „Ji sakė, kad yra storas dėdė“, – teprisiminė tyrėja.

R. Kairienė tikino, kad tyrimo metu buvo nuspręsta „nejudinti to buto“, kuriame buvo atliekami galimi tvirkinimo veiksmai.

„Nenorėjome išgąsdinti įtariamųjų, – teigė moteris. – Buvo suderinta su prokurore, kad motiną apklausime po mergaitės apklausos. Po mergaitės apklausos nusprendėme, kad reikia pateikti įtarimą a.a. A. Ūsui, jam buvo įteiktas šaukimas, o gruodžio 30 d. buvo įteiktas įtarimas“.

Tyrėja prisiminė, kad po įtarimų pareiškimo buvo atliekama papildoma mergaitės apklausa, tačiau ji taip ir neįvyko.

Tyrėja: įtarimai buvo pareikšti ne šiaip sau

„Viskas buvo iš anksto suderinta, tačiau dar prieš apklausą įvyko incidentas tarp A. Ūso ir D. Kedžio, tuo metu į apklausos kambarį buvo įstumta motina ir po trumpo pokalbio mergaitė atsisakė kalbėti, – teisme kalbėjo R. Kairienė. – Įsivaizduokite, pešasi du suaugę vyrai ir mes – vaiko teisių apsaugos specialistė, prokurorė ir aš bandome juos išskirti, o tuo metu į kambarį, kur turi dalyvauti tik vaikas ir psichologė, staiga papuola mama, kuri į apklausą net nebuvo kviesta. Mama su mergaitei prabuvo iki dešimties minučių – pas mus atbėgo psichologė ir pasakė, kad mama kalbasi su vaiku. Tada mes įėjome su prokurore ir mamą išprašėme iš ten. Ką jos kalbėjosi, negirdėjome, nes vaizdo kameros tuo metu dar nebuvo įjungtos. Tačiau, kaip minėjau, po šio pokalbio mergaitė atsisakė kalbėtis“.

Pasak tyrėjos, kad mergaitė galimai buvo tvirkinta ne L. Stankūnaitės tėvų namuose, o kitame nuomojamame bute, paaiškėjo tik gruodžio 30-ąją po L. Stankūnaitės apklausos – ji nurodė kitą gyvenamosios vietos adresą.

„Taip pat papildomai buvo apklaustas D. Kedys, jis jokių priekaištų dėl ikiteisminio tyrimo neturėjo, tik paprašė pateikti pažymą“, – daugiau apie garsiojo dokumento išdavimą kalbėjo R. Kairienė.

Po trumpos apklausos R. Kairienė žurnalistams sakė, kad yra ištyrusi ne vieną bylą ir pagal tokias aplinkybes, kokias buvo nurodęs D. Kedys, ne vienas žmogus yra nuteistas. Nepanorusi komentuoti, ar iš tikrųjų L. Stankūnaitės dukra buvo tvirkinta, pareigūnė pažymėjo, kad šiaip sau įtarimai asmenims nėra pareiškiami.

Teisme – V. Naruševičienės ir L. Stankūnaitės dukrų apklausos

Baudžiamąją bylą nagrinėjanti teisėjų Audriaus Cinino, Aušros Valinskienės ir Ovidijaus Ramanausko kolegija jau baigė visų liudytojų apklausas ir ketvirtadienį nusprendė pagarsinti D. Kedžio dukros ir jos pusseserės parodymus pas ikiteisminio tyrimo teisėją, peržiūrėti vaizdo įrašus, kuriuose mergaitės liudija, bei pagarsinti visą bylos medžiagą.

Nužudytosios Violetos Naruševičienės dukra apklausos metu Vaiko kambaryje V. Naruševičienės dukra psichologei užsiminė, kad anksčiau susitikdavo su savo pussesere, tačiau dabar jau – nebe, nes L. Stankūnaitė nebegyva su D. Kedžiu. „Jis jai neleidžia“, – kalbėjo mergaitė.

Mažametė šmaikščiai pasakojo, kaip anksčiau žaisdavo su pussesere, kartais likdavo pas ją nakvoti namuose.

– Kai važinėjai pas Laimutę į svečius, man atrodo, ji turėjo tokį draugą, Andrių, ar žinai jį?, – V. Naruševičienės dukros klausė psichologė.

– Aš jį mačiau tik vieną kartą.

– O kaip jis atrodo? Gali man papasakoti, aš jį pažinčiau, jeigu man papasakotum...

– Storas toksai atrodo, ir dar jis geras žmogus. Jis pusseserei nupirkdavo žaisliukų, vieną kartą nupirko tokį namelį, na, nupirko baldus. Jis geras. Kartais nuperka ir čiulpinukų – ir man, ir jai. Aš nežinau, dėl ko jis draugauja su Laimute, man atrodo, kad jis nori, jog Laimutė būtų jo draugė...

– O ar jis būdavo pas Laimutę namuose?

– Kartais. Vieną kartą jį mačiau per pusseserės krikštynas, dar jis buvo kai baigėsi krikštynos, jis išvažiavo, nuvežė Laimutę ir pusseserę. Nežinau ką dar pasakyti.

– O Andrius buvo kada nors likęs miegoti pas Laimutę?

– Nežinau, ne... Jis man nepatinka, jis pusseserės draugas. Jis man baisus.

– Kodėl? Negražus?

– Storas.

– O dieną jis nebuvo kada nors prigulęs pas Laimutę namuose?

– Ne. Nemačiau jo miegančio. Nežinau, ar Laimutė miega su juo, ar ne.

– O pusseserė tau niekada apie jį nepasakojo?

– Ne, nieko nepasakojo, nebent vieną kartą, kai sakė, jog jos tėtis gali mamą mušti, todėl Andrius nenori, kad jos mamai būtų blogai.

Mergaitė: Andrius su manimi nekalbėdavo

– Mes kalbame apie tą storulį, o gal tu turi jo pavardę?

– Ne, neturiu.

– Tu sakei, kad jis pirko čiulpinukus? O gal žinai kur?

– Nežinau, gal parduotuvėje. Jis kartais kai atvažiuodavo, tai nieko neduodavo.

– O kiek kartų tu esi jį mačiusi?

– Du tik...

– O ar būdavo, kad Andrius būtų likęs jus vienas su pussesere pasaugoti – jis, tu ir pusseserė?

– Neprisimenu...

– O kai jūs būdavote kartu su pussesere, Laimute, Andriumi, ką jūs ten veikdavote kartu?

– Kai susitikdavome? Nežinau... Neprisimenu...

– O jūs su Andriumi nesate žaidę žaidimų?

– Ne, nežaisdavome... Jis šnekėdavo su Laimute, pašnekėdavo su pussesere. Jis su manimi nekalbėdavo, jis man ne draugas, jis tik su pussesere kalbėdavo.

– O ar Andrius kada nors yra užmigdęs ar padėjęs Laimutei užmigdyti tavo pusseserę?

– Ne, nežinau...

– Užduosiu tau paskutinį klausimą, jis bus suktas, tai klausyk. Tu sakei, kad tavo draugas tave kutena, su juo buvo linksma, stumdeisi su juo, o kada nors Andrius yra tave stumdęs?

– Ne, jis taip nedaro.

Ekspertai: V.Naruševičienės dukra prievartos nepatyrė

V. Naruševičienės dukra taip pat prisipažino, kai jai atsibosta, kai klausinėja apie Andrių.

Po šios mergaitės apklausos specialistai davė išvadą, kad nėra jokių požymių, kad prieš V. Naruševičienės dukrą būtų atlikta kokia nors seksualinė prievarta. Tiesa, D. Kedys ir jo artimieji taip pat yra teigę, jog mergaitė esą buvo seksualiai išnaudojama.

D.Kedžio dukra teigia, kad L.Stankūnaitė mušdavo A.Ūsą

Teismas taip pat pagarsino D. Kedžio dukros parodymus. Pirmoji apklausa įvyko 2008-ųjų gruodžio 17-ąją, apklausoje dalyvavo tyrėja R. Kairienė.

„Mane laižo Ūsas, tokia jo pavardė, jo vardas – Andrius. Ūsą sutikau, kai jis laižė liežuviu, jis raudonas, storu pilvu“, – pirmuosius mergaitės parodymus citavo teisėjas.

Kita mergaitės apklausa įvyko po dviejų savaičių – gruodžio 30-ąją. Šioje apklausoje ikiteisminio tyrimo teisėjas neleido dalyvauti mergaitės motinai L. Stankūnaitei, nes ji tyrimo metu gali įgyti įtariamosios statusą.

Šios apklausos metu mergaitė teigia, kad nenori kalbėti apie A. Ūsą. „Nenoriu kalbėti apie paveikslėlį su žmogiukais, nenoriu kalbėti apie Andrių, aš su Andriumi dar susitikti nenoriu, mes nieko su juo įdomaus neveikdavome“, – kalbėjo keturmetė.

Trečiojoje apklausoje, vykusioje 2009-ųjų birželio 9-ąją, jau dalyvavo L. Stankūnaitė. Šios apklausos pradžioje mergaitė pareiškė, kad žino, apie ką bus klausiama. „Čia (Vaiko kambaryje – DELFI) esu buvusi, bet negaliu pasakyti, ką kalbėjau“, – mažametė tvirtino, kad jau yra viską papasakojusi psichologei Simonai (ji šioje apklausoje nedalyvavo).

„Nenoriu nieko sakyti kitai tetai, tik Simonai, aš kalbėjau, kad mane laižo“, – sakė ji.

Šios apklausos metu mergaitė dažnai muistėsi, neaiškino, kodėl nieko nekalba ir net nereagavo į prašymus pasakyti, ką yra papasakojusi psichologei Simonai.

Vėliau mergaitė užsiminė, kad miega su tėčiu, o jos mama gyvena kitur. „Mano mama meluoja, kad Andrius man nieko nelaižydavo, o iš tikrųjų jis mane laižydavo vonioje, tualete...“, – mergaitė taip parodė, kur jai A. Ūsas esą kišdavo „sysalą“.

„Jis man kišdavo į sysalą, daug kartų, kiek ten būdavau“, – kalbėjo mergaitė.

„Kai mama pamatydavo, ką jis daro, tada jį mušdavo, mušdavo A. Ūsą su diržu, ji turi savo diržą, ji mušdavo visur, bet manęs nemušdavo“, – sakė penkiametė.

„Neringa rašo policijai, ką jis man laižo ir daro, tėtis mane nufilmavo, daugiau nenoriu čia kalbėti, kai jis kišdavo savo sysalą, aš labai kosėdavau, man labai skaudėdavo burnytę“, – kalbėjo mažametė.

Šios apklausos metu D. Kedžio dukra negalėjo nurodyti, kur miegodavo motinos namuose. „Nežinau, neprisimenu“, – sakė ji.

L. Stankūnaitės dukra dar kartą buvo apklausta spalio mėnesį.

Toliau teismas bylos nagrinėjimą tęs kitą ketvirtadienį.

Teismas nusprendė apklausti vyrą, vardu Linas – su juo bendraudavo L. Stankūnaitė. Apie tai per apklausas užsiminė V. Naruševičienės dukra. Taip pat teismas nusprendė apklausti mergaitę tyrusią ekspertę.