Panevėžio apygardos prokuratūros Panevėžio apylinkės prokuroro Pauliaus Jasiukaičio perduotos teismui su internetinėmis pažintimis ir sukčiavimais susijusios dvi nusikaltimų nuosavybei ir finansų sistemai baudžiamosios bylos jau nagrinėjamos, dar keletas paaiškėjusių naujų nusikalstamų veikų baigiama tirti ir netrukus pasieks teismą.

Panevėžio apygardos prokuratūros prokuroras Paulius Jasiukaitis teigia, kad jam tenka palaikyti valstybinį kaltinimą dviejose viena po kitos pasiekusiose teismą nusikaltimų nuosavybei ir finansų sistemai baudžiamosiose bylose, kurių vieną nagrinėti teismui prokuroras perdavė pats, kitą – Kretingos kolegos. Kaltinamasis H. V., užsimanęs lengvu būdu pelnyti pinigų, pasinaudojo internete užmegztomis pažintimis ir apgaule įgydavo svetimą turtą panaudodamas svetimus internetinės bankininkystės ir sąskaitos valdymo duomenis, kol lengvų pajamų medžiotojo nusikalstamos veikos buvo nutrauktos užblokavus jo anketą interneto svetainėje. Tarp nukentėjusiųjų yra asmenų iš Panevėžio, Širvintų, Gargždų ir Kretingos rajonų.

Pernai gruodį H. V., turėdamas išankstinį tikslą apgaule savo naudai įgyti svetimų pinigų, prisiregistravo viename internetiniame tinklalapyje vardu „Karolis C“ ir siuntė vartotojams tikrovės neatitinkančius skelbimus apie siūlomus užsidirbti pinigus. Skelbimu susidomėjusi viena mergina patikėjo jam savo elektroninės mokėjimo priemonės, banko suteiktos internetinės bankininkystės ir sąskaitos tikrus identifikavimo, prisijungimo ir sąskaitos valdymo duomenis. Netrukus H. V. jos vardu paėmė dvi paskolas.

Prisiregistravęs kitame tinklapyje ir internetu bendraudamas su mergina, H. V. sausio mėnesį prisistatė iš užsienio grįžusiu kauniečiu ir paprašė leidimo į jos sąskaitą pervesti savo darbo užmokestį, nes jo asmeninė sąskaita užblokuota. Patikli mergina mobiliuoju telefonu nusiuntė internetinės bankininkystės ir sąskaitos valdymo duomenis. Nusikalstamos veikos buvo nutrauktos užblokavus sukčiautojo anketą internete.

Už svetimo turto įgijimą apgaule baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų, už neteisėtą elektroninės mokėjimo priemonės ar jos duomenų panaudojimą – bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki šešerių metų.