Už išgelbėtą gyvybę nukentėjusiuoju pripažintas buvęs ūkininko samdinys, susiejęs savo likimą su nuteistojo žmona, ilgus metus kentusia vyro smurtą, dėkojo drąsiai pasielgusiam jaunuoliui, davusiam parodymus nagrinėjant šią dramatišką bylą teisme, praneša Panevėžio apygardos prokuratūra.

Pernai rudenį pikto kėslo sumanytojas ir užsakovas, organizavęs buvusios žmonos sugyventinio nužudymą ir suradęs už pažadėtą penkių tūkstančių litų atlygį nužudymo vykdytoją, nuvežė jį į Pasvalio rajono Žilpamūšio kaimą ir parodė, kur dirba ir gyvena pasirinkta auka. Vykdytojui buvo nurodyta automobiliu mirtinai parblokšti einantį vyriškį, po to automobilį sudeginti. Vėliau įžeistas vyriškis nutarė, kad konkurentą parankiau būtų užmušti metaliniu strypu ir ragino nedelsti. Tačiau pasamdytas asmuo, neketinęs vykdyti žiauraus užsakymo, bet pagalvojęs, kad piktam sumanymui gali būti surastas kitas žudikas, apie organizuojamą nusikaltimą ryžosi pranešti pareigūnams.

„Pilietiškas vieno asmens poelgis, prokurorų ir policijos pareigūnų profesionalūs veiksmai padėjo išgelbėti užsakyto nužudyti kito žmogaus gyvybę. Operatyviai ir kvalifikuotai šioje situacijoje – išaiškinant nusikaltimą ir sulaikant įtariamąjį savo profesines pareigas atliko prokurorai ir policijos pareigūnai. Tačiau didžiausios pagarbos nusipelnė žmogus, kuris suteikė informaciją apie planuojamą labai sunkų nusikaltimą, nes jo pilietinės pozicija padėjo išvengti tragiškų pasekmių“,- teigė kartu su kolegomis operacijos bendrus veiksmus koordinavęs Panevėžio apygardos vyriausiasis prokuroras Justinas Pupka.

Įtariamą užsakymu nužudyti ūkininką sulaikė sumaniai ir operatyviai veikę Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Smurtinių nusikaltimų skyriaus pareigūnai, pagal iš anksto su apygardos prokuratūros ir apskrities policijos vadovais numatytą ir suderintą veiksmų planą – surengus įstatymo numatytus veiksmus, įtariamasis buvo demaskuotas.

Valstybinį kaltinimą nagrinėjant bylą teisme palaikęs Panevėžio apygardos prokuratūros prokuroras Aurelijus Navickas teigia, kad teismas, išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, patvirtino, jog kaltinamasis organizavo, rengėsi ir siekė padaryti labai sunkų nusikaltimą – atimti kito žmogaus gyvybę. Nors jis nusikalstamos veikos nebaigė dėl nuo jo valios nepriklausančių aplinkybių, tačiau tokiais atvejais pasikėsinimas prilyginamas baigtiniam nusikaltimui ir bausmė skiriama kaip už baigtinį nusikaltimą – nužudymą dėl savanaudiškų paskatų.

Įstatymas už nužudymą dėl savanaudiškų paskatų arba pasikėsinimą tą padaryti numato laisvės atėmimo bausmę nuo 8 iki 20 metų arba iki gyvos galvos.