Nužudytas prie banko

Pernai birželio 1 d. apie 16.20 val. iš Bendrojo pagalbos centro buvo gautas pranešimas, kad Vilniuje, K. Kalinausko gatvėje, ant šaligatvio guli nušautas žmogus. Nedelsiant į įvykio vietą buvo pasiųstos gausios policijos pajėgos, tarp jų ir Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovybė, kriminalinės policijos pareigūnai. Dar vykstant į įvykio vietą, buvo gautas patikslintas pranešimas, kad nužudytasis yra Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys advokatas Sergejus Novikovas. Pranešimas sukrėtė į įvykio vietą vykstančius, visko mačiusius pareigūnus – buvo akivaizdu, kad laukia sunkus ir atsakingas darbas.

Atvykus į įvykio vietą paaiškėjo, kad nužudytojo kūne buvo aptiktos durtinės-pjautinės, o ne šautinės žaizdos. Žinia apie S. Novikovo nužudymą netrukus plačiai paplito ir žiniasklaidoje, sukėlė didelį visuomenės susidomėjimą, kėlė nerimą ir savivaldybės darbuotojams. O Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdyboje, kur buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, prasidėjo pragariškas darbas ir nemigo naktys.

Visiems minėto padalinio pareigūnams buvo paskirstytos užduotys: apžiūrėti įvykio vietą ir surasti kuo daugiau įkalčių, bendrauti be išimties su visais netoli nužudymo vietos esančių įmonių, įstaigų darbuotojais, gyvenamųjų namų gyventojais, ieškoti įrengtų vaizdo kamerų bei peržiūrėti vaizdo įrašus.

Lemtingąją dieną advokatas buvo sekamas

Per žiniasklaidą buvo kreiptasi į visuomenę, prašant, kad atsilieptų galimi įvykio liudytojai. Atsiliepusių į šį kreipimąsi nebuvo daug, tačiau vienas liudytojas tyrėjams padėjo užčiuopti siūlo galą, tyrėjų džiaugsmui jo parodymai buvo pakankamai tikslūs ir išsamūs.
Visiems minėto padalinio pareigūnams buvo paskirstytos užduotys: apžiūrėti įvykio vietą ir surasti kuo daugiau įkalčių, bendrauti be išimties su visais netoli nužudymo vietos esančių įmonių, įstaigų darbuotojais, gyvenamųjų namų gyventojais, ieškoti įrengtų vaizdo kamerų bei peržiūrėti vaizdo įrašus.

Buvo iškelta pirminė atsitiktinio nužudymo, turint tikslą apiplėšti iš banko išeinančią auką, versija, tačiau ši versija pareigūnų neįtikino, ramybės nedavė aukos asmenybė, todėl reikėjo kuo daugiau sužinoti apie jo veiklą, ryšius, ką jis veikė nužudymo dieną, su kuo bendravo ir pan.

Pasitelkus Vilniaus aps. VPK kriminalinės policijos pajėgas, pavyko nedelsiant išsiaiškinti, ką S. Novikovas veikė didesnę lemtingosios dienos dalį. Nedelsiant buvo pradėti tikrinti mieste įrengtų vaizdo kamerų įrašai. Rezultatai buvo džiuginantys. Pavyko nustatyti, jog prieš nužudymą visą dieną S. Novikovo automobilis Vilniaus miesto gatvėmis buvo sekamas.

Neliko abejonių, jog liudytojo įvykio vietoje prieš nužudymą pastebėtas motoroleris yra tas pats, kuris sekė S. Novikovą. Iškilo nauja skubi užduotis – reikėjo surasti motorolerį ir žudiką. Versija dėl atsitiktinio nužudymo, turint tikslą apiplėšti, blėso. Netrukus buvo atmesta dar viena versija, kad advokatas nužudytas dėl savo profesinės – advokato - veiklos.

Laidojimo verslas

Išsiaiškinus, jog S. Novikovas yra vienas iš UAB „Vilniaus laidojimo rūmai“, vienos stambiausių įmonių, teikiančių ritualines paslaugas, akcininkų ir ketino savo vardu nusipirkti kontrolinį šios įmonės akcijų paketą, tyrimas pakrypo visai kita linkme. Visas tyrėjų dėmesys susitelkė į UAB „Vilniaus laidojimo rūmai“ veiklą ir direktoriaus Vitalijaus Gasperovičiaus asmenybę.

Informacija buvo skubiai pateikta prokurorams, kurie inicijavo, kad Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Vilniaus apygardos pareigūnai atliktų UAB „Vilniaus laidojimo rūmai“ veiklos patikrinimą. Patikrinimo metu buvo nustatyta, kad įmonėje sistemingai buvo klastojami buhalterinės apskaitos dokumentai, siekiant paslėpti bendrovės piniginių lėšų (apie 0,5 mln. litų) pasisavinimą. FNTT pradėjo ikiteisminį tyrimą, kurio metu buvo gauti ypač vertingi duomenys apie V. Gasperovičiaus ir Jono Dambrausko verslo ryšius, padėję atskleisti tikruosius šio kraupaus nusikaltimo motyvus, ir kuris vėliau buvo sujungtas su ikiteisminiu tyrimu dėl S. Novikovo nužudymo.

Kruopščiai renkant ir analizuojant duomenis apie V. Gasperovičiaus asmenybę, paaiškėjo, kad jis daug metų bendravo ir palaikė glaudžius ryšius su nusikalstamame pasaulyje gerai žinomu ir ilgą laiką policijos akiratyje buvusiu J. Dambrausku.

Motorolerio ieškota visoje šalyje

Tuo pačiu metu vyko intensyvi nusikaltimo vietoje pastebėto motorolerio paieška. Siekiant surasti ieškomą motorolerį, į visas šalies policijos įstaigas buvo išsiųstas skubus pavedimas patikrinti visus prižiūrimoje teritorijoje registruotus motorolerius.

Vilniaus aps. VPK Nusikaltimų tyrimo valdybos Autotransporto priemonių grobimų tyrimo skyriaus pareigūnai tikrino visas Vilniaus mieste esančias motorinių transporto priemonių parduotuves ir remonto dirbtuves. Paieškos buvo sėkmingos – jau po kelių dienų minėto padalinio pareigūnai rado motorolerį, kuris atitiko buvusį įvykio vietoje. Tačiau dar reikėjo nustatyti motorolerio savininką, o tai padaryti nebuvo lengva. Tik po keleto apklausų ir motorolerio bagažinėje rasto transporto priemonės registracijos liudijimo duomenų patikrinimo paieškos sistemoje pavyko surasti ir buvusio motorolerio savininko telefono numerį. Paaiškėjo, jog iš Prancūzijos motoroleris buvo parduotas į Latviją, o Rygoje šį motorolerį nusipirko J. Dambrauskas.
Siekiant surasti ieškomą motorolerį, į visas šalies policijos įstaigas buvo išsiųstas skubus pavedimas patikrinti visus prižiūrimoje teritorijoje registruotus motorolerius.

Nieko nelaukiant, dar tą pačią dieną Klaipėdoje vykusiame motociklininkų suvažiavime J. Dambrauskas buvo sulaikytas ir su antrankiais pargabentas į Vilnių. Kol įtariamasis ilsėjosi areštinėje, Organizuoto nusikalstamumo tyrimo pareigūnai nemiegojo: pagal parengtą planą atliko neatidėliotinus ikiteisminio tyrimo veiksmus, o jų metu surasti daiktai ir dokumentai dar kartą patvirtino, kad J. Dambrauską su V. Gasperovičiumi sieja ir bendri laidojimo verslo reikalai.

Byloje - 19 tomų

Tolesnio tyrimo metu tvirtinosi versija, kad S. Novikovo nužudymas buvo naudingas V. Gasperovičiui ir J. Dambrauskui tam, kad sutrukdytų S. Novikovui įsigyti kontrolinį V. Gasperovičiaus vadovaujamos įmonės akcijų paketą. Sunku buvo patikėti, kad nusikalstamo pasaulio autoritetu tituluojamas J. Dambrauskas pats imtųsi vykdytojo vaidmens. Dėl to nedelsiant buvo nuspręsta kuo skubiau patikrinti šią versiją.

Po nuosekliai ir profesionaliai atliktų veiksmų, pavyko užfiksuoti ir gauti ypatingai svarbių tyrimui duomenų ir daiktų, kurie patvirtino, jog jis, sukurstytas V. Gasperovičiaus, kartu su V. Gasperovičiumi iš anksto kruopščiai ruošėsi S. Novikovo nužudymui, ieškojo motorolerio, svetimo asmens vardu išsinuomojo garažą šiam motoroleriui laikyti. Po nužudymo J. Dambrauskas kai kurias naudotas priemones bei įrankius sunaikino, kitas paslėpė, tačiau policijos profesionalai įkalčius surado.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta bei ištirta ir daugiau V. Gasperovičiaus bei J. Dambrausko ir kitų tyrimo metu nustatytų dviejų įtariamųjų padarytų nusikalstamų veikų. Baigus ikiteisminį tyrimą ir surašius kaltinamąjį aktą, baudžiamoji byla, kurią sudarė 19 tomų ir daugybė kompaktinių plokštelių su vaizdo ir garso medžiaga, šių metų rugpjūčio 23 d. perduota nagrinėti Vilniaus apygardos teismui.

Sėkmingą šio rezonansinio, ciniško nusikaltimo tyrimo eigą ir atskleidimą lėmė greita pareigūnų reakcija, kruopštus gaunamos informacijos įvertinimas, operatyvumas, patirtis ir profesionalūs veiksmai, labai glaudus tyrimą atliekančių pareigūnų ir vadovų bendradarbiavimas su kitais Vilniaus aps. VPK kriminalinės ir viešosios policijos padaliniais bei su ikiteisminį tyrimą organizuojančiais ir kontroliuojančiais prokurorais, kitomis ikiteisminio tyrimo institucijomis.

Rugsėjo-spalio mėnesiais paskelbsime 10-ies svarbiausių bylų aprašymus, kuriuos pateiks šalies Vyriausieji policijos komisariatai. DELFI skaitytojai galės išrinkti labiausiai patikusį šių metų kriminalistų tyrimą. Šios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – spalio 27 d. minint kriminalinės policijos dieną DELFI įteiks specialias dovanas.

Už labiausiai patikusį tyrimą bus galima balsuoti nuo spalio 15 d.