Metų seklys – 2012

Turbūt nedaug atsirastų žmonių, kurie neskaito detektyvų, nežiūri kriminalinių filmų. Realiame gyvenime taip pat vyksta ne ką mažiau įdomūs detektyvai, apie kuriuos visuomenė geriausiu atveju sužino tik jiems pasibaigus.

Kriminalinės policijos darbas visuomet buvo už 9 užraktų. Daugumai smalsu sužinoti, kaip vyksta rezonansinių bylų tyrimai, kokius metodus naudoja kriminalistai, kaip apklausinėjami garsiausi pastarųjų metų nusikaltėliai. Tačiau dažniausiai kriminalistų darbas lieka už kadro. Artėjant Kriminalinės policijos dienai pareigūnai nusprendė supažindinti visuomenę su savo darbo užkulisiais.

Nuo 1993-iųjų kasmet yra rengiamas konkursas „Metų seklys“. Kiekvienais metais Policijos departamente pareigūnų darbai įvertinami ir išrenkami metų sekliai, kuriems įteikiama simbolinė Šerloko Holmso pypkė.

DELFI, bendradarbiaudamas su Lietuvos policija, pradeda svarbiausių metų bylų ciklą. Rugsėjo-spalio mėnesiais paskelbsime 10-ies svarbiausių bylų aprašymus, kuriuos pateiks šalies Vyriausieji policijos komisariatai. DELFI skaitytojai galės išrinkti labiausiai patikusį šių metų kriminalistų tyrimą. Šios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – spalio 27 d. minint kriminalinės policijos dieną DELFI įteiks specialias dovanas.

Už labiausiai patikusį tyrimą bus galima balsuoti nuo spalio 22 d.

Metų seklys: gražuolę sieros rūgštimi apipylusį kaunietį surado Žaliakalnio komisariato tyrėjas

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovybė dalyvavimui konkurse „Metų seklys“ teikia Kauno miesto Žaliakalnio komisariato Kriminalinės policijos skyriaus tyrėją vyresnįjį inspektorių Eimantą Mažeiką. Jis atskleidė didelį atgarsį visuomenėje sukėlusį nusikaltimą, kurio metu buvo sunkiai sužalota mergina – sieros rūgštimi apdegintas jos veidas.

Šis itin žiaurus nusikaltimas buvo įvykdytas pernai gegužės 19-ąją Kaune, Šiaurės prospekte, daugiabučio namo laiptinėje.

Pagrindinė versija buvo ta, kad merginos sužalojimą organizavo jos buvęs draugas Paulius Kairys, nes mergina nutraukė su juo draugystę. Tyrimo metu buvo nustatyta P. Kairio aplinka. Buvo slaptai sekami jo aplinkos žmonės, galimai susiję su padarytu nusikaltimu, vykdyta elektroninių ryšių tinklais perduodamos informacijos kontrolė, atlikta visų asmenų, galimai susijusių su nusikaltimu, telefonų išklotinių analizė. Apklausta dešimtys liudytojų, kurie pažinojo nukentėjusiąją ir P. Kairį. Apžiūrėjus nukentėjusiosios automobilį, jame rasta sekimo įranga. Remiantis liudytojų parodymais, buvo sudarytas nusikaltimo vykdytojo fotorobotas. Tačiau tai nepadėjo įrodyti, kad būtent P. Kairys organizavo minėtą nusikaltimą.

Intensyviai dirbus tris mėnesius, nepavyko gauti duomenų apie šio nusikaltimo padarymo aplinkybes. Pavyko įrodyti tik tai, kad P. Kairys padarė nusikalstamą veiką, numatytą Baudžiamojo kodekso 167 straipsnyje: „Neteisėtas informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimas“.

Tačiau po ilgalaikio tyrimo E. Mažeika gavo operatyvinės informacijos, kad merginą rūgštimi apipylė Povilas Butėnas. Informacija buvo nedelsiant patikrinta, ir socialiniame tinklalapyje „Facebook” buvo rasta P. Butėno nuotraukų. Nustatyta, kad keliose nuotraukose jis nufotografuotas dėvintis tą patį sportinį kostiumą, kurį vilkėjo nusikaltimo metu.

Vienam liudytojui, kuris davė parodymus, kad P. Butėnas padarė minėtą nusikaltimą, buvo taikytas anonimiškumas.

Buvo nustatyta, kad P. Butėnas slapstosi nuo policijos. Nustačius jo naudojamų telefonų numerius ir jo aplinkos žmonių telefonų numerius, pradėta vykdyti elektroninių ryšių tinklais perduodamos informacijos kontrolė. Buvo apklausta daug jo pažįstamų, du iš jų davė parodymus, kad P. Butėnas apipylė merginą rūgštimi.

Tyrimo metu gavus duomenų, kad P. Butėnas atvyksta pas savo pažįstamą, nedelsiant buvo organizuotas jo sulaikymas. Įtariamasis buvo sulaikytas pas savo pažįstamą viename iš Studentų gatvės daugiabučių, įtariamasis buvo pasislėpęs lovos patalynės dėžėje. Kitą dieną jis planavo išvykti į užsienį, buvo susiruošęs didelį kelioninį krepšį.

Atliekant procesinius veiksmus, P. Butėnas prisipažino 2011-ųjų gegužės 19 d. Kaune, Šiaurės pr. namo Nr. 24 laiptinėje, sumušęs merginą ir apipylęs ją skysčiu, kurio jam buvo davęs nusikaltimą organizavęs ir jį pasamdęs P. Kairys.

Po nusikaltimo vykdytojo sulaikymo buvo surinkti duomenys, kurie leido įrodyti, kad šį nusikaltimą organizavo P. Kairys. Netrukus jis buvo sulaikytas. Kauno miesto apylinkės teismas abiem kaltinamiesiems skyrė kardomąją priemonę – suėmimą. Šiuo metu vyksta baudžiamosios bylos teisminis nagrinėjimas. P. Kairiui pratęsta kardomoji priemonė – suėmimas. Jis neigia organizavęs itin žiaurų buvusios draugės sužalojimą, tačiau byloje yra pakankamai duomenų, įrodančių jo kaltę.