Tokie patikrinimai Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Užsieniečių registracijos centre (URC) vykdomi nuolat. Šįkart čia dirbantiems pasieniečiams talkino beveik dvi dešimtys atvykusių VSAT Vilniaus ir Ignalinos rinktinių Specialiosios paskirties užkardų pareigūnų. Kratų metu dirbo ir trys narkotinių medžiagų paieškos išmokyti pasieniečių šunys. Dar vienas tarnybinis keturkojis buvo pasitelktas apsaugai, praneša VSAT.

Patikrinimo metu užsieniečiai turėjo išeiti iš savo gyvenamųjų patalpų. Kambariuose, kuriuose apgyvendinti nelegalūs migrantai, pasieniečiai šįkart aptiko jiems draudžiamus turėti 5 mobiliojo ryšio telefonus su kortelėmis, 3 telefonų kroviklius ir akumuliatorių bei atskirai slepiamą SIM kortelę.

Nelegalai, matyt, norėjo ne tik palaikyti ryšį su aplinkiniu pasauliu, bet ir svaiginosi kvaišalais. Kratų metu čia VSAT pareigūnai dar rado 2 plastikinius butelius, įtariama, pritaikytus narkotinių medžiagų rūkymui, ir 10 švirkštų.

Be to, buvo aptikta virvė, kuri, įtariama, yra skirta daiktų perdavimui. Priešingai nei nelegalai, URC gyvenantys prieglobsčio prašytojai turi teisę parai išeiti iš centro teritorijos, be to, jiems leidžiama naudotis mobiliojo ryšio telefonais ir juos įsinešti į URC teritoriją. Nesyk yra pasitaikę atvejų, kai iš prieglobsčio prašytojų teritorijos į nuo jos atskirtą nelegalų zoną buvo bandoma perduoti draudžiamų daiktų.

Kai kurie URC apgyvendinti prieglobsčio prašytojai irgi nespjauna į kvaišalus. Šio patikrinimo metu patalpose, kur gyvena tokie Gruzijos piliečiai, pasieniečiai rado 25 švirkštus ir 3 ryšulėlius, su, įtariama, narkotine medžiaga. Taip pat čia buvo slepiami 3 apdeginti šaukštai, kuriuose, įtariama, buvo verdami ar kaitinami narkotikai.

Po patikrinimo URC gyventojams buvo leista grįžti į savo patalpas. Šįkart konfliktinių situacijų, pasitaikydavusių ankstesnių tokių priemonių URC metu, nebuvo. Užsieniečiams 8 val. ryto prasidėjęs ir porą valandų trukęs reidas buvo labai netikėtas. Be to, juos raminamai veikė ir dresuotų VSAT šunų dalyvavimas.

URC yra vienintelė įstaiga Lietuvoje, skirta apgyvendinti prieglobsčio prašytojus jų prašymo dėl prieglobsčio nagrinėjimo metu bei laikyti sulaikytus nelegalius migrantus ilgiau nei 48 val., siekiant išsiųsti juos iš Lietuvos.

Šiuo metu URC gyvena kiek daugiau nei pusantro šimto nelegalų ir prieglobsčio prašytojų. Daugiausiai tarp jų yra Gruzijos piliečių – apie 60.