Šiomis dienomis teismas, patenkinęs Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos skyriaus prokurorų prašymą, kardomąją priemonę – suėmimą trims mėnesiams paskyrė Druskininkuose sulaikytiems trims asmenims – 34 metų R. V., 40 metų T. R. ir 36 metų D. V.

Dar du vaiko pardavimu įtariami asmenys – anykštėnas A. J. ir kupiškėnas N. M. buvo sulaikyti ir suimti prieš du mėnesius.
Įtariama, kad jie gali būti susiję su Anykščių ir Kupiškio rajonuose gyvenusių dviejų septyniolikmečių merginų pardavimu į prostituciją užsienyje, praneša Panevėžio apygardos prokuratūra.

Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos skyriaus prokurorai, tirdami su organizuotu nusikalstamumu susijusius prekybos žmonėmis, vaikų pirkimu ir pardavimu nusikaltimus bendradarbiauja su Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro pareigūnais ir Lietuvos Caritas darbuotojomis, yra sulaukę Panevėžio vyskupo ir Caritas padėkų. Naujas tiriamas nusikalstamas veikas padėjo atskleisti pareigūnų bendradarbiavimas su Caritas darbuotojomis Panevėžyje.

Ikiteisminį tyrimą atlieka Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro pareigūnai, tyrimą organizuoja, kontroliuoja ir jam vadovauja Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

Šiuo metu teismuose nagrinėjamos Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorų perduotos penkios prekybos žmonėmis baudžiamosios bylos, jose kaltinami 34 asmenys.

Įstatymas tiems, kas siūlė pirkti ar kitaip įgyti vaiką arba pardavė, pirko ar kitaip perleido arba įgijo vaiką, arba verbavo, gabeno ar laikė nelaisvėje vaiką žinodamas arba siekdamas, kad jis būtų įtrauktas į prostituciją ar būtų pelnomasi iš jo prostitucijos arba jis būtų išnaudojamas pornografijai ar priverstiniam darbui, baudžiami laisvės atėmimu nuo trejų iki dvylikos metų.

Primintina, kad su vaiko pirkimo arba pardavimo nusikaltimų tyrimu susijusiose baudžiamosiose bylose nukentėjusiojo amžiaus riba, nustatyta vadovaujantis tarptautinių susitarimų dokumentais, yra 18 metų.

Tokią tarptautinės valstybių bendruomenės nuostatą sąlygoja prezumpcija, kad asmuo iki 18 metų nėra pasiekęs visiškos biologinės, psichinės ir socialinės brandos, todėl neturi visiškos laisvės priimant savarankiškus sprendimus, yra priklausomas nuo jį globojančio asmens (tėvų, globėjų, rūpintojų), negali pats užtikrinti visų savo teisių ir interesų apsaugos.