Su kaliniais artimus ryšius užmezgusį 27 metų A. Kozlovą demaskavo Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) ir Vilniaus apygardos prokuratūros pareigūnai, tyrę Vilniuje veikusio narkotikų platintojų tinklo veiklą.

Prižiūrėtojas buvo sulaikytas, kai vienam iš nusikalstamo susivienijimo narių – Vadimui Kriukovui – kalėjime perdavė atvirutę. Ją kalinys turėjo išsiųsti paštu vienai merginai.

Į areštinę uždarytas A. Kozlovas palūžo jau per pirmąją apklausą – sužinojęs, kad kriminalistai jau ilgą laiką klausėsi jo pokalbių bei atliko kitus operatyvinius veiksmus, prižiūrėtojas papasakojo, kaip talkino už grotų esantiems kaliniams.

Kadangi A. Kozlovo pasakojimas sutapo su LKPB pareigūnų surinktais duomenimis, ikiteisminį tyrimą atlikusi Vilniaus apygardos prokuratūra nusprendė baudžiamąjį procesą baigti supaprastinta tvarka – byla buvo išsiųsta į teismą, siūlant prižiūrėtoją nuteisti baudžiamuoju įsakymu.

Teismas šį prašymą patenkino – A. Kozlovas išvengė viešo teismo proceso. Dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi pripažintam dabar jau buvusiam pareigūnui buvo skirta 48 MGL dydžio (6 240 litų) bauda. Ją nuteistasis turi sumokėti per šešis mėnesius.

Prižiūrėtojas pasakojo, kaip klusniai vykdė kalinių nurodymus

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai nustatė, kad A. Kozlovas per du kartus kaliniams perdavė 7 mobiliojo ryšio telefonus, 13 mobiliojo ryšio telefonų kortelių, 6 mobilaus ryšio USB modemus bei 4 kroviklius.

Nustatyta, kad pareigūnas buvo užmezgęs ryšius ne tik su dėl narkotikų platinimo teismo laukiančiais Remigijumi Byčiumi ir V. Kriukovu, bet ir „Lapinų“ nusikalstamos grupuotės vadeiva L. Lapinsku (dėl dviejų nužudymų ir kitų nusikaltimų jis nuteistas 20 metų, nors prokurorai teismo prašė pavojingą nusikaltėlį įkalinti iki gyvos galvos) bei ilgą laiką dėl žiauraus nužudymo ieškotu žudiku Svajūnu Dičmonu iš Tauragės.

Per apklausą A. Kozlovas aiškino, kad užsidirbti pinigų sulaukė iš dėl nužudymo nuteisto S. Dičmono.

„Kartą buvau priėjęs prie kameros Nr. 240, kurioje buvo laikomas S. Dičmonas kartu su L. Lapinsku, – pasakojo A. Kozlovas. – Tada L. Lapinskas manęs paprašė, kad jam į kamerą įneščiau mobiliojo ryšio telefoną ir sportavimui skirtų tablečių – metano. Jis man davė laisvėje esančio savo draugo, vardu Tomas, telefono numerį“.

Prižiūrėtojas neslėpė, kad netrukus paskambino Tomui, kuris į susitikimą atvažiavo su vėliau taip pat į Lukiškes pakliuvusiu V. Kriukovu .

„Manęs jie iš karto paklausė, kiek kainuos mano paslaugos, – sakė A. Kozlovas. – Pasakiau, kad reikės sumokėti 500 litų. Kitą kartą V. Kriukovas man padavė du cigarečių pakelius, kurie buvo pilni tablečių. Jas perdaviau L. Lapinskui“.

Vėliau, pasak Lukiškių TIK dirbusio pareigūno, L. Lapinskas paprašė nueiti pasikalbėti su kitoje kameroje įkalintu R. Byčiumi.

„Jam reikėjo „pleškės“ su internetu, jis sakė, kad su manimi susisieks laisvėje esantys žmonės, – toliau pasakojo A. Kozlovas. – Tačiau praėjus maždaug dviem savaitėms man taip ir niekas nepaskambino, todėl priėjau prie R. Byčiaus kameros ir paklausiau, kodėl man niekas neskambina. Tada R. Byčius iš užrašų knygutės padiktavo telefono numerį – sakė, kad jis yra brolio. Po darbo paskambinau tuo numeriu ir pasakiau, kad mums reikia susitikti. Susitikimo metu R. Byčiaus brolis prašė perduoti, kad nieko kol kas negali, nes jo pokalbių klausosi ir stebi pareigūnai“.

Prižiūrėtojas apstulbo sužinojęs, kad kalinių draugai jį apgavo

Nieko R. Byčiui taip ir neperdavęs A. Kozlovas nusprendė toliau vykdyti L. Lapinsko prašymus – jis pageidavo gauti du blokus cigarečių.

„Paskambinau jo nurodytam žmogui – Tomui, jis sakė, kad laukčiau kito žmogaus skambučio, – prisiminė buvęs prižiūrėtojas. – Po kiek laiko tas žmogus paskambino ir paprašė susitikti – susitikimo metu vyras prisistatė Stasu (vėliau paaiškėjo, kad tai buvo vilnietis Stanislavas Kimša – aut. past.) ir sakė, kad V. Kriukovą pareigūnai taip pat jau sulaikė ir uždarė į kalėjimą. Tada jis manęs paprašė V. Kriukovui įnešti telefoną“.

L. Lapinskui perdavęs cigaretes A. Kozlovas prisipažino gavęs 100 Lt, o už V. Kriukovui nelegaliai nuneštą telefono aparatą su SIM kortele ir krovikliu – 500 Lt. Kadangi kai kuriose kamerose buvo įmontuotos vaizdo kameros, pareigūnas telefoną V. Kriukovui perdavė jį nusivedęs į Sveikatos priežiūros tarnybą.

„Stasas manęs buvo prašęs sužinoti, ar Lukiškių TIK yra jo draugas Raimondas Lukoševičius, todėl darbe kompiuterinėje duomenų bazėje patikrinau, ar jis yra uždarytas, – sakė A. Kozlovas. – Kai Stasui pasakiau, kad šis yra Lukiškėse, jis paprašė susitikti. Šio susitikimo metu jis manęs prašė įnešti du telefono aparatus, sakė, kad jie bus paslėpti konservų dėžutėse. Stasas man perdavė tris skardines ir 700 Lt. Skardines perdaviau R. Lukoševičių nusivedęs į Sveikatos priežiūros tarnybą – kameroje Nr. 404, kurioje jis buvo laikomas, tuo metu buvo sumontuota filmavimo kamera“.

A. Kozlovas taip pat prisipažino, kad ateityje planavo L. Lapinskui perduoti dar vieną siuntinį, tačiau nespėjo – jį sulaikė, kai V. Kriukovui perdavė atvirutę.

„Jis kažką norėjo pasveikinti su kovo 8 d.“, – sakė buvęs prižiūrėtojas.

Po sulaikymo pareigūnas sužinojo, kad laisvėje esantys R. Lukoševičiaus draugai jį apgavo – per kratą rastose trijose skardinėse buvo paslėpti šeši mobiliojo ryšio telefonai, 13 SIM kortelių, 6 modemai bei 4 krovikliai. Už tokio kiekio draudžiamų daiktų perdavimą A. Kozlovas būtų turėjęs gauti gerokai didesnį atlygį.