Pranešime rašoma, kad pirmadienį, apie 2 val. nakties, Medininkų punkte budėjusi VSAT Vilniaus rinktinės pareigūnė, kurios darbo vieta buvo prie pat įvažiavimo į Lietuvą, pamatė pėsčiomis iš Baltarusijos ateinančius du vyrus. Patikrinti savo šalies pareigūnų keliautojai įėjo į Lietuvos pusę. Kaip vėliau paaiškėjo, abu jie net nuturėjo Lietuvos vizų.

Pažeisdami Medininkų pasienio kontrolės punkto veiklos taisykles abu asmenys pradėjo eiti prieš išvykstančių iš Lietuvos automobilių eismą, o ne į patikros vietą atvykstantiesiems į Lietuvą. Paaiškėjo, kad abu vyrai traukia į Lietuvos teritorijoje esančią neapmokestintų prekių parduotuvę, kuri skirta tik išvykstantiems iš Lietuvos.

Lietuvos pasienietė, matydama tokius atvykėlių veiksmus, priėjo prie jų ir paaiškino apie daromus pažeidimus. VSAT pareigūnė nurodė, kad kirtę sieną į Lietuvą asmenys privalo vykti į patikros vietą Medininkų punkte. Priešingu atveju, įspėjo VSAT pareigūnė, bus surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai.

Tuomet abu vyrai, kaip vėliau paaiškėjo, 25-erių Baltarusijos piliečiai, pradėjo įžeidinėti pasienietę, atsisakė vykdyti jos teisėtus nurodymus, teigė esantys „savo teritorijoje“, todėl galintys eiti į minėtą parduotuvę. Nuo baltarusių sklido alkoholio kvapas, jų kalba buvo kiek nerišli, vyrai tyčiodamiesi iš pasienietės keistai juokėsi.

VSAT pareigūnė radijo ryšiu apie atvykėlių elgesį pranešė pačiame punkte dirbusiems kolegoms. Iškart tarnybiniu visureigiu pagalbon atskubėjo keli Medininkų pasieniečiai. Matant kitiems vykstantiems per sieną asmenims abu baltarusiai pradėjo įžeidinėti ir šiuos atvykusius VSAT pareigūnus, juokėsi iš jų, atsikalbinėjo.

Buvo nuspręsta abu pažeidėjus nugabenti į VSAT patalpas Medininkų punkte. Tačiau sulaikomi užsieniečiai atsisakė lipti į tarnybinį VSAT visureigį. Įspėjimai liautis ir nutraukti tokius veiksmus abiem baltarusiams tik kėlė keistą juoką. Tuomet teisėto Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūno nurodymo nevykdžiusius ir pasipriešinusius užsieniečius pasieniečiai sutramdė jėga ir surakino juos antrankiais.

Net nugabenti į tarnybines VSAT patalpas Medininkų punkte abu baltarusiai tęsė savo „pasirodymą“. Pasieniečiai jiems už VSAT pareigūno teisėto nurodymo ar reikalavimo nevykdymą, taip pat jo garbės ir orumo įžeidimą pradėjo administracinės bylos teiseną. Už tai gresia bauda nuo 300 iki 500 litų arba administracinis areštas nuo 15 iki 30 parų.

Kai pasieniečiai baltarusius informavo, kad jie bus vežami į teismą, abu sulaikytieji kiek aprimo, tačiau pašaipiai atkirto dabar galėsiantys sužinoti, „ar Lietuvoje galioja teisingumas“.

Tą pačią dieną pasieniečiai abu pažeidėjus nugabeno į Vilniaus rajono apylinkės teismą, kuris išnagrinėjo šią bylą ir baltarusiams skyrė baudas po 300 litų. Iš teismo atgabenti į Medininkų punktą užsieniečiai jas sumokėjo ir pirmadienio vakarą pasieniečiams nurodžius buvo grąžinti į savo šalį.