Teisėjas Ričardas Prašmuntas pirmadienį nusprendė skirti beveik švelniausias bausmes – A. Jakonis už grotų turės praleisti pusketvirtų, o E. Surovičius – puspenktų metų (jam subendrinta bausmė su kitu nuosprendžiu). Tuo tarpu nukentėjusiajai merginai poveikį daręs nuteistųjų draugas Sergėjus Kostevičius privalės sumokėti 30 MGL dydžio (3 900 litų) baudą.

Teismo nuosprendis dar negalutinis – nuteistieji jį galės apskųsti apeliacine tvarka Vilniaus apygardos teismui.

Bylos duomenimis, iš septyniolikmetės buvo pasityčiota praėjusių metų sausio 11-ąją.

Pasak teismo atstovo Dariaus Kasperskio, apkaltinamajame nuosprendyje teismas konstatavo, kad A. Jakonis su asmeniu, kurio atžvilgiu ikiteisminis tyrimas išskirtas jam pasislėpus, panaudodami fizinį smurtą pargriovė nukentėjusiąją ir laikydami ją už rankų ir kojų atėmė jai galimybę priešintis, o tuo tarpu E. Surovičius su nukentėjusiąja lytiškai santykiavo ir tenkino lytinę aistrą prieš jos valią.

Taip pat teismas nustatė, kad S. Kostevičius, siekdamas paveikti nukentėjusiąją baudžiamojoje byloje dėl išžaginimo ir seksualinio prievartavimo, t.y., siekdamas, kad ji pakeistų savo pirminius parodymus, perdavė nukentėjusiajai nenustatytą sumą pinigų, kuriuos gavusi nukentėjusioji vasario 14 d. Trakų prokuratūrai pateikė pareiškimą, kuriame kaltinamųjų naudai nurodė, jog ji nebuvo žaginama ir prievartaujama.

Skirdamas bausmes teismas atsižvelgė į tai, kad A. Jakonis ir E. Surovičius padarė sunkius tyčinius nusikaltimus, savo kaltės nepripažino, anksčiau yra teisti, bausti administracine tvarka, nusikalstamas veikas padarė būdami apsvaigę nuo alkoholio, o taip pat buvo įvertinta, jog A. Jakonio veiksmai darant nusikalstamas veikas buvo mažiau aktyvūs nei E. Surovičiaus.

Lentvaryje gyvenančios nepilnametės išžaginimo byla sulaukė didelio visuomenės dėmesio, kai šią bylą nagrinėjęs teisėjas buvo nusprendęs vieną įtariamųjų E. Surovičių paleisti į laisvę.

Tokia teisėjo R. Prašmunto nutartis pribloškė pareigūnus, kurie net mėnesį ieškojo E. Surovičiaus, o kai šį surado – vijosi porą kilometrų. Kai į laisvę buvo paleistas Lentvario gyventojas, sumaištis kilo ir šiame miestelyje.

Tiesa, vėliau šią teisėjo nutartį apskundė prokurorai Vilniaus apygardos teismui, kuris konstatavo, kad kaltinamajam nepagrįstai buvo atverti įkalinimo įstaigos vartai. E. Surovičius vėl buvo suimtas.

Po nusikaltimo E. Surovičius slapstėsi nuo pareigūnų – buvo paskelbta oficiali jo paieška. Trakų policijos operatyvininkams vyrą pavyko surasti tik beveik po mėnesio, tačiau ir tada E. Surovičius nenorėjo paklusti pareigūnams – ėmė bėgti nuo policininkų. Jiems įtariamąjį teko vytis net porą kilometrų.

Nuo teisingumo pasislėpusio E. Surovičiaus bendro – išžaginimu ir prievartavimu įtariamo Marko Stasiulevičiaus byla yra išskirta į atskirą ir bus atnaujinta, kai įtariamasis bus surastas.

Kartu su E. Surovičiumi buvo teisiamas ir policijai gerai žinomas lentvariškis A. Jakonis. Tuo tarpu S. Kostevičius buvo kaltinamas bandymu paveikti nukentėjusiąją – praėjus vos porai dienų po išžaginimo nepilnametė į policiją atnešė pareiškimą, kuriame paneigė, jog prieš ją buvo naudojama prievarta. Pareigūnai šiuo merginos pasakojimu nepatikėjo ir operatyviniais kanalais išsiaiškino, kad nukentėjusiajai yra daromas spaudimas.

Vėliau ji policijai dar kartą atnešė tokio paties turinio pareiškimą – aiškino, kad niekam neturi pretenzijų, bet niekas ja netikėjo.

Trakų prokurorai surinko pakankamai įrodymų, jog merginą buvo ne tik bandoma paveikti, bet ir buvo gautos ekspertų išvados, kuriose patvirtinama, jog prieš nepilnametę buvo panaudota seksualinė prievarta.