Tai jis ketvirtadienį pareiškė Vilniaus miesto 2 apylinkės teisme, kuriame buvo nagrinėjamas Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo (TIK) teikimas dėl A. Vertelkos perkėlimo į pataisos namus.

Ginkluotų konvojaus pareigūnų į teismą atvestas vienas pavojingiausių Lietuvos nusikaltėlių pareikalavo išskirtinio dėmesio – norėdamas bendrauti su teikimą dėl jo perkėlimo nagrinėjančia teisėja Aušra Valinskienė nuteistasis pareikalavo jam nuimti antrankius. Šis prašymas buvo patenkintas.

Iki gyvos galvos nuteistas A. Vertelka Lukiškių TIK administracijos paprašė kreiptis į teismą dėl jo perkėlimo į pataisos namus – jis įkalinimo įstaigoje yra išbuvęs 10 metų. Tiesa, kalėjimas netarpininkauja dėl nuteistojo perkėlimo – esą A. Vertelka baustas net septynis kartus, dvi nuobaudos iki šiol yra galiojančios.

Kaip aiškino Lukiškių TIK atstovas Sigitas Varnas, „tulpinių“ lyderis kalėjime atsisako dirbti nemokamus darbus, pripažįsta, kad egzistuoja kalinių subkultūrą bei ją toleruoja. „Jo elgesį įkalinimo įstaiga vertina patenkinamai“, – S. Varnas pabrėžė, kad nuteistasis taip pat nepripažįsta kaltės dėl nusikaltimų, už kuriuos yra nuteistas, ir aiškina, jog jo byla buvo sufabrikuota.

Tokia Lukiškių TIK atstovo pozicija papiktino A. Vertelką, kuris teismui panoro paaiškinti, kad esą yra persekiojamas – iš pradžių buvo nepagrįstai sulaikytas ir nuteistas, o po to esą nepagrįstai baudžia kalėjimo administracija.

„Sąlygos Lukiškėse nėra geros, aš negaliu pripažinti tų nusikaltimų, nes nėra pateikta nė vieno įrodymo, o prie kiekvieno nuosprendžio parašyta, kad mano kaltė nenustatyta – ir apskritai nepavyko nieko nustatyti, – sakė A. Vertelka. – Todėl aš jau dešimt metų esu Lukiškėse. Mane sulaikydami pakišo narkotikus, ką aš dar dešimt metų turėsiu laukti, kol prisipažins, kas mane pakišo. Nors aš žinau, kas pakišo“.

A. Vertelka aiškino, kad niekada neprisiims kaltės už tai, ko nepadarė „Dėl padarytų nusikaltimų aš negaliu padaryti išvadų – negi prisiimsiu tai, ko nesu padaręs“, – aiškino nuteistasis.

Nepatenkintas gyvenimu Lukiškių TIK A. Vertelka aiškino, kad taip pat yra nepagrįstai yra baudžiamas už vidaus tvarkos pažeidimus – esą viena nuobauda jam buvo skirta už tai, jog jis pasipiktino pareigūnų elgesiu, kai kratą jo kameroje turėję atlikti prižiūrėtojai atėjo su tarnybiniu šunimu, kuris „purvinas lakstė per patalynę“. „Taip juk negalima“, – sakė nuteistasis.

„Tulpinių“ vadeiva taip pat aiškino, kad buvo nubaustas už tai, jog žiūrėjo erotinio turinio filmus. Vyras sakė, kad iš artimųjų gavo kompaktinę plokštelę „Karibų piratai“, tačiau ją apžiūrėję kalėjimo darbuotojai nusprendė, jog ji yra erotinio pobūdžio.

Be to, A. Vertelka piktinosi, kad buvo nubaustas ir už tai, jog pasiskundė dėl prižiūrėtojų, atlikusių kratą, elgesio – esą jie buvo sugadinę muzikinį centrą.

„Kita nuobauda buvo skirta už tai, kad pasivaikščiojimų metu kitam kaliniui palinkėjau geros dienos, – sakė „tulpinių“ lyderis. – Nuobaudos man skiriamos sąmoningai, nes pasakei „laba diena“ – nuobauda, nepasakei „laba diena“ – vėl nuobauda. Ar už tokias nuobaudas galima laikyti kalėjime?“.

A. Vertelka teigė, kad dvi nuobaudas yra apskundęs teismui – viena jų yra skirta dėl to, kad jis su netradicinės orientacijos asmenimis yra verčiamas eiti nemokamai dirbti viešuosius darbus.

„Nemokamai darbus galima eiti dirbti tik savo noru, tai yra pasityčiojimas iš žmonių – yra palikti nuteistieji, kurie tvarko teritoriją, atsirado vienas darbuotojas, kuris nusprendė, kad reikia sulyginti visus nuteistuosius. Taip niekada nebus“.

„Tulpinis“ taip pat aiškino, kad tas pats kalėjimo darbuotojas nusprendė, kad „vienos pakraipos“ asmenys turi žaisti krepšinį ir tinklinį toje pačioje komandoje su „kitos pakraipos“ asmenimis. „Aš atsisakiau – taip neįmanoma padaryti net laisvėje, o norima už grotų..., – sakė A. Vertelka. – Ten kiltų chaosas, jeigu visi išeitų į vieną komandą. Patikėkite, nesu prieš nieką nusistatęs, tiesiog turiu savo požiūrį“.

A.Vertelka taip pat pasipiktino, kad Lukiškėse yra ignoruojamas – esą įkalinimo įstaigoje vyksta įvairūs renginiai, tačiau jam juose neleidžiama dalyvauti. „Visus išveda į renginius, o manęs – ne“, – kalbėjo „tulpinis“.

Iki gyvos galvos nuteistą A. Vertelką išklausiusi teisėja A. Valinskienė nusprendė, kad nėra pagrindo jam palengvinti gyvenimą už grotų. Nutartyje, kurią nuteistasis dar galės apskųsti Vilniaus apygardos teismui, teisėja pažymėjo, kad A. Vertelka nepripažįsta kaltės, jo elgesys įkalinimo įstaigoje vertinamas tik patenkinamai.

DELFI primena, kad laisvėję prabangą mėgęs A. Vertelka jos neatsisako ir už grotų – jį fotografai teisme buvo užfiksavę su prabangių prekės ženklų drabužiais, be to, su savimi jis turėjo parduotuvės „Du broliai“ prekių krepšelį.

Nors A. Vertelkos įkalinimo sąlygos kalėjime nesiskiria nuo kitų griežčiausia bausme nuteistų kalinių, tačiau jis sau leidžia apsipirkti parduotuvėje, nuolat yra lankomas artimųjų, kameroje turi naujausią vaizdo techniką.

Prieš pakliūdamas už grotų A. Vertelka gyveno su realybės šou „Baras“ išgarsėjusia dalyve Vilija Stankiuvienė, kuri jį ne kartą lankė už grotų, o teisme atsisakė duoti parodymus. Tuo tarpu mafijos boso dukra Gendra Mikalajūnaitė, kurią fotografai yra užfiksavę verslininko Laimučio Pinkevičiaus draugijoje, žiniasklaidai prieš keturis metus gyrėsi, kad draugauja su garsiu Didžiosios Britanijos dainininku Craigu Davidu.

Pasak žiniasklaidos, į jos meilės pinkles buvo pakliuvęs ir krepšininkas Arvydas Macijauskas, tačiau jis, kaip žurnalistams pasakojo A. Vertelkos dukra, esą „spaudė pinigus“.

Lukiškėse kalintis A. Vertelka turi dėvėti kaliniams skirtus drabužius, tačiau kaip apsirengti vykstant į teismo posėdžius – kiekvieno kalinio reikalas. Tuo tarpu dar praėjusiais metais Italijos pietuose – Palerme – esančio kalėjimo vadovė nusprendė, kad kaliniams nebebus leidžiama kalėjime dėvėti rūbų su „Gucci“, „Armani“ ir kitų dizainerių etiketėmis bei puoštis prabangiais juvelyriniais dirbiniais. Taip esą siekiama užkirsti kelią mafiozams demonstruoti savo turtus.

Už grotų bausmę atliekantis A. Vertelka su kitais „tulpiniais“ yra nuteistas dėl buvusio „Mažeikių naftos“ vadovo Gedemino Kiesaus ir jo sūnaus bei vairuotojo, Panevėžio prokurorės Vidos Kazlauskaitės bei Pasvalio policijos inspektoriaus Sergejaus Piskunovo ir dar 19 nužudymų.

Iš viso jau ne pirmus metus Lukiškėse kalinčių nusikaltėlių sąraše buvo ne tik 24 nužudymai, bet ir teroro aktas (stomatologijos kabineto susprogdinimas), ginklų laikymas ir nešiojimas.

1993-2000 metais įvykdyti nusikaltimai buvo aprašyti 62 baudžiamosios bylos tomuose.