Bylą teismas pradėjo nagrinėti 2008-ųjų gruodį, tačiau prieš metus buvo priverstas ją nagrinėti iš naujo – iš teisėjo pareigų buvo atleistas neblaivus darbe pasirodęs teisėjas Zenonas Birštonas. Balandį į korupcijos skandalą pakliuvo teisėjų kolegijai pirmininkavęs teisėjas Ryšardas Skirtunas, todėl byla buvo perduota naujai kolegijai.

Byloje dėl banditizmo, nužudymų prieš teismą stojo net 13 asmenų. Tarp kaltinamųjų – ir pareigūnams gerai žinomi su nusikalstamu pasauliu siejami asmenys: verslininkas G. Jacka, su Kauno nusikalstamu pasauliu siejami Arikas Pastuškovas ir pareigūnų saugomas bei anksčiau nuo jų į Rusiją pasprukęs Jonas Bielskis, Šiaulių nusikalstamo pasaulio „autoritetai“ Saulius Skėris, Viktoras Mula ir kt.

Antrą kartą nagrinėjant bylą valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras jau buvo įpusėjęs sakyti savo baigiamąją kalbą, po jos laukė kaltinamųjų advokatų pasisakymai bei kaltinamųjų paskutiniai žodžiai.

Dabar teismas bus priverstas imtis bylos iš naujo – kaltinamieji ir jų advokatai gali reikalauti iškviesti visus nukentėjusiuosius ir liudytojus, todėl bylos nagrinėjimas gali gerokai užsitęsti.

Toks „procesas“ iš dalies palankus kaltinamiesiems – jie kai kuriuose epizoduose negalės būti nuteisti, nes suėjo baudžiamojon atsakomybėn patraukimo senaties terminas.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento teismui perduotoje byloje yra 12 nusikalstamos veikos epizodų dėl banditizmo ir kitų itin sunkių nusikaltimų padarymo. Nusikaltimai buvo padaryti 1992–2001 metais įvairiuose Lietuvos miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Palangoje, Raseiniuose, Telšiuose.

Manoma, kad S. Skėris ir V. Mula 1992 metais organizavo ginkluotą gaują, kurios tikslas buvo pulti atskirus asmenis, patys dalyvavo gaujoje ir jos daromuose užpuolimuose. Ginkluota gauja veikė dviem etapais iki 2000-ųjų pabaigos. Nusikaltimų padarymui kaltinamieji buvo įsigiję policininkų uniformas, labai didelį kiekį šaunamųjų ginklų, šaudmenų, sprogmenų ir sprogstamųjų medžiagų.

Gaujos nariai kaltinami dėl trijų nužudymų, pasikėsinimų nužudyti visuomenei pavojingu būdu, didelės vertės turto prievartavimais neteisėtai atimant nukentėjusiesiems laisvę.

Atliekant ikiteisminį tyrimą byloje iš jos buvo išskirtos ir teismui jau perduotos kelios baudžiamosios bylos. Šiuo metu nagrinėjamą bylą sudaro daugiau kaip šimtas tomų, todėl teismas ketina nusikaltimus narplioti mažiausiai net iki kitų metų liepos.

Už banditizmą kaltinamiesiems gresia laisvės atėmimas nuo 3 iki 15 metų arba laisvės atėmimas iki gyvos galvos.