Šiaulių apygardos teismo atstovas Vytautas Jončas praneša, kad vyrai buvo demaskuoti 2009 metais, kai pareigūnai gavo informacijos apie prekybą narkotikais.

Teismui leidus atlikti operatyvines priemones, pareigūnų įslaptintas liudytojas 2009 metų gruodžio 9 dieną, apie vidurdienį, Telšiuose, netoli miesto apylinkės teismo esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje savo automobilyje susitiko su Rolandu Vitkauskiu. Narkotikų platintojas už tūkstantį litų minėtajam liudytojui pardavė 100 vienetų tablečių „Ekstazy“.

Gruodžio 15 dieną Telšiuose tas pats liudytojas vėl susitiko su R. Vitkauskiu. Šį kartą sandoris įvyko Iždinės gatvėje, einant gatve narkotikų platintojas įslaptintam liudytojui 100 vienetų „Ekstazy“ tablečių pardavė taip pat už tūkstantį litų.

2010 metų sausio 21 dieną taip pat Telšiuose, Luokės gatvėje esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje, to paties įslaptinto liudytojo automobilyje keturias „Ekstazy“ tabletes R. Vitkauskis pardavė už 50 litų. Šie narkotikai buvo parduoti išbandyti, kad po to galima būtų tartis dėl didesnio narkotikų kiekio.

Didžiausias sandoris tarp R. Vitkauskio ir įslaptintojo liudytojo įvyko 2010 metų sausio 28 dieną Kaune, vieno prekybos centro tualete narkotikų platintojas 675 vienetus „Ekstazy“ tablečių pardavė už penkis su puse tūkstančių litų.

Visi keturi vyrai buvo pasiskirstę vaidmenimis. Pavyzdžiui, Dalius Strižanas 2010 metų sausio 20 dieną Kaune Andriaus Želvio automobilyje iš Giedriaus Girdausko įgijo keturias „Ekstazy“ tabletes, kurias jis perdavė A. Želviui, o pastarasis šiuos narkotikus perdavė jau R. Vitkauskiui.

Kai kurie sandoriai buvo aptariami ir telefonu, pavyzdžiui, 2010 metų sausį A. Želvys. telefonu su D. Strižanu aptarinėjo kaip, kur ir už kiek įsigyti beveik 700 vienetų „Ekstazy“ tablečių.

Savo kaltės neneigė ir pareigūnams padėjo atskleisti nusikaltimą tik D. Strižanas ir A. Želvys, todėl teismas šiems vyrams už padarytą nusikaltimą paskyrė švelnesnes bausmes. Teismas kiekvienam iš jų skyrė po 39 tūkstančius litų baudas.

R. Vitkauskis už padarytus nusikaltimus nuteistas kalėti dešimčiai metų, G. Girdauskas nuteistas devyneriems su puse metų laisvės atėmimo. Abu nuteistieji bausmes turės atlikti pataisos namuose. Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas Šiaulių apygardos teismui.