Kauno nusikaltėlių garsenybė, kurio baudžiamąją bylą šiuo metu nagrinėja Klaipėdos apygardos teismas, trečiadienį buvo atvežtas į Vilniaus apygardos administracinį teismą. Į šį teismą kreipėsi jis pats – sunkiais nusikaltimais kaltinamas „Hena“ skundžia Kalėjimų departamento sprendimą, kuriuo nuspręsta jį iki teismo nuosprendžio paskelbimo laikyti Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime (TIK), o ne Šiaulių tardymo izoliatoriuje.

H. Daktaras mano, kad teismo turėtų laukti Šiauliuose – nuo čia gerokai mažesnis atstumas iki Klaipėdos, kurioje nagrinėjama baudžiamoji byla. Jis teisėjų prašo panaikinti Kalėjimų departamento sprendimą bei įpareigoti jį perkelti į Šiaulius.

Kalėjimų departamentas su tokia pozicija nesutinka – Lietuvos kriminalinės policijos biuras (LKPB) H. Daktarą saugantiems pareigūnams yra raštu nurodęs, kad kaltinamasis turėtų būti laikomas Lukiškėse dėl jo paties saugumo. Pareigūnai teigia turintys žinių, kad į H. Daktaro gyvybę gali būti surengtas pasikėsinimas.

Be to, LKPB nurodė, kad iki šiol yra atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl mokesčių nesumokėjimo – esą tiriama įvairi veikla nuo 1994 m. Tiesa, šioje byloje H. Daktarui bent kol kas jokie įtarimai nėra pareikšti.

Kilusį administracinį ginčą nagrinėjantys teisėjai kol kas nepradėjo bylos nagrinėti iš esmės – LKPB nurodė pateikti duomenis, pagal kuriuos buvo nuspręsta, jog H. Daktarui būtų saugiausia būtent Lukiškėse.

H. Daktaras į teismą bus vėl atvežtas birželio viduryje.

Trečiadienį teisme jį saugojo keturi konvojaus pareigūnai, H. Daktaras atrodė gerai nusiteikęs ir pertraukos metu pats kalbino žurnalistus. „Aš noriu, kad viskas būtų pagal įstatymą“, – kaltinamasis aiškino, kodėl nori būti laikomas Šiauliuose. Pasak jo, Lukiškėse esą yra blogos kameros – jose Visuomenės sveikatos centras buvo nustatęs vos 15 laipsnių temperatūrą, be to, jis yra priverstas gyventi rūsyje.

„Kaip gyvenat, kaip sveikata, neskriaudžia niekas jūsų? Laisvėje sunku, krizė, jeigu kas, siūlau kalėjime pagyventi, pensininkai sako, kad geriau maitina, ateikit pas mus...“, – žurnalistus ragino jis.

H. Daktaras piktinosi, kad teismas jį pripažino viešu asmeniu, o knygą apie jį išleidusi leidykla lobsta iš jo vardo. „Krepšininko Lavrinočiaus knygą teismas iš karto uždraudė, gaunasi, kad aš ryžas – skųsiuosi iki galo, iki Dievo daeisiu“, – sakė jis.

Kauno nusikalstamo pasaulio šulas stebėjosi pareigūnų teiginiais, kad esą į jį gali būti surengtas pasikėsinimas.

„Ką aš L. Stankūnaitė kokia, kad į mane pasikėsinimą rengti? Sumaišė jie turbūt, juokinga net, į L. Stankūnaitę gali būti pasikėsinimas, prie ko čia aš? Valstybėje būtų dar geriau, kai H. Daktarą nušautų, teisėtvarkoje problemų nebūtų“, – sakė jis.

H. Daktaras įsitikinęs, kad jam kaltinimus pareiškę pareigūnai, kaip ir apie bylą kalbantys politikai, esą siekia karjeros ir visuomenės simpatijų.

„Kas mane nušautų, medalį gautų – blogesnio už mane nėra Lietuvoje“, – teigė jis.

DELFI primena, kad H. Daktaras ir 15 jo bendrų kaltinami itin sunkiais nusikaltimais, įvykdytais 1993 – 2000 metais – nusikalstamo susivienijimo organizavimu, 6 nužudymais, neteisėtu laisvės atėmimu, plėšimais, turto prievartavimais, neteisėtais disponavimais ginklais. Byloje yra apie 20 epizodų, ji dar nagrinėjama Klaipėdos apygardos teisme.