Bankas primena, kad tokiais nudažytais banknotais atsiskaityti ar jų keisti negalima, o gavus tokį banknotą būtina kreiptis į policiją.

„Gyventojams ir įmonėms patariame nepriimti dažais sulietų banknotų, kur jie bebūtų pateikiami – turguje, parduotuvėje ar atsiskaitant už paslaugas. Gavus tokias kupiūras būtina kreiptis į artimiausią policijos komisariatą, nes tai gali būti nusikaltimo daiktinis įrodymas, - teigia „Swedbank“ Kasdieninės bankininkystės ir investavimo departamento direktorius Ramūnas Strauka. Jei toks banknotas pateikiamas bankui, jis yra perduodamas ekspertizei atlikti ir klientas turi paaiškinti, iš kur jį gavo.“

Dažų apsaugos technologija, kurią savo bankomatų apsaugai naudoja „Swedbank“, reaguoja į plėšimo bandymus – kėsinimosi atveju visi bankomate esantys pinigai yra suliejami specialiais mėlynos spalvos dažais. Tokiais sulietais pinigais mokėti ir jais atsiskaityti už prekes ar paslaugas negalima.

Bankomatų apsaugai naudojami dažai yra unikalios cheminės formulės, todėl jais sulietus banknotus galima atskirti nuo kitų rašalu ar dažais išteptų pinigų. Apsaugai naudojamas rašalas yra identiškas rašalui naudojamam banknotų gamybai ir nuvalyti jį nuo banknotų neįmanoma. Žmogaus sveikatai šie dažai neturi jokio poveikio.

Ši pasaulyje populiari bankomatų saugumo technologija „Swedbank“ bankomatuose pradėta diegti 2009 metais, siekiant iki minimumo sumažinti vagių galimybes pasinaudoti iš bankomatų pavogtais pinigais.

Dažyti banknotai prilygsta padirbtiems

Lietuvos banko Kasos departamento Pinigų ekspertizės skyriaus viršininkas Algimantas Sodeika DELFI teigė, kad gyventojai, pastebėję turį dažais pažymėtų banknotų, turėtų nedelsdami kreiptis į policiją. Bandymas atsiskaityti tokiomis kupiūromis gali baigtis skaudžiai, mat Lietuvos bankas dažytus banknotus traktuoja kaip padirbtus pinigus.

„Jeigu pas žmogų pakliuvo, geriau skambinti policijai. Kai „Swedbank“ pirmasis įvedė tuos dažus, pakeitėme Mokumo taisykles. Dabar, jeigu pas žmogų atsiranda tais dažais sutepti pinigai, jie yra prilyginami padirbtiems. Tokių pinigų pas privatų žmogų neturėtų būti“, - kalbėjo A. Sodeika.

Pasak jo, specialiais dažais išteptais pinigais gali disponuoti tik labai siauras ratas žmonių.

„Jeigu tokie pinigai atsiranda pas tuos žmones, kurie naudoja tuos dažus bankomatų apsaugai – gali atsitikti, kad netyčia susitepa, jie parašo raštą ir tada Lietuvos bankas jiems pinigus pakeičia. Paprastai sakant, įstaigoms, kurios dirba su tais dažais, pinigus pakeičiame, o privatiems asmenims – ne“, - pridūrė A. Sodeika.

Į parduotuvę įvažiavo sunkvežimiu

DELFI primena, kad trečiadienio naktį Kaune, Vaišvydavoje, buvo pavogtas Didžiojoje gatvėje veikęs bankomatas. Nusikaltimas įvykdytas pagal tą pačią, Kaune jau ne kartą naudotą schemą – į parduotuvę įvažiuota automobiliu, o iš įvykio vietos pasišalinta kita mašina. Šį kartą nusikaltėliai pasirūpino, kad sekti jų pėdomis būtų kuo sudėtingiau.

Parduotuvėje „Iki“ esančio bankomato signalizacija suveikė apie 3.45 val. Tuomet policija sulaukė ir gyventojų skambučių.

Nors policija ir privati apsaugos tarnyba prisistatė po kelių minučių, nusikaltėlių sučiupti nepavyko.

Parduotuvės vitrinos išdaužytos sunkvežimiu GAZ. Paskui ištemptas bankomatas, pakrautas į kitą mašiną ir skubiai pasišalinta.

Siekiant sunaikinti įkalčius GAZ mašina padegta.

Policijos atstovai neslepia, kad nusikaltimui buvo gerai pasirengta. Pirminiais duomenimis, nusikaltėliai nurūko Rokų kryptimi. Bėgliai po savęs paliko ant kelio užverstus medžius, taip trukdydami apsaugos darbuotojams ir policininkams sekti jų pėdomis.

DELFI primena, kad identiškas nusikaltimas Kaune užfiksuotas praėjusių metų spalio 5-ąją. Tuomet pagrobtas Jonavos gatvėje, parduotuvėje „Šilas“ buvęs bankomatas. Nusikaltimo aplinkybės visiškai sutampa su įvykdytojo trečiadienį. Ir tuomet į parduotuvę įvažiuota automobiliu, kuris vėliau padegtas, o pasišalinta kita mašina.